Hoppa till huvudinnehållet

FBK-fostrade talangen om JVM-bronset och nya säsongen: ”Bara att bygga vidare”

Publicerad:
20-årige Leo Lööf vann brons med Juniorkronorna i augusti och nu väntar en ny säsong med Ilves i den finska högstaligan.
20-årige Leo Lööf vann brons med Juniorkronorna i augusti och nu väntar en ny säsong med Ilves i den finska högstaligan. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Leo Lööf vann nyligen JVM-brons med Juniorkronorna och för den värmländske backen väntar nu en ny säsong med Ilves.

– Jag är väldigt nöjd med förra säsongen kring hur jag spelade och hur jag utvecklades, säger han.

Så sent som säsongen 2020-2021 gjorde Leo Lööf nio SHL-matcher med Färjestad BK som också är hans moderklubb. Tidigare i augusti var den 20-årige backtalangen i Kanada och vann ett JVM-brons med Juniorkronorna.

Nu laddar han för säsongen 2022-2023 med klubblaget Ilves i Finland där han även spelade förra året.

– Det ska bli kul. Jag har inte varit med Ilves på försäsongen (på grund av JVM) förutom några träningar nu här i Österrike inför CHL-matchen borta mot Fribourg-Gottéron (nu torsdag kväll), säger Leo Lööf.

Hur känns JVM-bronset nu med några dagars distans?

– Det var roligt att vi lyckades ta en bronspeng. Vi tappade ju några spelare till JVM nu i augusti jämfört med det laget som vi hade i december (när JVM avbröts och ställdes in). Så vi hade väl inte en lika stark trupp nu, men jag är nöjd med ett brons.

Lööf är även tillfreds med sin egen insats på isen med Sverige under junior-VM.

– Jag tycker ändå att det gick bra. Det är alltid svårt att spela sin bästa hockey i början på en säsong. Men jag tycker att jag gjorde det bra som sagt, jag är nöjd.

Juniorkronornas Leo Lööf, Måns Forsfjäll och William Wallinder utforskar Edmonton under junior-VM.
Juniorkronornas Leo Lööf, Måns Forsfjäll och William Wallinder utforskar Edmonton under junior-VM. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Saknad kompis

Det blev ett JVM där Sverige fick klara sig utan exempelvis William Eklund. Och Leo Lööfs kompis och backkollega Joel Nyström som spelar i SHL med Färjestad tvingades tacka nej på grund av skada.

– Vi spelade ihop på JVM i december och vi gjorde det bra tillsammans. Det var synd för både Joel och vårt lag att han inte kunde vara med, konstaterar Lööf.

För Leo Lööf väntar nu alltså en ny säsong med Ilves i den finska högstaligan där värmlänningen förra året svarade för tio poäng (fyra mål och sex assist) på 48 grundseriematcher. Ett Ilves som i slutspelet föll i semifinal men till slut vann brons.

Har du någon speciell målsättning för egen del den här säsongen?

– Nej, jag har inget speciellt mål på det sättet. Det kommer bli lättare för mig att komma in i det med Ilves eftersom jag spelade där förra säsongen. Nu känner jag grabbarna i laget samt hur vi spelar och allt sådant. Så egentligen är det bara för mig att bygga vidare på det, säger Lööf och tillägger:

– Jag är väldigt nöjd med förra säsongen kring hur jag spelade, hur jag utvecklades och så vidare. Jag ser fram emot bara bygga vidare på det som sagt.

186 cm Leo Lööf från Sverige och Tjeckiens Tomas Urban.
186 cm Leo Lööf från Sverige och Tjeckiens Tomas Urban. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

CHLFärjestad BKFärjestad BK HerrIlvesIshockeyJuniorkronornaJVM ishockeyLeo LööfSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.