Hoppa till huvudinnehållet

Dålig kunskap om nya regler för elsparkcyklar

Publicerad:
Franska studenten Elie Coutureau tycker information om de nya reglerna borde finnas i hyrappen.
Franska studenten Elie Coutureau tycker information om de nya reglerna borde finnas i hyrappen. Foto: Joachim Lagercrantz

Idag träder de nya reglerna för elsparkcyklar i kraft. De användare NWT pratar med känner inte till dem.

– Det hade jag ingen aning om, det skulle kunna stå i hyrappen, säger Elie Coutureau.

Från idag, 1 september, gäller parkeringsförbud för elsparkcyklar på gång- och cykelvägar och de måste parkeras på särskilda uppställningsplatser eller i cykelställ.

Samtidigt träder lagen om körförbud för elsparkcyklar på gångvägar i kraft.

Men de användare NWT pratar med i Karlstad känner inte till de nya reglerna.

– Det hade jag ingen aning om och det står ingenting om det i företagens app det hade varit bra, säger fransmannen Elie Coutureau, 19, student vid Karlstads universitet.

Här på trottoaren får elsparkcyklar alltså inte stå parkerade från och med idag.
Här på trottoaren får elsparkcyklar alltså inte stå parkerade från och med idag. Foto: Joachim Lagercrantz

Är det svårt att hitta parkering?

– Jag har inte tänkt på det. Jag använder den för att det är enkelt och snabbt och ställer den utanför dit jag ska bara. Jag tror inte jag kommer använda den lika ofta om jag måste leta efter en parkeringsplats för den om det tar för lång tid, fortsätter han.

Amanda Myhre, Iris Setterqvist och Cornelia Beck följde redan innan nästan de nya reglerna utan att känna till dem.
Amanda Myhre, Iris Setterqvist och Cornelia Beck följde redan innan nästan de nya reglerna utan att känna till dem. Foto: Joachim Lagercrantz

17-åriga gymnasieleverna Amanda Myhre, Iris Setterqvist och Cornelia Beck känner redan till att de inte får använda elsparkcykeln på gångvägar.

– Men de nya reglerna har vi inte hört något om. Det blir inte lika smidigt om man måste leta upp en parkeringsplats för den men vi fortsätter använda dem ändå.

– Om man är stressad brukar jag ställa den mot en husvägg, aldrig på någon väg, säger Amanda Myhre.

Alicia Svensson håller koll i appen var hon får parkera elsparkcykeln.
Alicia Svensson håller koll i appen var hon får parkera elsparkcykeln. Foto: Joachim Lagercrantz

Inte heller Alicia Svensson, 19, kände till de nya reglerna.

– Jag har inte sett dem någonstans. Jag följer parkeringskartan i hyrappen där områden är markerade var man får ställa den och inte. Och den har inte ändrats till idag, säger hon när hon parkerar bredvid ett cykelställ.

– Till exempel får man inte stå vid kanalen i Haga och man betalar till dess man skickat en bild på att den är parkerad rätt.

De nya reglerna innebär att kommunen och polisen får en större möjlighet att flytta felparkerade elsparkcyklar och polisen kan utfärda böter för de som framför den på gångväg.

Information kommer

Florian Anders, kommunikationschef på Tier, - ett av elsparkcykelföretagen som finns i Karlstad - Säger att de är på gång med uppdaterad information.

Flera elsparkcykel-användare hade ingen aning om de nya reglerna och hade velat ha information i appen – kommer det?

– Vi planerar en omfattande informationskampanj för att informera och utbilda våra användare om de nya reglerna. Vi kommer bland annat kommunicera i vår app, i sociala medier och mejla våra kunder information om vad som gäller. Vi har också samlat information på vår hemsida, skriver han i ett mejl till NWT.

Kommer appen även att uppdateras med nya områden där man inte får parkera?

– Exakt. Med hjälp av geostaket kommer det inte att vara möjligt att avbryta en pågående resa på andra ställen än vid cykelställen eller i särskilt anvisade parkeringsytor som kommunen markerar.

Polisen om nya elsparkcykelförbudet: ”Syftet är inte att knäppa folk på näsan”

Artikeltaggar

ElfordonKarlstads kommunSamhälleTrafikbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.