Hoppa till huvudinnehållet

Överfullt på bup under juni: ”Vi behöver större lokaler”

Publicerad:
I början höll den nya slutenvårdsavdelningen endast öppet dagtid. När de öppnade upp även nattetid blev avdelningen överfylld direkt.
I början höll den nya slutenvårdsavdelningen endast öppet dagtid. När de öppnade upp även nattetid blev avdelningen överfylld direkt. Foto: Tommy Pedersen

När barn- och ungdomspsykiatrin, bup, öppnade dygnet-runt-vården i juni fylldes vårdplatserna till max, och lite till.

Det blev direkt en brist på vårdplatser.

– Vi tog emot dem men fick lägga in dem på andra rum, som man gör vid överbeläggning, säger Anki Nordmarker, verksamhetschef för bup i Värmland.

Den 1 juni kunde barn- och ungdomspsykiatrins nya slutenvårdsavdelning erbjuda övernattning till sina patienter. Den nya avdelningen har varit igång sedan februari, men endast hållit öppet dagtid på grund av personalbrist.

Samtidigt som dygnet-runt-vården öppnade i juni fylldes avdelningen med fler barn än vad den egentligen har kapacitet för, så kallad överbeläggning.

Under tre veckor befann sig totalt omkring sex patienter i dygnet-runt-vården, trots att avdelningen är anpassad till max fyra patienter.

– Vi hade överbeläggning under några veckor i juni. Det var väldigt ansträngt för psykiatrin som helhet. Sen lugnade det ner sig under sommaren, som det brukar göra. Vi fick lösa det på olika sätt genom att ta hjälp av vuxenpsykiatrin under nattetid, säger Anki Nordmarker.

– Nu har vi inte överbeläggningar men behoven av slutenvården finns.

Efter 20 år – nu öppnar bup:s slutenvård igen
Anki Nordmarker, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland.
Anki Nordmarker, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland. Foto: Tommy Pedersen

Brist på lokalyta

Att det direkt blev brist på vårdplatser när bup öppnade dygnet-runt-vården handlar om brist på lokaler, menar Anki Nordmarker.

– Vi kämpade för att få en större lokal från början med fler platser till vår slutenvårdsavdelning, men det blev inte så. Det var den här lokalen som det fanns tillgång till så då tackade vi ja till den tillsvidare.

Var överbeläggningen i juni en förlängning av lokalbristen?

– Det är ett resultatet av att vi fick mindre lokaler från början än vad vi hade önskat och utifrån vad behovet visat. Vi fick lokaler för fyra vårdplatser istället för sex till åtta platser.

Idag har ni inga överbeläggningar på slutenvårdsavdelningen. Hur akut är lokalbehovet egentligen?

– Vi saknar egentligen tillräckliga lokaler för ätstödsteamet. Vi är trångbodda på Lagergrensgatan också. Vi har signalerat ganska länge att bup behöver större och mer anpassade lokaler.

Den 6 september ska bup:s lokalbrist diskuteras under hälso- och sjukvårdsnämndens möte. Trångboddheten har länge varit ett problem för bup:s öppenvård. Ett nytt tillskott av lokaler har gjorts och inflyttning sker i början av hösten för delar av verksamheten på Hamnpirsgatan i Karlstad.

Rum för vila. NWT besökte de nyrenoverade lokalerna i psykiatrihuset i Karlstad i februari.
Rum för vila. NWT besökte de nyrenoverade lokalerna i psykiatrihuset i Karlstad i februari. Foto: Tommy Pedersen
Ökning av psykisk ohälsa bland barn – många akutfall i Värmland“Sofia”, 14, mobbas på sociala medier efter misshandel

Artikeltaggar

Barn- och ungdomspsykiatriKarlstadVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.