Hoppa till huvudinnehållet

Nu höjs priserna på Systembolaget

Publicerad:
Under torsdagen höjs priserna på Systembolaget. Arkivbild.
Under torsdagen höjs priserna på Systembolaget. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Under torsdagen höjs priserna på Systembolaget. Allra mest kommer priserna för öl och vin att öka, båda med strax över två procent.

– Med tanke på hur matpriserna stiger är det en ganska måttlig ökning, säger Systembolagets pressekreterare Charlotte Näsström Morén.

Från och med torsdag 1 september blir det dyrare på Systembolaget. Högst blir prisökningen för öl och vin, som ökar med 2,2 respektive 2 procent. Lägst är den för cider och blanddryck samt sprit, där höjningen blir 0,8 respektive 1 procent.

Att Systembolagets varor kommer bli dyrare och öka med i snitt 1,9 procent har det tidigare rapporterats om, men fram till nu har Systembolaget inte uttalat sig om vilka produkter som ska höjas eller med hur mycket, eftersom de inte vill bidra till hamstring av varor.

Vad tror ni att höjningen får för effekter på kunders köpmönster?

– Generellt sett kan man säga att prisökningar alltid påverkar konsumtion till viss del, ett ökat pris brukar leda till minskad konsumtion. Men vi vet inte än exakt hur det här kommer påverka, det är för tidigt att säga, säger Charlotte Näsström Morén.

Det har tidigare rapporterats om ökade råvaru- och transportkostnader för bland annat öl- och vinproducenter. Malt och humle har ökat i pris och sämre druvskördar i Centraleuropa har drivit upp priset på vissa vinsorter. En svagare svensk krona bidrar också till ökade kostnader för leverantörerna.

Systembolaget justerar normalt sett sina priser två gånger per år, i mars och i september. I mars i år höjdes priserna med i genomsnitt 1,3 procent.

Annika Andersson/TT

Artikeltaggar

AlkoholEkonomiÖlPrivatekonomiSverigeSystembolagetVin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.