Hoppa till huvudinnehållet

Moderaterna kan leda landet i kris

Publicerad:
Ulf Kristersson presenterar Moderaternas valmanifest. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Sverige står inför flera kriser som var och en skulle kunna dominera en vanlig valrörelse. Inflation, lågkonjunktur, eskalerade gängvåld, energikris samt krig i Europa. Problemen kan verka oöverstigliga, men med rätt politik kan de övervinnas.

Moderatledaren Ulf Kristersson släppte sitt partis valmanifest (29/8) mot bakgrund av dessa kriser och lovar att ta ansvar för att lösa dem. I kontrast till S-regeringens tomma retorik är det ett gediget handlingsprogram. Trots att Socialdemokraterna gör sitt bästa för att tona ned skillnaderna mellan blocken, spelar det roll vilken regering vi får efter valet.

För att få bukt med kriminaliteten krävs en helt ny brottsbalk som bryter med den omsorgsmentalitet som präglat svensk strafflagstiftning. Det krävs dubbla straff för gängkriminella, utvisning för icke-medborgare som begår gängrelaterade brott, ungdomsfängelser och sänkt straffmyndighetsålder. Allt detta är Moderaterna beredda att genomföra, medan S säger blankt nej.

Moderaterna har också konkreta förslag på en rivstart för att bygga ny kärnkraft. Hävda förbud mot nya reaktorer, förenklade tillståndsprocesser, ett snabbspår för byggande av kärnkraftverk och 400 miljarder kronor i kreditgarantier. Inget av detta kan S med stöd av MP, C och V leverera.

Även för ekonomin i övrigt gör det skillnad med en M-ledd regering. Finanskrisen visade att Moderaterna kan leda Sverige genom ekonomisk kris. Efter åtta år med S-styre har vi nu i stället EU:s fjärde högsta arbetslöshet, sjunkande tillväxt och rekordhög inflation.

Det spelar dock också roll att M får ett starkt mandat att leda en ny regering. Moderaterna är det parti som kan ta statsministeransvar och bygga samarbeten. Det är M som kan få ihop en budget där hänsyn tas till alla partiers vallöften utan att tumma på överskottsmålet och statens finanser.

Moderaterna är garanten för verkningsfull krispolitik på både kort och lång sikt. M lovar sänkt skatt på arbete, för pensionärer, ISK-sparande och bränsle för att lätta den omedelbara bördan. Men för att stå starkare i framtiden måste fler komma i arbete. Därför vill M sätta bidragstak, sänka kostnaden för att anställa långtidsarbetslösa och strama upp a-kassan.

Detta till skillnad från Sverigedemokraterna som snarare vill fortsätta Socialdemokraternas bidragslinje. Jimmie Åkesson har gått så långt som att hota att rösta ned en M-ledd regering som sänker a-kassan (DN 28/8). I ett läge där 700 000 utrikesfödda inte är självförsörjande vill SD alltså riskera att permanenta bidragsberoende.

Slutligen är M bäst lämpade att föra Sverige in i Nato och rusta upp Försvarsmakten. Partiet har kunskap och erfarenhet av internationellt samarbete, och förbereder redan en handlingsplan för alliansinträdet. Moderaterna stärker svensk säkerhet.

Till skillnad från S har M idéerna som krävs, och till skillnad från SD erfarenheten och förmågan att genomföra dem.

Artikeltaggar

BrottElElpriserEUFörsvaretFörsvarsmaktenGängkriminalitetInflationJimmie ÅkessonKärnkraftLedareModeraternaNatoSäkerhetspolitikSkatterStraffSverigeSverigedemokraternaUlf KristerssonVal 2022