Inför terminsstarten har det skapats en trygghetsgrupp med studentkåren, räddningstjänsten och ansvariga för välkomstveckorna.
– Syftet är att förebygga mot det som hänt tidigare år under främst välkomstveckorna, säger Jasmine Kirotar på Karlstad studentkår.
Gruppen som ska arbeta med att öka tryggheten på och omkring campus startade igång för en tid sedan, efter att det blivit uppskjutet på grund av pandemin. Fokuset just nu är på välkomstveckorna som startade i måndags.
Larm på campus: Studenter utsätts för hot – om de vägrar köpa drogerEtt exempel på gruppens arbete är ökad närvaro på platser där många studenter rör sig samtidigt.
– Jag samlar in information så att vi i vår tur kan rapportera till räddningstjänsten om det behövs mer väktare och var de behövs, säger Jasmine Kirotar, studiesocialt ansvarig på Karlstad studentkår.
– Syftet är att förebygga mot det som hänt tidigare år under framför allt välkomstveckorna. Det är främst ett samarbete mellan studentkåren och räddningstjänsten. Det kan handla om att det är gatlampor som inte fungerar eller om det är något särskilt område som folk inte känner sig trygga i.
Men det kan även handla om att polisen och väktare ska veta var studenter känner sig otrygga.
– Om det är något gäng eller personer som rör sig på ett speciellt ställe så ska vi ha en dialog så att de kan placera sina resurser lite bättre.
Inför välkomstveckorna hölls ett möte med räddningstjänsten, polis, studentkåren och generalerna (som är ansvariga för föreningarnas välkomstveckor). Men gruppens arbete ska fortgå framöver.
Hur har det tagits emot av studenterna?
– Som jag fått till mig har det känts väldigt skönt att få mer klarhet när man ska göra vad. Men även att vi kom fram till att jag ska vara länken mellan polis, räddningstjänst och föreningarna samt generalerna.