Bötfäll förare som låter bilen stå på tomgång

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten härsknade till när grannen varmkörde bilen en morgon i augusti. Genrebild.
Foto: Jurek Holzer/TT
I morse vaknade jag av att grannen hade bilen på varmkörning, det var sju grader ute. Det är en mycket trevlig granne som jag trodde hade något mellan öronen.

Jag tycker det är bedrövligt. Kan inte kommunen skapa en tjänst för bötfällning av tomgångskörning?

Grannen på Kronoparken

***

SVAR DIREKT: Max en minuts tomgångskörning gäller

”Grannen på Kronoparken”, tack för din insändare! I Karlstads kommun gäller regeln om max en minuts tomgångskörning eftersom det orsakar onödiga utsläpp och kan ge hälsobesvär. Det innebär att om en person kör på tomgång längre än en minut kan hen få böter. Om du ser att någon bryter mot enminutsregeln för tomgångskörning och vill göra en anmälan kan du polisanmäla det genom att ringa 114 14. Saken utreds sedan av en allmän åklagare och en fällande dom kan ge böter.

Regeln gäller däremot inte om du står i bilkö eller om motorn måste vara i gång för att driva en anordning på fordonet som behövs för att det ska kunna användas ordentligt. Det kan till exempel handla om en sopbil som behöver ha motorn på för att lyftanordningen ska fungera.

Britt Carlsson

avdelningschef på tillsynsavdelningen för Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG