Hoppa till huvudinnehållet

Protesterade mot schema – nu får vårdpersonal i Karlstad mer inflytande

Publicerad:
Schemaförändringen pausades under sommaren. Under hösten återupptas processen igen.
Schemaförändringen pausades under sommaren. Under hösten återupptas processen igen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett nytt förbättrat schema skulle införas på Karlstads kommuns vård- och trygghetsboenden i våras. Det möttes av protester och stoppades på hälften av boendena.

Nu tar man nya tag för att införa dem under hösten.

Bakgrunden är ett politiskt beslut som togs tidigare i år för att fasa ut delade turer och införa hållbara scheman får vårdpersonal i Karlstads kommun.

När den nya strategin och nya schemat presenterades för personal på kommunens vård- och trygghetsboenden spreds ett stort missnöje och flera sa upp sig i protest.

Brett missnöje över nya scheman i Karlstad – Eva, 59, har sagt upp sig i protestInsändare x 4. Ramaskri inom vård och omsorg: ”Slopa hållbara scheman!”

Det nya arbetssättet innebar i praktiken att dagpersonal får färre delade turer, men kvällspassen blir en aning längre. Nattpersonalen får jobba kortare och fler pass, samt två kvällspass på åtta veckor.

Nya hållbara scheman hann införas på sex boenden av 12 i våras. Och planen var att gå vidare med de resterande sex innan sommaren. Det pausades alltså på grund av protesterna.

– Vi gjorde det för att få till mer dialog och delaktighet i schemaprocessen vilket är något som önskas av vårdpersonalen, säger Susanne Gustafsson, HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstads kommun.

Susanne Gustafsson, HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstads kommun.
Susanne Gustafsson, HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstads kommun. Foto: Karlstads kommun

Nu återupptas det arbetet.

– Under hösten ska det processas och justeras i varje arbetsgrupp där det redan genomförts och enligt en införandeplan där det pausades. Man har kommit olika långt i den processen.

Är personalen nöjd med det?

– Jag hoppas att de känner mer delaktighet nu. Vi har en tät kontakt med facket och jag har inte hört något nytt missnöje. Det är viktigt för oss att få till en god dialog med medarbetarna för att uppnå så bra scheman som möjligt.

Är det någon mer som slutat i protest sedan maj?

– Jag känner inte till att någon mer slutat på grund av införandet av det nya schemat.

Artikeltaggar

Karlstads kommunSusanne GustafssonTrygghetsboendeVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.