Från med torsdag den 1 september blir det förbjudet att köra elsparkcykel på gångbanor.
Men någon riktad insats från polisen är inte att vänta.
När klockan passerar midnatt mot torsdag och den 1 september tickar fram på den digitala kalendern, ja då blir det stopp för att framföra elsparkcykel på gångbanor.
Elsparkcyklar förbjuds på gångbanor – "slutlekt"Från och med ovan nämnda datum som blir det samma regler för det batteridrivna fordon.
Men polisen kommer inte att vara ute med en riktad insats för att stoppa de som gör fel.
– Det här handlar om trafiksäkerhet och det jobbar vi med året runt, så någon specifik insats för att se till att det efterlevs blir det inte, säger Lars Hedelin, pressinformatör på polisregion Bergslagen.
– Syftet är inte att knäppa folk på näsan när det kommer en ny lag.
”Borde ligga i folks intresse”
Det blir således ett så kallat upptäcktsbrott, alltså att polisen tar en felkörare på bar gärning.
– Men det gäller att följa lagen oavsett om vi är ute och kontrollerar eller inte.
Tror du att folk kommer att göra det?
– Det borde ligga i folks intresse att göra det, för det handlar om vår gemensamma säkerhet och det har skett ganska hemska olyckor med elsparkcyklar, säger Lars Hedelin.
Från den 1 september blir det också förbjudet att parkera elsparkcykeln på en gång- eller cykelbana. På den fronten har Karlstadsborna skärpt till sig redan innan lagändringen. Det tycker man i alla fall på Karlstads kommun.
– Jag har inte märkt av några större problem under sommaren, säger Elin Nordenborg Hård, trafikingenjör på Karlstads kommun.
Kan bli fler parkeringsplatser
Att kommunen gått ut med mer information och uppmärksammat problemet med felparkerade och slängda cyklar tror hon kan bidragit.
I slutet av vintern ställde kommunen i ordning ett antal parkeringsplatser för elsparkcyklar. Dessa finns i närheten av Stora torget.
Inför högsäsongen: Så ska förarna tvingas parkera elsparkcykeln rätt– De har använts i den mån man kunnat använda dem och vi håller på med ett arbete för att ta fram fler uppställningsplatser och cykelställ, säger Elin Nordenborg Hård.
Vilka områden tittar ni på då?
– Det är överallt, både innerstan och ytterområden. Men det kan också visa sig att det inte behövs utan räcker med de befintliga cykelställen.