Pia Clerté: Är du prepper än?

Signerat
PUBLICERAD:
Det kan visa sig vara en bra långsiktig plan att ta jägarexamen och lära dig hantera ett skjutvapen innan krisen kommer för att kunna försörja sig med kött, skriver Pia Clerté.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Se till att du har hållbar mat som kan tillagas snabbt, minst tre liter vatten per person och dygn, möjlighet att koka vattnet om du inte är säker på kvalitén, en vevradio för att kunna lyssna på nyheter och det som behövs för att hålla värmen, skriver Pia Clerté.

Det började så smått under den inledande fasen av Covid, kanske med några höns i trädgården, en tomatodling på balkongen eller några extra konserver i skafferiet. Förutom osäkerheten runt virusets spridning började allt fler att fundera på vad som skulle hända ifall det blev matbrist på grund av en global pandemi. När det sedan visade sig att spridningen av viruset inte ledde till någon livsmedelskris föll ansatserna till prepping mer eller mindre i glömska.

De väcktes brutalt till liv när Ryssland attackerade Ukraina i februari. Det kom som en överraskning för de flesta, och när konflikten förlängdes och började få konsekvenser utanför Ukrainas gränser blev beredskap var plötsligt i ropet igen. Konsekvenserna på världens tillgång på livsmedel börjar visa sig eftersom Ukraina tillsammans med Ryssland årligen exporterar cirka 30 procent av världens spannmålsproduktion.

Kriget leder till brist på proteinfoder till djur och på gödning – tillsammans med regeringens energipolitik som lett till extremt höga elpriser och dieselpriser som nått nya höjder – leder det till att fyra kostnader har skjutit i höjden för våra svenska bönder. Lantbrukarnas Riksförbund varnar för att konsekvenserna kommer att bli synbara till senhösten då många djurbönder funderar på att lägga ned. Läget att vara beredd har aldrig varit så aktuellt på senare tid som just nu.

Vad behöver du då tänka på? MSB varnar för ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället och säger att du måste själv ha en hemberedskap för minst en vecka och kunna ordna med vatten, mat och värme för dig och din familj – och glöm inte dina husdjur.

Fundera lite på vad som händer om elen slås ut. Då försvinner värmen. Det blir svårt att laga mat, men också att förvara färsk mat. Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten. Bensinstationerna slutar fungera, precis som betalkort och bankomater. Mataffärerna stänger igen. Mobilnät, wi-fi och telefoner går inte att använda, och kollektivtrafiken stannar.

Se till att du har hållbar mat som kan tillagas snabbt, minst tre liter vatten per person och dygn, möjlighet att koka vattnet om du inte är säker på kvalitén, en vevradio för att kunna lyssna på nyheter och det som behövs för att hålla värmen.

MSB förordar en veckas förnödenheter, men frågan är vad händer när den veckan är slut. Beroende på vad som har hänt, kanske inte samhället har kommit på fötter igen. Har du en plan för fortsättningen? Det kan visa sig vara en bra långsiktig plan att ta jägarexamen och lära dig hantera ett skjutvapen innan krisen kommer för att kunna försörja sig med kött – glöm inte att preppa ammunition. Har du möjlighet, skaffa några höns eller köttkaniner.

Vad som än händer, det kan vara krig, sabotage, storm, it-attack eller terrorangrepp, är det ditt ansvar att ha en hemberedskap. Är du prepper än?

Pia Clerté

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.