Hoppa till huvudinnehållet

Jubilerande teaterparet föräras kulturarvsmedalj i äkta guld

Publicerad:
Lars och Inger Stinnerbom får medalj med kunglig glans för sitt arbete med 50-årsjubilerande Västanå teater.
Lars och Inger Stinnerbom får medalj med kunglig glans för sitt arbete med 50-årsjubilerande Västanå teater. Foto: Håkan Larsson

Teaterparet Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom får snart ett gyllene bevis på sin stora kulturella insats.

Den 9 september ska de ur landshövdingens hand få ta emot en medalj i äkta guld från ett kungligt sällskap.

Kulturarvsmedaljen delas ut av Kungliga Patriotiska Sällskapet och i år går den till Västanå teaters Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom.

De får guldmedaljen med kungens porträtt på för att de ”med stor framgång utvecklat och förmedlat ett sceniskt kulturarv med rötter såväl i värmländsk tradition som i världskulturen”.

En egen spelstil

– Västanå teater har en egen spelstil med berättande, musik och dans som lika viktiga delar av helheten. Det är storstilat, berörande och konstnärligt mycket högtstående, säger Susann Silfverstolpe, förslagsställande ledamot och tidigare intendent på Bukowskis.

Västanå teater spelar i sommar jubileumsföreställningen En saga om en saga.
Västanå teater spelar i sommar jubileumsföreställningen En saga om en saga. Foto: Lena Richardson

Medaljen kommer att delas ut i samband med Västanå teaters jubileumsföreställning En saga om en saga den 9 september. Landshövdingen Georg Andrén, som även är ledamot i sällskapet, ska överlämna medaljen.

”Stor framgång”

Karin Helander, professor i teatervetenskap och ledamot i Sällskapets förvaltningsutskott har formulerat motiveringen. Den lyder:

"Regissören, teaterchefen och riksspelmannen Leif Stinnerbom och kostymskaparen Inger Hallström Stinnerbom har med stor framgång på Västanå Teater under drygt tre decennier utvecklat och förmedlat ett sceniskt kulturarv med rötter såväl i värmländsk tradition som i världskulturens folkmusik och dans. Genom starkt visuell, kroppslig, poetisk och musikalisk berättarteater dansar texten i Selma Lagerlöfs mångbottnade texter eller i myter, folksagor och epos som Eddan och Kalevala. Detta specifika kulturarv traderas nu också genom nya generationer Stinnerbom.”

Vi är oerhört överraskade, stolta och glada.
Medaljörerna Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom

Stolta och överraskade

Orden och medaljbeskedet landar mjukt och varmt på Västanå:

– Vi är oerhört överraskade, stolta och glada över att få erhålla Kulturarvsmedaljen! Folkkulturen och kulturarvet har varit den outsinliga källa vi öst ur under alla år. Då teater är ett enormt kollektivt arbete känner vi att alla medarbetare på Västanå teater genom alla år har stor del i denna utmärkelse, säger Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom i ett pressmeddelande.

Jubileum på Västanå ‒ då står kostymören inför sin största uppgiftGyllene hits med Selma som nav när Västanå teater firar med kavalkad-kalasTre gånger Stinnerbom får pris av hemlighetsfull stiftelse
Fakta

Kulturarvsmedaljen

Medalj för bevarande av svenskt kulturarv (Kulturarvsmedaljen) instiftades 2012 med syftet att premiera och lyfta fram betydelsen av de många oegennyttiga och engagerade arbetsinsatser som enskilda, föreningar, företag, församlingar och organisationer gör i syfte att bevara, utveckla och tillgängliggöra det svenska kulturarvet. Nomineringarna görs av sällskapets ledamöter. Medaljen är gjord i 18 karat guld och ges i Sällskapets första storlek, den 11:e i den berchska skalan, med Kung Carl XVI Gustafs bild på åtsidan.

Tidigare mottagare är Carl-Gustaf von Ehrenheim, Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson, Anders Wall, Barbro Osher, Kjerstin Häggbom Dellert, Alexander Husebye och Eva Rydberg.

Artikeltaggar

Georg AndrénInger Hallström StinnerbomKändisarKulturarvLeif StinnerbomNöje/KulturRottnerosSelma LagerlöfSunneTeaterVärmlands länVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.