Hoppa till huvudinnehållet

Efter förra rekordhösten: Ännu inga barn på sjukhus med RS-virus

Publicerad:
Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin.
Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin. Foto: Jens Magnusson

Det hade aldrig varit en så tidig topp och stor våg av RS-virus hos små barn som förra hösten. Redan vid den här tiden låg fyra barn på sjukhus.

I år är det än så länge ingen smittad.

Förra hösten blev rekordmånga små barn inlagda på Centralsjukhuset i Karlstad med RS-virus. Vi berättade bland annat om lilla Madicken som blev allvarligt sjuk.

Barnläkaren Staffan Skogar, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Region Värmland, hade aldrig tidigare sett en så tidig topp och en så besvärlig våg som då.

Coronapandemin ska ha varit orsaken, med två säsonger av väldigt få fall och därmed många som var mottagliga för att bli sjuka.

Rekordsvår RS-säsong är över – nästa ser ut att bli lindrigare

Den här säsongen spåddes i våras bli lugnare och än så länge stämmer det.

– Vi har inte haft några fall än i alla fall. Vi har varit observanta på om det skulle komma tidigt i år också och vi tar RS-prov och covid-prov samtidigt på de barn som läggs in. Men än så länge inga fall. Hur det blir längre fram i höst får vi se, säger Staffan Skogar.

Det finns några spridda fall av RS-virus i Mellansverige.

– Men ingenting som sticker ut och är alarmerande.

Artikeltaggar

KarlstadRegion VärmlandStaffan SkogarVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.