Andersson Wij sjunger om sin värmländska, bortgångna vän: ”En stor förlust”

Musik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tomas Andersson Wijs nya singel handlar om hans värmländska vän som gick bort efter en längre tids sjukdom.
Foto: Jessica Gow
Över tio verser i en låt som sträcker sig mot tolv minuter berättar Tomas Andersson Wij om vännen Jean Skarstedt som gick bort för två år sedan.
Texten börjar i Karlskoga, i skuggan av vapenfabriken, och tecknar ett porträtt av en omtyckt konstnärssjäl.

Tomas Anderson Wij rönte stor uppmärksamhet med sin version av Sven-Ingvars "När solen färgar juninatten" i "Så mycket bättre" för några år sedan. Nyligen gästade han Alsters herrgård utanför Karlstad tillsammans med Mauro Scocco, men nu stundar hösten och med den ett nytt album. Två singlar är redan släppta – "Sthlm ekar utan dig" och "Boken om Jean", den sistnämnda kom ut häromdagen. Båda singlarna handlar om värmlänningen Jean Skarstedt som dog i Paris i januari 2020. Inledningsvis i den nästan tolv minuter långa "Boken om Jean" sjunger Tomas Anderson Wij:

Berget i Karlskoga

Det var där allting började för dig

De stora villorna i skuggan av vapenfabriken

– Jag har ofta tänkt att någon borde skriva en bok om Jean, berättar Tomas Andersson Wij.

– Hans liv var så spektakulärt på många sätt. Så ovanligt. Skulle jag orka skriva den där boken? Nej, kanske inte. Men så fick jag idén att göra ett utkast till en bok, ett utkast som kunde bli en låt.

"Boken om Jean" klockar in på närmare tolv minuter och berättar historien om Jean Skarstedt över tio verser.

– Texten står i centrum. Det var viktigt att den skulle kännas sann. Jag tänkte hela tiden när jag skrev att han satt bredvid mig på stolen. Jag vägde varje ord på guldvåg.

Låten tecknar ett äventyrligt liv.

–I fallet med Jean så överträffar verkligheten dikten, jag hade inte kunnat skriva om allt som hände honom, det skulle verka för otroligt.

Tomas Andersson Wij och Jean Skarstedt lärde känna varandra under första halvan av 90-talet.

– Det var en stor förlust, han var en viktig person i mitt liv. Det var en tung tid för mig, både Jean och min pappa gick bort under samma år.

Jean Skarstedt och Tomas Andersson Wij.
Foto: Privat

"Texten kom pang bom”

Tomas Andersson Wij berättar om en rädsla för att vara för personlig i texten.

– Blir den för personlig kanske den inte kan kommunicera med andra människor. Men tack och lov – enligt reaktionerna jag har fått – verkar människor kunna ta den till sig. Texten kom pang bom. Då hade jag redan skrivit "Sthlm ekar utan dig", som också handlar om honom.

Berätta om Jean, vem var han?

– Han var en rastlös konstnärssjäl som var otroligt orädd och nyfiken. Hans liv präglades mycket av att han förlorade sina njurar i Sahara när han var 18, han drack förgiftat vatten. Han levde med flera transplantationer och dialyser under många, många år. Han var medveten om att han levde på utmätt tid. Det gav honom ett osentimentalt sätt att leva. Han rusade hela tiden framåt. Att han skulle bli 58 var inget han räknade med.

– Jeans största begåvning var att han skapade rum där människor kunde mötas, människor från alla möjliga håll. Han var alltid öppen, aldrig dömande.

Ett av de sista projekten Jean Skarstedt gjorde var att hyra ett slott i Frankrike.

– Där inredde han 14 rum och tänkte att människor kunde komma dit och skriva, forska eller måla. Han ville få dit "människor med ett öppet sinne", som han sa. Typiskt Jean. Han var oerhört omtyckt.

Bob Dylan inspirerade

Bland musikerna som medverkar på "Boken om Jean" finns pianisten Jesper Nordenström från Kristinehamn. Låten har en böljande känsla, lite i stil med Bob Dylans episka "Murder Most Foul".

– Vi pratade om den låten innan vi spelade in. Den fanns med oss. Rent musikaliskt händer det en hel del i "Boken om Jean", det är stråkar och en sugande gitarr som ligger och skapar en slags oro. Det var en utmaning att få låten att leva i tolv minuter. Vi förstod att det inte var den sortens låt man kan nöta en massa gånger, utan här ville vi fånga den på en eller två tagningar. Det var en väldigt förtätad stämning i studion när vi spelade in, vi satte den på två. Jag började lipa i den första tagningen, annars hade vi kunnat använda den.

"Boken om Jean" finns ute nu. Albumet ”Åskan i hjärtat” släpps den 16 september.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.