Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare kommunalrådet plockade ut dubbla ersättningar

Publicerad:
Hans Nilsson, tidigare kommunalråd i Eda kommun, utreds för att ha tagit ut dubbla ersättningar från kommunen och regionen. AN kan nu avslöja att han åtminstone ett tillfälle gjort just det.
Hans Nilsson, tidigare kommunalråd i Eda kommun, utreds för att ha tagit ut dubbla ersättningar från kommunen och regionen. AN kan nu avslöja att han åtminstone ett tillfälle gjort just det.

Tidigare kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson, har plockat ut dubbla ersättningar från regionen och kommunen för möten som pågått samtidigt. Det avslöjar Arvika Nyheter.

Hans Nilsson var kommunalråd för Hela Edas Lista mellan 2014 och 2018. Under den här mandatperioden lämnade han partiet, men han suttit kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige. Han har samtidigt representerat Sjukvårdspartiet i Värmland i regionen samt startat upp en lokalavdelning för partiet i Eda.

För några veckor sedan avslöjade SVT Nyheter Värmland att Hans Nilsson anlitat svart arbetskraft. I torsdags kom också beskedet att Nilsson lämnar samtliga uppdrag och drar tillbaka sin kandidatur i valet.

Dubbla ersättningar

Nu kan Arvika Nyheter avslöja att Hans Nilsson också är den politiker som utreds av kommunen och regionen för att ha tagit ut dubbla ersättningar. AN har gått igenom en stor mängd handlingar från både kommunen och regionen: protokoll, reseräkningar och arvodesutbetalningar, och har hittat flera punkter som väcker frågetecken.

Den 16 maj 2019 var Hans Nilsson Eda kommuns representant på årsstämman för Förenade småkommuners försäkrings aktiebolag. Sammanträdet pågick mellan klockan 10 och 12 på Arlanda. Hans Nilsson har från kommunen plockat ut reseräkning för resan mellan Söpple och Karlstad, samt för bussbiljetter mellan Karlstad och Arlanda. Enligt reseräkningen lämnade Nilsson hemmet klockan 02.45 och var hemma igen klockan 18.15. Från kommunen ska Nilsson totalt plockat ut totalt 2 827 kronor för sammanträdet, resor samt bussbiljetter.

Reseräkning till kommunen för mötet på Arlanda.
Reseräkning till kommunen för mötet på Arlanda.

Nilsson har även plockat ut pengar från Region Värmland – samma dag. Men för ett helt annat möte som ska ha ägt rum i Karlstad.

Enligt en reseräkning ska Nilsson ha deltagit på ett två timmar långt sammanträde och fick för sammanträdet och resan mellan hemmet och Karlstad ut 872 kronor.

Det ska handla om ett extra gruppmöte för Sjukvårdspartiet som ska ha pågått mellan klockan 09.00 och 14.00, där tre mötesdeltagare – ej Hans Nilsson – ska ha deltagit samtliga fem timmar. Övriga deltagare, däribland Hans, deltog i två timmar. Mötet på Arlanda, som Hans ska ha deltagit på, pågick mellan klockan 10 och 12 samma dag.

Nilsson har samma dag som han hade möte på Arlanda och enligt kommunens reseräkning varit borta hela dagen tagit ut ersättning från regionen för ett två timmar långt sammanträde i Karlstad med Sjukvårdspartiet.
Nilsson har samma dag som han hade möte på Arlanda och enligt kommunens reseräkning varit borta hela dagen tagit ut ersättning från regionen för ett två timmar långt sammanträde i Karlstad med Sjukvårdspartiet.

Arvika Nyheter har i flera dagars tid sökt Hans Nilsson för att bemöta uppgifterna, men utan att lyckas.

Utredning

Marianne Utterdahl, ordförande för Sjukvårdspartiet i Värmland, säger att partiet själva startat en undersökning gällande dubbla ersättningar.

– Nu i valrörelsen har vi dock inte tid och utrymme att göra en mer grundlig undersökning. Det har redan kommit fram tillräckligt mycket för att vi kom fram till det här ställningstagandet tillsammans med Hans, där han avsagt sig sina uppdrag och avgått.

Vad har utredningen visat/vad vet ni?

– Jag vill inte vara den som offentliggör någonting, det får komma andra vägar. Vi har fått fram tillräckligt mycket som, tillsammans med vad som framkommit tidigare, lett till det här ställningstagandet.

Vi har själva undersökt hans arvodesutbetalningar och kan konstatera att han åtminstone en gång, den 16 maj 2019, har plockat ut arvode för sammanträde för ett försäkringsmöte i Stockholm samt för ett sammanträde för Sjukvårdspartiet. Samma dag alltså. Och tagit ut reseersättning från både kommunen och regionen.

– Just det specifikt känner jag inte till. Att få ut två ersättningar samma dag är inte helt ovanligt. Det kan vara möte med regionen under dagen och kommunen på kvällen, eller tvärt om. Men att sitta i två möten samtidigt och begära ut ersättning för båda är inte okej.

Vet du om han deltog på mötet med Sjukvårdspartiet den 16 maj 2019? Har ni protokoll? Hur deltog han – fysiskt eller telefon/digitalt?

– Det kan jag inte komma ihåg nu, den utredning som regionen genomför tillsammans med Eda kommun kommer naturligtvis få fram det här. Vi har också tagit fram listor över alla möten som hållits under hela mandatperioden, det är många. Det tar vi tag i efter valet, nu måste vi fokusera på valrörelsen. Han har avgått och det är inte aktuellt att göra just nu. Nu behöver vi vara ute och träffa väljare.

Ersättning för kort tid

Från 16 februari i år hittar vi en annan utbetalning som sticker ut. Nilsson ska då ha deltagit på regionfullmäktige mellan klockan 09.00 och 13.50 och fått 1 384 kronor. Samma dag, mellan klockan 13.00 och 14.10 hade bildningsutskottet i Eda ett digitalt sammanträde. Här har Hans Nilsson plockat ut ersättning som ej tjänstgörande ersättare för en halvtimme, 325 kronor. Nilsson står uppsatt som övrig närvarande och enligt bildningsutskottets ordförande Annika Hugne (C), så deltog Hans Nilsson alltså inte på hela mötet, utan endast på mötets två sista punkter.

– Han kom senare och var med på paragraf 12 och 13, säger hon.

Även ej tjänstgörande ersättare får ersättning?

– Ja, den ordningen har vi nu, men när vi beslutar om ny politisk organisation så kommer det övervägas om det ska vara kvar eller inte. Men som det är nu får även ej tjänstgörande politiker ersättning, säger Hugne.

Efter regionfullmäktiges möte den 16 februari i år, som slutade klockan 13.50, deltog Hans Nilsson på bildningsutskottet som ej tjänstgörande ersättare på mötets två sista punkter. För detta plockade han ut 325 kronor från kommunen. Från regionen fick han 1 384 kronor.
Efter regionfullmäktiges möte den 16 februari i år, som slutade klockan 13.50, deltog Hans Nilsson på bildningsutskottet som ej tjänstgörande ersättare på mötets två sista punkter. För detta plockade han ut 325 kronor från kommunen. Från regionen fick han 1 384 kronor.

Marianne Utterdahl säger så här om att Nilsson tagit ut ersättning för en halvtimme som ej tjänstgörande ersättare, precis efter regionfullmäktiges sammanträde avslutades:

– Jag måste nog se det i sin helhet innan jag kan svara på det, men det låter ju inte bra så som du beskriver det. Men jag vill ha fakta och se själv.

Får man göra så?

– Jag vet inte hur arvodesbestämmelserna i Eda kommun ser ut, men i regionen kan man inte göra så. Det låter inte bra.

Hur tror du anlitandet av svart arbetskraft och de här uppgifterna om dubbla ersättningar påverkar förtroendet för partiet?

– Den frågan får jag ofta och jag svarar att det självklart påverkat. Han har också lämnat efter en överenskommelse, vi får hoppas att väljarna förstår att vi inte accepterar ett sådant här agerande. Hans agerande har heller inget med vår politik och övriga förtroendevalda att göra. Framför allt har det här skadat oss så tillvida att vi inte får prata om vår politik lika ofta som vi vill, utan att allt handlar om en person som dessutom lämnat.

Utredning pågår

Så här kommenterar Niklas Larsson, förhandlingschef på HR-avdelningen på Region Värmland, utredningen mot Hans Nilsson:

– Vi är inte färdiga än, det pågår en utredning. Jag har inget som jag kan meddela än.

Niklas Larsson säger att det är ett ganska omfattande material.

– När vi väl har fått fram alla underlag vi vill ha, tittat på vad som finns och pratat med individen om det finns några oklarheter, så får vi titta på vad vi får för förklaringar där. Då får vi ta ställning till hur vi går vidare beroende på vad som kommer fram.

– Under nästa vecka borde vi kunna säga vartåt det lutar i alla fall.

Läs mer:

Hans Nilsson lämnar samtliga uppdrag i SiV: ”Ansträngande tid”Hans Nilsson tar timeout från politikenHans Nilsson om svartjobbet: ”Jag vet att jag gjort fel”Partiet om Nilssons svarta arbetskraft: Tar avstånd – men fortsatt förtroendeSVT Nyheter Värmland: Hans Nilsson anlitade svart arbetskraft

Artikeltaggar

Eda kommunHans NilssonPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.