Hoppa till huvudinnehållet

S-topparna lovar stora satsningar på Kronoparken – och kontrar M:s vallöfte

Publicerad:
Anders Tallgren (S) och Linda Larsson (S) tillsammans med partisekreteraren Tobias Baudin.
Anders Tallgren (S) och Linda Larsson (S) tillsammans med partisekreteraren Tobias Baudin. Foto: Viktor Sunnemark

Mer resurser till skolorna, mobil eller lokal polisstation och ett nytt vårdboende.

Det vill utmanarna om makten, Socialdemokraterna i Karlstad, se på Kronoparken.

– Kronoparken och Kronoparksborna är värda det här, säger toppnamnet Linda Larsson (S).

Det är ett tio punkter långt program som Socialdemokraterna presenterar tillsammans med partisekreteraren Tobias Baudin (S).

Följ NWT:s valbevakning här – allt det viktiga samlat på ett ställeS-ledningens pik i statsministerkampen: ”Just nu är det SD”

Kronoparkslyftet – som satsningen kallas – är inte ny, utan har drivits av S tidigare. Men har nu uppdaterats med nya vallöften.

– Vi måste både jobba med åtgärder mot kriminalitet med framför allt förebyggande, det är det vi fokuserar på, säger Anders Tallgren, kommunalråd i opposition.

Partiet vill bland annat se mer resurser på skolorna och Kronoteket och ett utvecklat samarbeta mellan kommunen och föreningslivet i stadsdelen.

Dessutom vill man se ett centrumlyft med fler bostäder, fler kommersiella aktörer och en familjecentral.

– Vi vill också se till att fler som växer upp här och bor på Kronoparken tar steget, apropå segregation, och blir studenter på Karlstads universitet, säger Anders Tallgren.

Socialdemokraterna lyfter även att de vill se en mobil eller lokal polisstation i stadsdelen.

– Däremot är inte våran linje, som de borgerliga i Karlstads, att det ska vara kameror och så vidare. Vi vill se mänskliga möten.

Det här är Karlstads stadsdel med flest andelen äldre över 80 år. Därför tycker vi att det är anmärkningsvärt att, när vi ser att andelen äldre – som ju ökar år för år – att det inte finns ett vårdboende här.
Linda Larsson.

Kultur har även sin del i satsningen där partiet vill satsa på att utsmycka vattentornet – och göra så det blir ett kulturellt landmärke.

Sedan matchar de Moderaternas vallöfte: ett nytt vårdboende i Karlstad. Moderaterna har tidigare tryckt på det, och vill helst se att det nya boendet läggs centralt.

S vill hellre se ett på Kronoparken, som ska drivas i kommunal regi.

– Det här är Karlstads stadsdel med störst andel äldre över 80 år. Därför tycker vi att det är anmärkningsvärt att, när vi ser att andelen äldre – som ju ökar år för år – att det inte finns ett vårdboende här. Tvärtom har det lagts ner ett här, säger toppnamnet för S i kommunen Linda Larsson.

– Kronoparken och Kronoparksborna är värda det här.

Kronoparksbor ville ta selfie med Linda Larsson.
Kronoparksbor ville ta selfie med Linda Larsson. Foto: Viktor Sunnemark

Partisekreteraren Tobias Baudin säger att förslagen i Karlstad rimmar med den nationella politiken.

– Fokus på att bryta segregationen; vi ska knäcka kriminaliteten i vårt land, men också fokus på välfärden.

Utöver det vill Socialdemokraterna i satsningen på sikt se ett nattis i stadsdelen, öka tryggheten med bland annat ökad belysning och omlokalisera kommunal verksamhet till Kronoparken.

Hur tänker ni finansiera denna satsning?

– Vi har inte en prislapp för det hela samlat, men vi har avsatt medel för de olika delarna eftersom vi har haft med det i vår budget under hela den här innevarande mandatperioden. Det finns budgeterat i de olika delarna, sedan är det en del löpande verksamhet så att man får avsätta medel framåt också, säger Anders Tallgren.

Läs mer om valet här:

KD i Årjäng stal bild av konstnär: "De har knyckt den – så oerhört över gränsen"SD-politiker i Värmland kopplas till Hells Angels: ”De har inte gjort mig något”Annie Lööf skulle mördas i Visby – partikollegan: ”Både jag och hon var nära”

Artikeltaggar

Anders TallgrenKronoparkenLinda LarssonPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.