Bipolär patient tog sitt liv – Ivo avslutar ärende

Publicerad:
Ivo avslutar ett lex Maria-ärende där en patient tog sitt liv innan hen fick besked om byte av läkemedel. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patienten fick biverkningar och ville byta medicin. Men innan bytet blev av tog hen sitt liv.

Nu anser Ivo att regionen har gjort vad som krävs för att något liknande inte ska hända igen.

Tidigt förra våren hörde den värmländske patienten av sig till öppenvårdspsykiatrin efter att ha fått biverkningar av sin medicin. Patienten, som var i 60-årsåldern, led av bipolär sjukdom och hade tidigare försökt ta sitt liv.

Nu ville patienten byta medicin och fick beskedet att det skulle diskuteras och att hen sedan skulle få ett besked veckan efter. Men patienten tog sitt liv innan hen fick återkoppling.

Bipolär patient ville byta läkemedel – hann ta sitt liv

Region Värmland anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria.

Nu avslutar Ivo ärendet eftersom man anser att regionen har vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska hända igen. Regionen fick komplettera med en analys om varför det inte alltid framgick av journalen hur och utifrån vilket underlag vården bedömt risken för självmord. Man fick också komplettera med vilka åtgärder som vidtagits efter analysen.

Artikeltaggar

IvoLäkemedelLex MariaPsykiatriska öppenvårdenRegion VärmlandSjälvmordVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare