Hoppa till huvudinnehållet

Nytt rekord – 52 ordningsböter för hög musik: ”Vi har inte löst problemet”

Publicerad:
Bild på cruising genom Arvika tidigare år.
Bild på cruising genom Arvika tidigare år. Foto: Jan-Olof "Lollo" Johansson

I lördags pågick en cruising i Arvika med mycket fordon i rörelse. Ordningsmässigt var det ganska städat – ljudmässigt var det värre. Polisen slog rekord i över 50 ordningsböter utfärdade under en och samma kväll.

– Det var en cruising som sagt med ganska mycket fordon. Inte exceptionellt mycket, men ungefär den numerären som det brukar vara. Och under kvällen/natten där utfärdade vi 52 ordningsböter för högt spelande. Av dem var det fem som nekade, som kommer gå till Tingsrätten, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.

52 är betydligt högre än vad Arvikapolisen har rapporterat innan.Tidigare har de kommit upp i siffror runt 25-30 ordningsböter för en kväll.

– Bara den siffran är väldigt hög. 52 är en all time high.

Hur känns det att ha slagit denna typ av rekord?

– Jag tycker att det är bedrövligt. Det är klart att det är ett väldigt bra jobb av mina kollegor som jobbar ute. Sen beskriver det lite grann hur problemet ser ut när vi rapporterar så här många en och samma kväll. Jag har full förståelse för de boende som inte kan sova på nätterna på helgerna på grund av det här. Det är därför vi håller på som vi gör från vår sida. Vi vill ju få ett stopp på det. Och att man spelar i en normal volym.

Jonas Wendel lokalpolisområdeschef i Arvika.
Jonas Wendel lokalpolisområdeschef i Arvika. Foto: Helena Karlsson

Få Arvikabor som bötfälldes

En anledning till den höga siffran var att polisen kunde jobba riktat mot det.

– Vi hade poliser som kunde fokusera på det här under kvällen, som inte blev dragna på massa akutjobb. Effekten var att det ändå blev hyfsat lugnt. Det kunde varit mycket värre än vad det faktiskt var.

– Ordningsläget var bra hos cruisingen, om vi bortser från den höga musiken.

När det är den här typen av arrangerad cruising, som sker i Arvika runt tre gånger per år, kommer det många utifrån vilket var fallet även denna gång.

– Det var en hel del norska medborgare som rapporterades. Sedan var majoriteten i från övriga Värmland. Ett fåtal Arvikabor rapporterades.

All tid mellan våra akutjobb som vi måste åka på under helgerna lägger vi på det här problemet.
Jonas Wendel

Även om många bötfälldes just denna lördag kvarstår problemen, även när det inte sker större evenemang.

– Vi har inte löst problemet, det är fortfarande boende som blir störda även om det kommer in enstaka som spelar väldigt högt. Så fort vi lämnar drar de på igen. Vi behöver vara på plats hela tiden, vilket vi inte alltid kan vara. All tid mellan våra akutjobb som vi måste åka på under helgerna lägger vi på det här problemet. Vi kommer att fortsätta att nöta på, säger Jonas Wendel.

– Vi får se hur det blir nästa helg.

Artikeltaggar

ArvikaBöterBrott & blåljusCruisingJonas Wendel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.