Hoppa till huvudinnehållet

Kommunchefen om hemlösa Sunnebon: ”Vi måste se över våra riktlinjer”

Publicerad:
Petra Svedberg, kommunchef i Sunne, berättar att kommunen måste se över sina rutiner så att en person inte hamnar mellan stolarna.
Petra Svedberg, kommunchef i Sunne, berättar att kommunen måste se över sina rutiner så att en person inte hamnar mellan stolarna. Foto: Dan Enwall

Vilka riktlinjer har socialtjänsten i Sunne kring att hjälpa en person i Sunne som här hemlös?

– Vi kan skriva hyreskontrakt med en hyresvärd. Men om en person inte uppfyller kriterierna och därmed hamnar mellan stolarna, måste vi som kommun se över vad vi kan göra för att undvika det, berättar kommunchef Petra Svedberg.

Petra Svedberg berättar att socialtjänsten i Sunne inte har några egna bostäder att förmedla. Däremot har de kontakt med Sunne Fastighets och även privata hyresvärdar som man i vissa fall skriver kontrakt med. Därmed står socialtjänsten som hyresgäst och detta kallas ett bostadssocialt kontrakt.

– För att få ett sådant görs en individuell bedömning och man ska uppfylla olika typer av kriterier. Men i detta fall verkar personen inte uppfylla alla dessa och har därför hamnat mellan stolarna. Då måste vi som kommun titta över våra riktlinjer. Kan vi och fastighetsbolaget göra något för att detta ska undvikas? Vad kan vi göra för att det inte ska ske och vilka alternativ finns? Jag kan inte svara på det enskilda fallet, varför personen fått en hyresgaranti och inte ett bostadssocialt kontrakt.

Angående den hemlösa killen, är det en ny situation för Petra Svedberg.

– Vi har få fall med bostadslösa och det är första gången jag får ett sådant fall på mitt bord, berättar hon.

Artikeltaggar

FlerbostadshusHemlösHemlös i SunneNyheterPetra SvedbergSocialtjänstlagenSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.