Hoppa till huvudinnehållet

Han har levt som hemlös i Sunne ett år: ”Vi balanserar på slak lina”

Publicerad:
En kille i 30-årsåldern har levt som hemlös i ett år i Sunne nu. Trots att socialen är beredd att ställa upp och betala hyran. ”Ingen privat hyresvärd vill hyra ut till en person med betalningsanmärkningar”, berättar hans mamma. Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
En kille i 30-årsåldern har levt som hemlös i ett år i Sunne nu. Trots att socialen är beredd att ställa upp och betala hyran. ”Ingen privat hyresvärd vill hyra ut till en person med betalningsanmärkningar”, berättar hans mamma. Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Robin Haldert / TT

Hemlös i Sunne? Ja, det är faktum för en kille i 30-årsåldern, som inte får en bostad på grund av betalningsanmärkningar, kopplade till sina missbruksproblem.

- Ingen privat hyresvärd vill hyra ut till honom och det känns bedrövligt att han inte får hjälp att skaffa en lägenhet, säger hans mamma.

Mamman som vill vara anonym, berättar att sonen, som är drygt 30, varit hemlös i ett år och hon är förstås förtvivlad över att det inte går att ordna en bostad åt honom på grund av hans bakgrund.

Tolv år sedan

Hans problem med missbruk började för tolv år sedan. Men hon betonar att det inte enbart har varit dåliga perioder.

– Det har varit upp och ner och han har även haft bra år då det flutit på med jobb och familj. Han har en liten dotter, berättar hon.

Så kom corona-pandemin och då miste han jobbet. Vilket ledde till att han återföll i missbruk och blev vräkt från sin bostad.

Nu har han levt som hemlös i drygt ett år. Ingen privat hyresvärd vill hyra ut till honom på grund av hans bakgrund och att han har betalningsanmärkningar.

Det har varit upp och ner och han har även haft bra år då det flutit på med jobb och familj. Han har en liten dotter
Mamman till den hemlöse 30-åringen

Hans föräldrar har förstås använt alla tänkbara kontaktvägar för att hjälpa honom. Det finns en liten ljusning, då socialen säger att de ska gå in och betala hyran åt honom. Men tyvärr hjälper inte det heller.

– En del hyresvärdar säger att de inte vill hyra ut till personer som får hjälp av socialen.

Det gör däremot Sunne Fastighets öppna. Problemet är att bostadsbolaget inte har någon lägenhet att erbjuda. Men mamman har fått nys om att företaget har några lägenheter som stått tomma en period, i väntan på renovering. Hennes önskan är att han ska få bo där, fram tills renoveringen påbörjas. Som en nödlösning som är bättre än att inte veta var han ska sova kommande natt.

Renovering

Men där har hon fått svaret att lägenheterna inte ska användas förrän renoveringen är gjord.

– Jag tycker det är bedrövligt när det samtidigt finns en person som är hemlös. De enda bostäder som finns lediga hos Sunne Fastighets just nu är plus 65 på Kålsgården samt studentbostäder i Brårud. Men där går studenterna före en person utan hem. Det är fruktansvärt.

Frigavs

För fyra veckor sedan frigavs sonen efter att ha suttit inne åtta veckor på grund av drograttfylleri. Han har en villkorlig dom, och mamman menar att det är nu kommunen borde ta chansen att fånga upp och försöka få honom på rätt köl. Ett steg i rätt riktning vore ett eget hem.

– Just nu mår han bra och vill verkligen ha en bostad, så det finns hopp! Dessutom har man draghjälp av frivården, då staten går in och följer upp och stöttar honom. Men det känns inte som om kommunen tar bollen. Man ska också komma ihåg att det står i socialtjänstlagen att man ska stötta honom så att han kan vara förälder till sin dotter. Men det är inte så lätt att kunna ta föräldraansvar när man inte har en bostad, säger hon.

Vandrarhem

Det socialen gör i dagsläget är att betala ett antal nätter på vandrarhem, till en maxkostnad av 4 000 kronor. Vilket förstås är bättre än ingenting.

– Men det är så kortsiktigt. Det känns inte som om de har en plan framåt, säger hon.

Hon tycker det är sorgligt, då hon menar att han behöver hjälp av en utomstående part. För i rollen som föräldrar kan varken hon eller hans pappa ta ansvar för hans boende.

– Jag blir äldre och vi som anhöriga måste sätta gränser för att inte möjliggöra fortsatt missbruk. Det har vi lärt oss med åren. Men det är hemskt och vi balanserar på slak lina för att vi själva ska fungera och kunna gå till jobbet, säger hon.

Hoppet minskar

Och för sonen minskar förstås hoppet ju längre tiden går.

– Hans hopp är inte lika hett nu som förr, att det ska ordna sig. Det är inte lätt att ta sig ur ett missbruk om man inte ens har en bostad. Jag är inte så naiv att jag tror att han blir fri från missbruket bara han får en bostad. Men han skulle få ett helt annat människovärde. En trygghet att slippa tänka på var han ska sova inatt. Det vore första steget, säger hon.

Artikeltaggar

FlerbostadshusHemlösHemlös i SunneMissbrukNyheterSocialtjänstenSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.