Hoppa till huvudinnehållet

Agnes, 16, avbröt tävlingen – hjälpte sjuk bärplockare

Publicerad:
Agnes Alexandersson avbröt sin tävling och hjälpte en bärblockare som blivit sjuk. Det var andra gången i sommar som hon hjälpt en nödställd person. Foto: Olov Öström

I Agnes Alexandersson, 16 år, från Kristinehamn ryms det en skyddsängel.

När Agnes deltog i Klarälvskavlen i orientering i helgen avbröt hon sitt lopp för att hjälpa en bärplockare som blivit akut sjuk.

I somras var hon på ett läger i orientering när en man drabbades av en stroke. Agnes var den som ringde efter ambulans.

I lördags tävlades det i en orienteringsstafett utanför Hagfors, Klarälvskavlen.

Agnes Alexandersson sprang den fjärde sträckan för sitt lag i Kristinehamns OK.

Hon berättar:

– Jag hade just passerat en väg och sprang in på en liten stig när jag fick se två bärplockare, en man som låg ner och en kvinna. Kvinna ropade på mig att ringa efter ambulans. Men jag hade ju ingen mobiltelefon med mig, berättar Agnes.

Vände tillbaka

Hon vände då tillbaka och sprang till det att hon stötte på några arrangörer och bad att få låna deras telefon.

Agnes ringde 112 och sprang tillbaka till kvinnan och den sjuke mannen.

– Det dröjde rätt länge innan jag fick svar, en minut och 40 sekunder. De ville sen att jag skulle stanna kvar och vägleda ambulansen, så att de kunde hitta mannen, berättar Agnes.

Efter cirka tio minuter kom ambulansen. Då hade mannen kvicknat till såpass att han kunde gå med stöd av två personer. Han fördes vidare till Torsby sjukhus. Troligen hade mannen drabbats av ett epileptiskt anfall.

Omtumlande

– Det var en omtumlande händelse. Jag var ganska chockad och bröt loppet, berättar Agnes.

Tyrs synnerligen ungdomsbetonade lag vann Klarälvskavlen. Snittåldern på de fem löparna är knappt 14 år. Trots den ringa åldern satte de alla seniorer och juniorer på plats. Från vänster Olle Granefelt, 11 år, Vincent Ljungberg, 12, Ivar Wikström, 15, Izabella Ljungberg, 15 och Malte Granefelt, 14, som sprang slutsträckan.
Tyrs synnerligen ungdomsbetonade lag vann Klarälvskavlen. Snittåldern på de fem löparna är knappt 14 år. Trots den ringa åldern satte de alla seniorer och juniorer på plats. Från vänster Olle Granefelt, 11 år, Vincent Ljungberg, 12, Ivar Wikström, 15, Izabella Ljungberg, 15 och Malte Granefelt, 14, som sprang slutsträckan. Foto: Privat

Det var inte första gången som Agnes hjälpt en medmänniska i nöd. I somras var hon på ett orienteringsläger vid Idrefjäll i Dalarna när en man föll ihop i en matservering drabbad av en stroke. Agnes tog snabbt fram sin mobil och ringde 112.

– Då fanns det många personer i närheten som snabbt kunde hjälpa mannen, bland annat en läkare, berättar Agnes.

Hyllades

Efter Agnes insats i Hagfors hyllades hon av arrangörerna som via speakern på tävlingen berättade att hon avbrutit sitt lopp för att hjälpa en nödställd människa.

– Det kändes bra att göra det, säger Agnes Alexandersson, som har sitt framtida yrkesval klart för sig:

– Jag vill bli läkare, säger Kristinehamns egen skyddsängel.

Det var i mångt och mycket ungdomar som satte sin prägel på Klarälvskavlen. Fem ungdomar från OK Tyr, de äldsta blott 15 år, vann på ett övertygande sätt stafetten.

I laget sprang Olle Granefelt, 11 år, Vincent Ljungberg, 12, Ivar Wikström, 15, Izabella Ljungberg, 15 och Malte Granefelt, 14. Det ger en snittålder på 13,5 år. De sprang skjortan av allt vad juniorer, seniorer och rutinerade orienterare heter. OK Tyr har för närvarande en ungdomsverksamhet som kryllar av unga talanger.

Artikeltaggar

HagforsKristinehamns OKOrientering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.