Hoppa till huvudinnehållet

Efter kungen väntade grävmaskinisten – unik fotokonst klubbas i Karlstad

Publicerad:
Anna Söderlund och Karin Malmberg från auktionsföretaget Klaravik styr upp den för detta företag udda satsningen på fotokonst. I vanliga fall är det framför allt maskiner som företaget arbetar med. Foto: Lena Richardson

Maskiner och människor är temat, när Karlstadsbaserade auktionsföretaget Klaravik gör en satsning på fotokonst.

Unika fotografier av tre kända fotografer ska klubbas och pengarna går till föreningsidrott för barn och ungdomar.

I vanliga fall är nätauktionsföretaget Klaravik en marknadsplats för maskiner, verktyg och fordon, men nu har också 23 fotokonstverk lagts ut på auktionssajten.

Upphovsmännen är de tre fotograferna Anna Clarén, Eva Edsjö och Thron Ullberg, som alla haft samma uppdrag: att ta bilder på temat “Människan bakom maskinen”.

– Det var kul att få fota de här roliga människorna som aldrig brukar bli plåtade på samma sätt som jag tar mig an artister eller någon annan kändis eller en modell, säger Eva Edsjö.

Tidigare har hon fotograferat stjärnor som Petter, Mapei och First Aid Kit och nu hamnade hon bland annat i ett grustag utanför Huddinge tillsammans med en ung lastbilschaufför.

Tacksamma objekt

Personerna på bilderna är alla kunder till Klaravik och poserar med grävmaskiner och traktorer. Det finns också bilder på blommor och på hästar och får.

NWT fick möta fotograferna Anna Clarén, Eva Edsjö och Thron Ullberg via länk.
NWT fick möta fotograferna Anna Clarén, Eva Edsjö och Thron Ullberg via länk. Foto: Lena Richardson

– Våra kunder är en yrkesgrupp som normalt sett inte får särskilt mycket strålkastarljus på sig eller syns i konstsammanhang, men de gör ju arbetet som många inte tänker på och de får arbetet gjort i ur och skur. Vi tycker att de förtjänar att hyllas och lyftas fram, säger projektledaren Anna Söderlund.

Hästmannen eller kungen

Thron Ullberg tycker egentligen inte det spelar så stor roll om den han fotograferar är en grävmaskinist eller kungen, vilket också har hänt.

– Jag ser det så här: att fotografera kungen eller Johan Hästmannen – du lägger ner samma jobb, egentligen är det samma typ av uppdrag, det enda är att du har ett större entourage om det är kungen!

Han gillar att komma ut från Stockholm och uppskattar variationen i människorna han möter.

– Jag älskar mitt jobb. Om jag bara plåtat en typ av människor hade jag tyckt det varit ganska jobbigt. Jag kan vara i både slott och koja. Jag älskar personporträtt! Jag fotograferar bara människor, jag kan inget annat, hävdar han.

Fast rätt bra är han allt på att fånga också grävmaskiners själ. Med hjälp av en gammal polaroidruta blev det en grävmaskinsbild till Klaravik-satsningen som inte liknar någon annan – och som nu finns i storformat, men endast ett, unikt exemplar.

”En central plats”

Auktionerna på fotokonsten pågår till kvällen den 2 september. Pengarna som de 23 fotokonstverken drar in ska gå till föreningsidrotten, via företagets egen sponsringssatsning Klaravik Plan.

Anna Söderlund och Karin Malmberg visar upp en av Thron Ullbergs bilder på Johan som arbetar i skogen tillsammans med häst.
Anna Söderlund och Karin Malmberg visar upp en av Thron Ullbergs bilder på Johan som arbetar i skogen tillsammans med häst. Foto: Lena Richardson

– På mindre orter är ofta den lokala idrottsföreningen en viktig och väldigt central plats för barn och ungdomar. Det är en plats att samlas på och där träffar man vänner och idrottar. Vi tror att idrotten är det bästa sättet att skapa gemenskap och bidra till en god hälsa och trivsel och även för integrationen, säger Anna Söderlund.

Utställning på Värmlands museum

Ingen av bilderna är tagen i Värmland, men åtminstone en av fotograferna kommer att synas här med fler bilder vad det lider. Anna Clarén har nyligen skrivit på kontrakt för en utställning på Värmlands museum i Karlstad.

– I april 2023 ska jag ha en stor separatutställning där. Jag är jätteglad för det och det måste jag börja jobba med nu. Det ska printas hundra bilder och ramas. Det upptar mycket av mitt fokus nu!

Artikeltaggar

AuktionerBrygguddenFotograferingInre hamnKarlstadKlaravikKonstKonstverkLantbrukNäringslivNöje/KulturVälgörenhetVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.