Utspelet från oppositionspartiet: Sänk politikerlönerna i Karlstad

Publicerad:
Peter Sörensen är Karlstadpartiet livskvalitets förstanamn inför höstens val. Foto: Tommy Andersson

Karlstadspartiet vill sänka arvodena för kommunalråden.

"Populism” kontrar Socialdemokraternas toppnamn Linda Larsson med.

– Det är väl populärt att ge sig på arvoden för förtroendevalda, säger kommunalrådet Alexander Torin (M).

Följ NWT:s valbevakning här – allt det viktiga samlat på ett ställe

Det är en av punkterna i Karlstadspartiet livskvalitets valmanifest: att sänka kommunalrådens arvoden.

I stället för drygt 80 000 kronor i månaden för heltidsarvoderade kommunalråd vill partiet att de ska tjäna strax över 50 000 om de sitter i styret, och lite mer än 35 000 om de sitter i opposition.

Peter Sörensen, partiets förstanamn, tycker att det är en alldeles för hög lön i dag.

– Det ska inte vara ett övermänskligt uppdrag med ett övermänsklig lön. 80 000 kronor är en lön som de flesta inte kommer i närheten av, säger han.

Han tycker inte det ansvaret som kommer med kommunalrådsposten motiverar arvodet.

– Vad är det som gör att en svetsare, rektor eller bonde, bara för att den blir kommunalråd, genom ett magiskt trollslag blir värd 80 000 kronor som en högutbildad vd?

Linda Larsson, Socialdemokraternas oppositionsråd och förstanamn på listan, köper inte Peter Sörensens argument.

– Jag tycker att det är bra populistiskt av Karlstadpartiet. Det är något sätt för att försöka plocka billiga politiska poäng, säger hon.

Linda Larsson (S) är Socialdemokraternas förstanamn i Karlstads kommun.
Linda Larsson (S) är Socialdemokraternas förstanamn i Karlstads kommun. Foto: Tommy Andersson

Karlstads kommun har i dag cirka 400 förtroendevalda med 700 olika uppdrag, poängterar hon.

– Alla är lika viktiga för att få kommunen att fungera. Ett fåtal har högre arvoden och de arvodena är ofta satta utifrån hur mycket tid det är på, heltid eller deltid, men de är också satta utifrån det ansvar som det innebär att vara kommunstyrelsens ordförande eller kommunalråd. De är ju ytterst ansvariga.

Linda Larsson lyfter också rekryteringsfrågan, att det är viktigt att kunna matcha de arbeten som förtroendevalda väljer bort.

Tycker nivån är bra

M-toppen Alexander Torin är kommunalråd i dag och siktar på posten som kommunstyrelsens ordförande. Han säger att nivåerna på arvodena ligger på en bra nivå.

”Vi tycker att det så klart är goda ersättningar, men det är väldigt mycket ansvar och det är en väldigt stor kommun, vi ska vara tillgängliga dygnet runt och är offentliga personer”, säger Alexander Torin om politikerarvodena.
”Vi tycker att det så klart är goda ersättningar, men det är väldigt mycket ansvar och det är en väldigt stor kommun, vi ska vara tillgängliga dygnet runt och är offentliga personer”, säger Alexander Torin om politikerarvodena. Foto: Tommy Andersson

– Vi tycker att det så klart är goda ersättningar, men det är väldigt mycket ansvar och det är en väldigt stor kommun, vi ska vara tillgängliga dygnet runt och är offentliga personer, säger han.

– Det är väl populärt att ge sig på arvoden för förtroendevalda.

Parvane Assadbegli (V).
Parvane Assadbegli (V). Foto: Fredrik Karlsson
Det ska vara rättvist.
Parvane Assadbegli (V)

Vänsterpartiet vill heller inte ändra arvodena för kommunalråden, däremot vill de se över systemet med ersättning för personer med flera arvoderade uppdrag, enligt Parvane Assadbegli (V), förstanamn inför valet.

– Det ska vara rättvist, säger hon.

Läs mer om valet här:

Udda taktiken – här vill Centern inte växa: ”Väldigt komplex situation”Knape bryter tystnaden om sin politiska framtid: ”Det är väljarna som avgör”Läkare sågar KD:s vallöfte om 1177: “Med vilka pengar ska det finansieras?”Kontrasten i valet: SD satsar på bilen – MP vill att busskort ska kosta 100:-KD vill ha olika bränsleskatt – beroende på var man kör: ”Gps-puck i bilen”

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetLinda LarssonModeraternaParvane AssadbegliPeter SörensenPolitikSocialdemokraternaVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare