Polisen i Kristinehamn gör en satsning på elsparkcyklar. Fordonet ses som ett bra verktyg i det dagliga arbetet.
– Vi kommer närmare medborgaren och vi kan täcka av ett större område, än när vi bara fotpatrullerar, säger Gustav Persson, områdespolisgruppchef i Kristinehamn.
Elsparkcykeln är ett nytt fenomen, även för polisen som nu är i uppstartsfasen med att inkludera fordonet i verksamheten.
– Vi har inte använt oss av dem särskilt mycket. Vi köpte in dem i somras för att kunna åka på stan. Då har vi krävt utbildning av personalen, så vi har inte riktigt kommit igång ännu. Men det är ett verktyg som vi ser att vi framöver kommer få stor användning av, när alla våra skyddsåtgärder är på plats och när alla har utrustning och har tränat med dem, säger Eva Högfeldt Pettersson, polisområdeschef i Kristinehamn.
Det finns flera fördelar med fordonet.
– Med två poliser kan man vara synlig i ett större område om man använder elsparkcykel. Vi kan också beta av mer bostadsområden och kan åka runt och prata med folk och se att det är ordning på stan, säger Eva Högfeldt och fortsätter:
– Sen tänker vi att vid stölder och inbrott som sker på hösten när det har blivit mörkt kan ju detta vara ett bra verktyg för att åka runt och lyssna. Vi har det alltid kopplat till en bil, så att vi har en patrull vid sidan.
Just samarbetet med andra poliser är extra viktigt.
– Det som blir viktigt när man inför något nytt är ju att vi inte kommer ifrån varandra och blir ensamma utan att vi alltid har kontakt med bilen.
Just nu fokuserar polisen mycket på säkerheten. Initiativtagare till projektet med elsparkcyklar och själv användare är Gustaf Persson som är områdespolisgruppchef i Kristinehamn.
– Man kommer mycket närmare medborgaren, det blir ett enkelt sätt att stanna och prata med alla. Det är mycket det som områdespolisverksamheten handlar om. Att komma närmare våra medborgare, få en dialog och skapa relation, säger han.
Vilka inom polisen ska använda sig av elsparkcyklarna?
– Det är inte tänkt att det är någon särskild grupp som ska använda detta. Vi kan använda oss av det precis som vi använder våra andra fordon. Har vi ett syfte där det lämpar sig då kan man använda det. Men i trygghetsskapande åtgärder är det bra.
Det är ett fordon som inte bara kommer användas i brottsförebyggande syfte.
– Vi arbetar mycket med vårat miljötänk inom polismyndigheten. Vi använder det även som transportmedel. Om någon exempelvis ska iväg på ett samverkansmöte är det jättebra.
Vad säger kollegor?
– I vårt polisområde har vi bara hört positiva saker kring detta, säger Gustav Persson.
Det finns ju väldigt många uppfattningar om fordonet, ni är inte rädda att det bland allmänheten ska uppfattas märkligt att polisen åker runt på elsparkcyklar?
– Nej, det finns ju regler att följa och gör man det är det ju inga problem. Problemet blir ju när man kör utan skyddsutrustning, onykter och mitt i stan. Kör man på ett bra och lagligt sätt så tycker vi att vi ska ha dem som ett hjälpmedel, säger Eva Högfeldt Pettersson.