Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska spel: ”Det är helhjärtat nördigt här!”

Publicerad:
Simon Röjder och Marjo Fjällsby leder arbetet på Mirage Game Studios som huserar på Kungstagatn i Karlstad. Snart släpper bolaget spelet ”Space For Sale”. Foto: Carl Edlom

En galet skruvad verklighet som sätter fart på kreativitet och fantasi.

För den värmländska spelutvecklaren Mirage Game Studios är mys, klurighet och glimten i ögat värdeord. Snart är de aktuella med sitt andra spel, den här gången utspelar det sig i rymden.

I rymliga lokaler på Kungsgatan i Karlstad skapar Mirage Game Studios spel som är pyssliga och pilliga. Mysfaktorn ska vara hög i spelens digitala universum och det verklighetsnära ska ha en tvist som sätter fart på både fantasi och kreativitet. För tre år sedan släppte studion sitt förstlingsverk "Little Big Workshop" och snart ligger ett andra spel – "Space For Sale" – redo att möta en publik. Spelutveckling innefattar flera olika delar – från det rent konstnärliga till det tekniskt avancerade. Företagets vd, Simon Röjder, listar de tre benen som bygger ett spelföretag.

– Först har vi det konstnärligt visuella, esterna kan vi kalla dem lite svepande. Sedan har vi speldesign som skapar spelets utmaning och mening – vad spelet går ut på. Det tredje benet är det rent tekniska, med programmering. Så art, design och tech.

När Simon Röjder börjar nysta i hur hans intresse för spel började, landar han hemma i barndomen framför en Nintendo-konsol.

– Jag är uppväxt med Nintendo i näven. Innan konsolen stoppade jag in floppydiskar med spel på i min pappas dator. Det var kört redan då.

Simon Röjder är vd på Mirage Game Studios.
Simon Röjder är vd på Mirage Game Studios. Foto: Carl Edlom

Han ler åt minnet och berättar hur spelet "Half Life" blev en ingång för honom att skapa egna spelidéer.

– Jag hittade en skaparglädje. I spelet fanns ett verktyg som jag kunde bygga egna banor med.

Entusiastiskt berättar han om sitt förhållande till spel.

– Spel är det roligaste som finns. Det slår på alla sinnen samtidigt, som spelare är jag är själv med och styr det som händer. Det är inte som i en film där jag blir bombarderad med intryck. I spelen väljer jag vilken väg karaktären ska gå, vilken dörr som ska öppnas och så vidare.

Karaktären Peter från spelet ”Little Big Workshop”.
Karaktären Peter från spelet ”Little Big Workshop”. Foto: Carl Edlom

De flesta av de snart 14 som arbetar på studion har haft spel med sig sedan barnsben. Men för Marjo Fjällsby som är företagets producent, är bakgrunden en annan.

– Jag har alltid haft ett spelintresse, med både brädspel och tv-spel. Men jag har inte samma nördiga bakgrund som Simon och flera av de andra, förklarar Marjo Fjällsby och tillägger snabbt:

– Och nörd i vår värld har en väldigt positiv innebörd. Jag arbetade med Västanå Teater tidigare och de här olika världarna har mycket gemensamt. Det handlar om berättade.

För Marjo Fjällsby handlar spel om berättande.
För Marjo Fjällsby handlar spel om berättande. Foto: Carl Edlom

Sandlådespel

Både Marjo och Simon beskriver en kreativ miljö där medarbetarna är insnöade på sitt och de båda får ta en mer övergripande roll i arbetet.

– Det är ett extremt spann på de som jobbar här. Både vad gäller kompetens och personligheter. Inom branschen finns de mest fyrkantiga programmerarna och de yvigaste esteterna. Det är lite av en sport att få allt att funka för en projektledare.

När det gäller typen av spel Mirage producerar handlar det ofta om något klurigt.

– De två spel som vi utvecklar är öppna och kreativa för spelaren. Så kallade sandlådespel där man som spelare har väldigt stor frihet att göra vad man vill.

Foto: Carl Edlom

Spelen presenterar en rad utmaningar samt verktyg för att lösa dem.

– Vi vänder oss inte till någon speciell åldersgrupp. Från tonåren och uppåt, är väl det mest vanliga. Våra spel är rätt pilliga, så de är för svåra för barn. Vi tänker mer profil på spelare än ålder. Spelar gör man i alla åldrar. Våra spel är för dem som gillar det pyssliga, lite kluriga.

Ett spel tar i regel flera år att producera och efter release kan spelet komma att utvecklas ytterligare. "Litte Big Workshop" har släppts till pc, Mac och konsol, spelet "Space For Sale" är än så länge planerat för pc.

– Det enda vi exkluderar är mobil. Jag vill inte klanka ner på mobilspelen, men om de är snabbmat så är den typ av spel vi gör en måltid på restaurang. Mer ordentligt, en längre upplevelse. Ett mobilspel ska helst vara gratis, våra spel kostar plus 300 kronor. Och med ett högre pris blir förväntningarna något helt annat också såklart.

Datumet när "Space For Sale" släpps är ännu hemligt.

– När det väl släpps så kommer vi att jobba mycket mot den community som skapas runt spelet. Visa spelarna hur spelet har kommit till och föra en dialog, säger Marjo Fjällsby.

Bild från spelet ”Space For Sale”.

Ni beskriver era spel som pyssliga, finns det fler särdrag som kännetecknar Mirage?

– Vi har några värdeord. Bland annat "mys". Spelet ska vara mysigt och charmigt. Med glimten i ögat. Rent stilmässigt har våra två spel mycket gemensamt, de är väldigt visuella och figurerna är miniatyrer. Det förra spelet utspelade sig i en källare och det nya handlar om rymden.

Simon fyller på:

– Vi sätter en visuell touch som jag tycker är vår egen. Ofta tar vi något torrt, vardagligt och gör det på ett kul sätt. Vi har mycket humor i dialogerna till exempel. I det nya spelet är man en mäklare, en fastighetsutvecklare i rymden. En till synes lite tråkig grej, som vi sätter i en galen kontext.

– Du ska hålla kunderna – som är aliens – nöjda. Det finns en hel del udda utmaningar, ler Marjo.

Joel Landgren och Tobias Karlsson arbetar med det visuella. Här tillsammans med hunden Elvis.
Joel Landgren och Tobias Karlsson arbetar med det visuella. Här tillsammans med hunden Elvis. Foto: Carl Edlom

”Ett ekosystem ska byggas upp”

I ett av rummen på spelstudion huserar Elvis – en molntuss till vovve som blivit något av en maskot för företaget. Husse Tobias Karlsson är en av de som arbetar med att utveckla det visuella i spelen.

– De som designar hur spelet ska fungera förser oss med info om vilken grafik som behövs, börjar Tobias Karlsson.

– Vi behöver så här många byggnader och världen i spelet ska fungera så här och så vidare. Allt börjar väldigt abstrakt, det kan vara några ord eller en känsla vi vill fånga. Som vi införlivar i det visuella.

– Sedan får vi beskrivningar på de varelser som ska finnas i spelet. Info om hur de rör sig och vad de gör, förklarar kollegan Joel Landberg.

– Det är ett helt ekosystem som ska byggas upp. En hel värld.

Grafikavdelningen sätter ett ramverk för hur spelet ska se ut, vilken stil allt ska gå i så det känns enhetligt.

– Spelet ska ha en look. Hur realistiskt ska det vara, vilka färger och former ska dominera? Vi arbetar med att få fram hur spelet ska kännas för den spelar.

Den stora utmaningen måste väl vara att ge figurerna en personlighet?

– Ja, det är väldigt mycket att ta in. Huvudfiguren i "Space For Sale" har inget ansikte, bara en hjälm. Men den ska ändå kunna kommunicera känslor. En utmaning såklart.

En karaktär under utveckling.
En karaktär under utveckling.

FAKTA: Mirage Game Studios

Mirage Game studios bildades 2016 i samarbete med spelförläggaren THQ Nordic och är en intern studio som ingår i Embracer-koncernen. 14 anställda i lokalerna på Kungsgatan i Karlstad.

"Alla här brinner för spel”

På Mirage Game Studios lever man och andas spel. Under fikarasterna när de tillfälligt lämnar skärmen, pratar de om andra spel än dem de jobbar med.

– Det är helhjärtat nördigt här! Alla här brinner för spel, konstaterar Simon och får medhåll av Marjo:

– Allt rör spel på ett eller annat sätt. Fast vi har även börjat spela lite brädspel på rasterna, så det är inte enbart framför skärm.

– En del spel måste vi ta del av för att hålla oss a jour med det som händer i branschen, fortsätter Simon. Men det är inte bara andra spel som inspirerar oss, det kan vara böcker eller vad som helst. En stor del av arbetet handlar om att ge spelaren möjlighet att uttrycka sig genom spelet.

– Spelen presenterar en miljö som uppmanar den som spelar att göra något, förklarar Marjo. Spelaren kan visa för vänner hur den har dekorerat något till exempel. Det kan handla om något som inte alls har med själva uppdraget i spelet att göra. Och här tänker en tonårstjej troligtvis inte likadant som en 50-årig man. Men båda spelarna ska ges möjlighet att uttrycka sig. Alla ska hitta något i spelet som tilltalar dem.

SVT-komedi spelas in i Sunne: ”Hoppas vi lyckas göra Värmland rättvisa”

Artikeltaggar

EkonomiEmbracerFritid och livsstilHundKungsgatanMarjo FjällsbyMirage Game StudiosNöje/KulturSpelSpelutvecklingTobias Karlsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.