Den lettiske konstnären Jāzeps Grosvalds liv blev kort, men innehåller vindlingar och äventyr värdiga en stor roman, eller varför inte ett Hollywood-drama.
Nu kan du följa honom i spåren på en utställning på Värmlands museum, från parisiskt uteliv via första världskrigets skyttegravar till basarer i Orienten.
Värmlands museums satsar nytt – med en modernist från anno dazumal. Den lettiske konstnären Jāzeps Grosvalds dog redan 1920 efter ett kort liv, men:
– Det en lång, vindlande historia och det är fascinerande att följa alla turer, säger utställningsproducenten Dan Spegel.
Utställningsresan börjar i dur, i Paris, dit Jāzeps Grosvalds tog sig för att bli konstnär.
– Han verkar leva livet i Paris. Flärden, nattlivet, det är mycket det han ser och är med i som han jobbar med, säger Fiffi Myrström, konstintendent.
Från dandyliv till skyttegravar
Sedan bryter första världskriget ut; han återvänder till hemlandet och tar värvning.
– Sedan blir han soldat och tillvaron förändras totalt. Då börjar han teckna, samtidigt som han är i skyttegravarna, säger Fiffi Myrström.
Skisserna blir akvareller som visar soldatens vardag.
Fruktansvärd livsmiljö
– Det måste ha varit en fruktansvärd livsmiljö: vi ser hur de går i vattnet, det exploderar i bakgrunden, träden är bortsprängda – och ändå så ser det ganska trevligt ut. De måste på något sätt ändå ha lyckats ta vara på samvaron och livet och det är det han väljer att visa framför allt, säger Fiffi Myrström.
Grosvalds krigsskildringar skiljer sig mycket från exempelvis klassiska krigsfotografier.
– Det är också väldigt tydligt att det är en konstnär som ser på det här. Det är inte för att avbilda exakt hur det såg ut, utan att få fram känslan, säger Fiffi Myrström.
Militärexpedition
Jāzeps Grosvalds överlever kriget, men snart väntar nästa livsomvälvning. Den ryska revolutionen kommer och Grosvalds får chansen att åka med på en brittisk militärexpedition till Mellanöstern. Resan går till Bagdad, över persiska höglandet, mot Kaspiska havet och plötsligt finner han sig i miljöer som liknar dem han som barn läste om i Tusen och en natt.
Skissblocket och färgerna är med också på detta äventyr och bilderna från expeditionen har sagokänsla, men också humor och udd.
– Han har verkligen fångat känslan av de här platserna, säger Fiffi Myrström.
”Skrämmande aktuell”
Grosvalds plan är att gå vidare i sitt måleri och göra oljemålningar, i större format, med utgångspunkt från de små bilderna i akvarell och gouache.
Men: nyss hemkommen från expeditionen dör han, bara 28 år gammal. Utställningen är skrämmande aktuell på flera sätt, konstaterar museets utställningschef Karin Åberg Waern:
– Dels för att han dog under en pandemi, spanska sjukan, och nu igen med krig i Europa.
Dramatiken fortsätter
Där kunde berättelsen om den lettiske pionjär-modernisten tagit slut, men:
– Familjen är otroligt noga med att samla ihop allt han gjort och håller det kvar inom familjen. Bilderna blir för hans syskon ett sätt att bevara minnet av brodern, säger Dan Spegel.
Och dramatiken fortsätter i familjen Grosvalds.
Under andra världskriget flyr en av systrarna, Margareta, till Sverige, genom att gifta sig med en svensk med James Bond-tendenser, men den yngre systern Lina blir kvar:
– Hon väljer att stanna kvar för att hon kan inte tänka sig att skiljas från Jāzeps konstverk, som hon har i lägenheten, säger Dan Spegel.
1945 har Lettland ockuperats av Ryssland och då packar Lina ner de 221 akvarellerna och tar sig till Sverige via Berlin.
– De tänker väl sig att de ska vara här i några år, tills kriget är slut, men Lettland är ockuperat av Sovjet och de blir kvar i Sverige resten av livet.
Landar i Karlstad via Kjellin
Lina dör 1974, 1977 tar Margareta beslutet att donera broderns konst till Värmlands museum. För att förstå varför backar vi till 1929, året då Värmlands museum invigs under ledning av den energiske Helge Kjellin.
– När museet öppnar här, tillträder han inte bara tjänsten som museichef här utan också som professor i konsthistoria i Riga, säger Dan Spegel.
I Riga fångas Kjellin av den lettiska konsten och kommer i kontakt med familjen Grosvalds. De fortsätter att hålla kontakt genom åren och trots att systrarna aldrig bodde i Värmland, utan i Stockholm, är det i Karlstad de 221 verken hamnar till slut.
Inlån från Lettland
Delar av samlingen har visats förut, men den nya utställningen är den första mer heltäckande. Förutom museets egna Grosvalds-bilder har man också lånat in ett tjugotal verk från Latvian National Museum of Art i Riga och från privata långivare i Sverige.
Det var också i samband med ett besök från Nationalmuseet i Riga som idén om utställningen i Karlstad väcktes. De lettiska kuratorerna arbetade med en utställning och deras intresse synliggjorde kraften och även aktualiteten i bilderna.
– Han är en konstnär som räknas bland de främsta modernisterna i Lettland och den som tar modernismen till Lettland, påminner Karin Åberg Waern.
– Bilderna är ganska små, men berättelsen som de är en del av är väldigt stor och komplex och mångfasetterad, säger Dan Spegel.
Efter en fakta- och bildspäckad pressvisning av utställningen återstår egentligen bara en fråga. När kommer Hollywood-filmen om Jāzeps Grosvalds liv? Den frågan förblir obesvarad, men:
– Nationalmuseet i Riga planerar för en stor utställning, avslöjar Dan Spegel.