Hoppa till huvudinnehållet

Kommunals tvist om övertid på ambulansen: ”Brutit mot avtalet”

Publicerad:
Ulf Barhammar, huvudskyddsombud för ambulansverksamheten i Kommunal. Foto: Privat.
Ulf Barhammar, huvudskyddsombud för ambulansverksamheten i Kommunal. Foto: Privat.

I eftermiddag påbörjar undersjuksköterskornas fackförbund Kommunal sin tvisteförhandling med Region Värmland.

De vill pröva om det varit lagligt att varje anställd har beordrats att jobba fem timmars övertid i snitt i veckan under sommaren.

Region Värmland beslutade inför sommaren att varje anställd skulle jobba ett antal extrapass under sommaren, i snitt fem timmars övertid i veckan. Kommunal vill pröva om det är rätt eller fel av arbetsgivaren att planera övertid.

– Vi anser att arbetsgivaren har brutit mot avtalet utan att ha förhandlat det, säger Ulf Barhammar, huvudskyddsombud för ambulansverksamheten i Kommunal.

Kommunal på krigsstigen – ambulanspersonal tvingas till övertid varje vecka

Anledningen till den planerade övertiden är att det fattas personal. Dessutom bestämde Region Värmland att alla ambulanser skulle rulla under sommaren trotts att det fattades personal.

– Det är första gången på förskräckligt många år som regionen bestämt att alla ambulanser ska rulla 24/7 under sommaren. Annars brukar man ta bort resurser under sommaren för att man inte har personal. Så som övrig sjukvård gör, det gör även polisen och räddningstjänsten.

Varför bestämde Region Värmland att alla ambulanser skulle rulla under sommaren?

– Jag har ingen aning. Jag har ifrågasatt verksamhetschefen Andreas Norling ett antal gånger vad anledningen är. Men det har jag inte fått något svar på.

Ulf Barhammar är dessutom orolig in för hösten. För att regionen skulle få ihop sommarschemat ska 70 semesterveckor tas ut i hösten.

– Ambulanssjukvården i Värmland har sålt drygt 70 veckor semester i sommar. De 70 veckorna ska tas ut innan 31 december. Hypotetiskt får vi ju faktiskt en liten semesterperiod i november för då ska ju väldigt många arbetskamrater ha semester.

Vad är det ni vill ska förändras?

– Vi vill ha rimliga arbetstider på sommaren. Vi ska kunna ta ut vår semester. Det är ju grundkravet. Nu i juli har folk jobbat, jag ska inte säga dygnet runt, men väldigt mycket. Vi måste sätta oss ner tillsammans för att hitta bra lösningar, för den här sommaren, när det gäller personalsituationen, kan vi inte få tillbaka.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.