Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare vätgasproduktion: ”Tankstation i Karlstad och Torsby”

Publicerad:
Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi, har signerat ett intentionsavtal med det danska bolaget Everfuel. FOTO: Karlstads Energi
Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi, har signerat ett intentionsavtal med det danska bolaget Everfuel. FOTO: Karlstads Energi Foto: Tommy Andersson 2020

Snart kan Karlstads Energi börja producera vätgas då bolaget ingått ett intentionsavtal med det danska bolaget Everfuel.

– Everfuel bygger en liknande produktionsanläggning i Danmark och etablerar nu ett omfattande nätverk av tankstationer för vätgas i norra Europa varav en i Karlstad och en i Torsby, skriver Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi, i ett pressmeddelande.

Enligt intentionsavtalet ska Karlstads Energi och Everfuel undersöka möjligheterna att bygga en 20 MW-anläggning i anslutning till Hedenverket. Vätgasanläggning kommer ligga i anslutning till fjärrvärmeproduktion och Karlstads Energi planerar att använda överskottsvärmen från tillverkningen av vätgas i fjärrvärmenätet. I planerna ingår även att bygga en distributionscentral för vätgas i regionen.

– Karlstad är en viktig strategisk plats för etablering av en vätgashubb vilket säkerställer att vi har vätgasproduktion i hela Skandinavien. Vi vill bygga vidare på vår erfarenhet att bygga vätgashubbar, och vi ser fram emot att bygga en hubb med en så stark partner som Karlstads Energi, skriver Jacob Krogsgaard, vd på Everfuel, i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att ha en vätgasanläggning på plats vid Hedenverket till 2025, förutsatt att nödvändiga beslut och tillstånd är på plats till dess.

På längre sikt är planen att öka kapaciteten i anläggningen till 120 MW.

– Tillsammans med Everfuel kan vi sätta en ny standard för hur förnybar vätgas ska produceras på ett resurseffektivt sätt, skriver Monika Bubholz (MP), styrelseordförande på Karlstads Energi, i ett pressmeddelande.

Vätgas kan bland annat ersätta fossila drivmedel inom tunga transporter och fossila bränslen i industrin. Förnybar vätgas har av EU pekats ut som en av nycklarna i omställningen till ett hållbart samhälle.

Artikeltaggar

EkonomiErik KornfeldKarlstadKarlstads energiMiljöMonika BubholzTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.