TV: Tung trafik dammar förbi Anders hus: ”Vi kan inte ha fönstren öppna”

Publicerad:
Vägdamm efter tung trafik intill Anders Nilssons hus. Foto: Privat

Det går inte att ha fönster och dörrar öppna. Såväl utemöbler som möbler inomhus beläggs med vägdamm. Och nu har Anders Nilsson fått nog.

– Hur mycket ska det damma innan de väljer att salta och ”luta” vägen, säger han.

Hur mycket ska en grusväg få damma när tung trafik passerar förbi det lilla sommarhuset i Björkenäs i norra Värmland?

För Anders Nilsson har fått nog och när han ringer och klagar får han till svar att det inte alls dammar så mycket.

Anders Nilsson kommer från Forshaga, men har sommarhus på västra sidan Klarälven norr om Värnäs i norra Värmland, då hans mor är bördig från trakten.

Huset ligger ett stenkast från väg 957 förbi Björkenäs med Trafikverket som väghållare.

– Jag har ringt till underentreprenören åtskilliga gånger, men det händer ingenting. Jag vill att de ska salta och luta vägen, som de har gjort förut. Men svaret jag får är att det inte behövs, säger Anders Nilsson.

Anders Nilsson
Anders Nilsson Foto: Privat

Om det behövs eller inte kan avgöras på de bilder som han skickat till NWT.

– De anser inte att det dammar tillräckligt för att de ska salta eller luta vägen. Det är totalt hopplöst att sitta ute eller vädra huset med öppna fönster och dörrar, säger Anders Nilsson.

Han har varit i kontakt med grannarna som berättar att man genom åren har kommit minst en gång saltat och lutat vägen.

Vägdammet lägger sig på möbler såväl utomhus som inomhus, säger Anders Nilsson.
Vägdammet lägger sig på möbler såväl utomhus som inomhus, säger Anders Nilsson. Foto: Privat

– Det blir vägdamm på utemöblerna och om vi har fönster och dörrar öppna så blir det damm även på möbler inomhus. Så här kan vi inte ha det. Det går inte att hänga ut tvätt och det går inte att ha dörren öppen, säger Anders Nilsson.

– Jag får ringa till entreprenören, så får de åka ut och titta på det. Finns det behov så ska de salta och vi har även en tredjepartsbedömare som åker med jämna mellanrum, säger Elinor Örtendahl, projektledare på Trafikverket.

– Det här är självklart ett problem till och från på alla grusvägar. Det är inget unikt i sig om det dammar, tillägger hon.

Dammet binds med hjälp av saltning.

– Till en viss nivå får det så klart damma på en väg och nu ska det regna i övermorgon så då lär det försvinna, för då blir vägen fuktig igen.

Dammbindning

Vi utför dammbindningen på våren när tjälen har gått ur jorden men innan vägbanan blivit allt för torr. Anledningen är att de bindemedel som används kräver en del fukt. Vi upprepar sedan åtgärden ytterligare om standarden sänks under godkänd nivå.

Det finns flera metoder och produkter för att binda damm. De vanligaste är: spridning av salter: kalciumklorid och magnesiumklorid, spridning av lignosulfonat, som är en biprodukt från pappersmassetillverkningen.

Dessutom pågår kontinuerligt utveckling och tester av nya produkter och metoder.

Källa: Trafikverket

Artikeltaggar

NyheterStöllet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare