Hoppa till huvudinnehållet

Johan Östling gör debut på Lusten-rundan: ”Det blir ett äventyr”

Publicerad:
Johan Östling är artist, komiker, programledare och tecknar och målar dessutom. Han skapar bilder med värme och ofta baktema. I helgen är han en av utställarna på Lusten-rundan.
Johan Östling är artist, komiker, programledare och tecknar och målar dessutom. Han skapar bilder med värme och ofta baktema. I helgen är han en av utställarna på Lusten-rundan. Foto: Helena Karlsson

Lustenrundan är tillbaka efter två års påtvingat uppehåll. Den populära konstrundan i Forshaga kommun snurrar igång i helgen med nära hundra utställare.

Johan Östling, den målande programledaren och artisten, är en av dem.

– Det är ju superkul! säger han förväntansfullt.

Pumpa cykeln eller tanka bilen, för nu väntar en rejäl runda. Uppemot hundra utställare fördelade på 23 platser runt om i Forshaga kommun väntar på besökare under lördag och söndag, den 27 och 28 augusti.

– Jag gillar idén att konstnärer får chansen att visa upp sig och att det kommer folk. Det blir ett äventyr både för folk som bor i trakten och folk som åker dit, säger Johan Östling.

Han ser fram emot evenemanget, som han deltar i för allra första gången.

– Det är ju superkul på flera sätt. Dels att jag fick en inbjudan, dels är det i en så juste miljö. Det är ett grymt ställe att vara på, säger han.

Bra blandning

Sund gård heter stället han huserar på och det ligger i Mölnbacka, öster om Deje. Där träffar man under helgen förutom Johan Östling också Annica Röhs, John Lundqvist, Karina Johansson och ytterligare fem konstnärer och konsthantverkare.

Konstnären John Lundqvist bor i Bengtsbol utanför Forshaga, men under Lustenrundan hittar man honom på Sund gård i Mölnbackatrakten.
Konstnären John Lundqvist bor i Bengtsbol utanför Forshaga, men under Lustenrundan hittar man honom på Sund gård i Mölnbackatrakten. Foto: Lena Richardson

Så är det på fler ställen och också teknikmässigt finns bredd. Både konst och konsthantverk visas och det lockas med alltifrån fotografi och akvarell till näverkorgar och handblåst glas.

Lustfylld bisyssla

Johan Östling ställde senast ut på Galleri Värmland inne i Karlstad 2021 och det här är hans första utställning sedan dess.

– Det har heller aldrig varit något mål egentligen att ställa ut, men allting kring det här är så kul och det blir en sådan kontrast till annat man gör. Det här är något helt annat.

Johan Östling har konsten som en bisyssla och skapar detaljrika bilder när han sätter igång.
Johan Östling har konsten som en bisyssla och skapar detaljrika bilder när han sätter igång. Foto: Helena Karlsson

Han ser konsten som en lustfylld bisyssla och nu har han inte målat så mycket på ett tag. I våras och försomras var det tv-inspelningar av Hela Sverige bakar och i höst väntar en turné med föreställningen Värmländsk voodoo ihop med Björn A Ling.

– Det har inte blivit så mycket målat i år, men det ligger och väntar framlagt, så det går att bara sätta sig, säger han.

SVT-komedi spelas in i Sunne: ”Hoppas vi lyckas göra Värmland rättvisa”

Tar med sig nya boken

En ny bok har han i alla fall lyckats få klar nu i sommar. Det är hans andra och även denna gång är det egna bilder med bakningstema som är basen i berättelsen. Till Lusten-utställningen tar han förstås med sig en hel hög med ”Bobos bageri: Cirkustårtan”.

– Och förhoppningsvis lyser solen hela helgen. Eller så regnar det på ladutaket och det är också vackert!

”Efterlängtad”

Årets Lustenrunda är en riktig comeback-runda. Evenemanget har varit inställt två år i rad, på grund av pandemin, så kanske finns ett uppdämt behov?

Marie Hettwer, kulturutvecklare i Forshaga kommun och projektledare för rundan, är inne på den linjen.

Kulturutvecklaren Marie Hettwer berättar att det inte var självklart att köra i år heller, men restriktionerna försvann ju och lusten var stor. ”Sent om sider vågade vi, men det var på hampen att det inte skulle blivit av. Till sist sa vi att vi måste våga och nu kör vi.”
Kulturutvecklaren Marie Hettwer berättar att det inte var självklart att köra i år heller, men restriktionerna försvann ju och lusten var stor. ”Sent om sider vågade vi, men det var på hampen att det inte skulle blivit av. Till sist sa vi att vi måste våga och nu kör vi.” Foto: Lena Richardson

– Ja, det tror jag, absolut! Jag tror att det är väldigt uppskattat att vi kör igång igen. Det finns en sån himla stor skaparglädje i vår kommun som kommer fram då, av både de som är professionella och de som inte jobbar heltid med konst och konsthantverk.

Just i den bredden tycker hon att Lusten-rundans stora styrka ligger.

”Alla får synas”

– Det är en så stor spridning på olika uttryck och den är så tillåtande. Det här är en runda där alla får synas. Du får vara med oavsett professionell grad och det skapar en vilja och en glädje. Det är en lustfylld runda och det blir en salig blandning.

Själv har hon redan gjort hela rundan, vilket tog två dagar:

– Jag har åkt runt till alla med skyltlappar och foldrar och det var jättetrevligt!

I helgen är det sista rycket på sommarens säsong på Gamla kraftstationen i Deje. Bland utställarna finns Ghost Ceramics Gbg som gör uttrycksfulla spöken.
I helgen är det sista rycket på sommarens säsong på Gamla kraftstationen i Deje. Bland utställarna finns Ghost Ceramics Gbg som gör uttrycksfulla spöken. Foto: Lena Richardson

Extraöppet på Kraftis

Lustenrundan sammanfaller också med Gamla kraftstationen i Dejes sista öppethelg för sommaren, som också kan vara den sista över huvud taget.

Det blir en helg med extramycket öppet: utställningen och servering är igång både lördag och söndag och det är därtill kvällsöppet på lördagen. Förutom konsten i själva konsthallen pågår också extra aktiviteter.

Trädgårdsutställningen på Gamla kraftstationen har skapats av Tryckerigatan, som under Lustenrundan kommer att sälja både utställningen och andra saker de skapat.
Trädgårdsutställningen på Gamla kraftstationen har skapats av Tryckerigatan, som under Lustenrundan kommer att sälja både utställningen och andra saker de skapat. Foto: Lena Richardson

– Hos oss har vi dagcenter Tryckerigatan, som säljer ut sin trädgårdsutställning och de har även med sig massor av andra saker de säljer. Sedan kommer Mias raku och bränner keramik live och så kommer Kraftstationen Makers med slöjdkit, gör-det-själv-set som var en jättehit under pandemin, säger Linn Sönstebö Mossberg.

En smakfull nyhet ska också lanseras helgen till ära:

– På Lusten-rundan presenterar vi alltid en bakelse, säger hon och avslöjar att provsmakning pågår.

”Alla våra chanser på spel”

För övrigt kretsar mycket på kraftstationen just nu om framtiden. Mötena mellan kommunen och Fortum pågår fortfarande och ju längre tiden går, desto osäkrare blir planerna för nästa säsong, vad förhandlingarna än landar i.

– Vi är i en taskig sits på ren svenska. Vi har sagt upp personal och vi har inte kunnat söka kulturstöd för 2023. Nu står alla våra chanser på spel och det är kämpigt.

Fakta

Lustenrundan 2022

Invigning av Lustenrundan hålls i Övre Ulleruds kyrka klockan 11 på lördagen, med tal av kommunstyrelsens ordförande Per Lawén. Utställningsplatserna håller igång mellan 11 och 16 både lördag och söndag.

En folder med karta och korta fakta om utställarna kan laddas ner via kommunens hemsida eller plockas upp i fysiskt format hos någon av utställarna under rundan.

Här är alla platserna:

Hannes Veranda Flottarevägen 14, Forshaga

Villes Betong, Ateljé Moängsvägen 8, Forshaga

Moängsvägen 9 Forshaga

Forshaga Hembygdsgård Södra Lagerlöfsgatan 46, Forshaga

Rudskogsvägens häng-gäng Rudskogsvägen 6, Forshaga

Skördegatan 7 Forshaga

Två glada fåglar Fågelgatan 7, Forshaga

Ordenshuset Hvilan Bruksgatan 30, Forshaga

Café Schackrutan Bruksgatan 6B, Forshaga

Forshaga Folkets Hus Vinkelgatan 18, Forshaga

Dykshopen Grossbolsgatan 1B, Forshaga

Ateljé Mor Dotter & Vänner Slättvägen 11, Forshaga

Bibbis Möbelmåleri Arnästorp Kul 2, Deje

Tjusbolsvägen 5 Deje

Kulturhuset i Deje Brogatan 11, Deje

Pilvägen 3 Deje

Gamla Kraftstationen i Deje Bruksvägen 10 E, Deje

Nedre Ulleruds Hembygdsgård Nedre Ullerud, Deje

Sund Gård Sund Gård 264, Deje

Övre Ulleruds Kyrka Övre Ulleruds Kyrka, Deje

Övre Ulleruds Hembygdsgård Edeby

Godsmagasinet i Olsäter Olsätersvägen 39, Olsäter

Värmlandshof Tollebol 12, Ransäter

Hårdrockaren John spillde kaffe och fann en ny konstformGamla kraftstationen firade framgångarna: ”Det är en bitterljuv afton”Efter chockbeskedet – fortsatt ovisst för konsthallen i Deje: ”Klockan går”

Artikeltaggar

DejeForshagaForshaga kommunGamla KraftstationenJohan ÖstlingKändisarKonstKonstrundaKonstverkLustenrundanMarie HettwerMölnbackaNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.