Hoppa till huvudinnehållet

Nya planer för Sliperiet: "Konserter i stil med MTV Unplugged"

Publicerad:
Oscar Magnusson satsar på Sliperiet, nu ska konsthallen husera konserter under vinterhalvåret.
Oscar Magnusson satsar på Sliperiet, nu ska konsthallen husera konserter under vinterhalvåret. Foto: Carl Edlom

Under sommaren har Sven-Ingvars turnerat flitigt i landet och Oscar Magnusson har rönt stor uppmärksamhet för sitt sommarprat.

Men nu stundar snart hösten och nya planer ska sättas i verket. Sliperiet ska öppna upp även under vinterhalvåret med konserter under vinjetten "Personligt".

När NWT når Oscar Magnusson är han och bandet på väg söderut i landet för ännu en sommarspelning. Vädrets makter har varit givmilda berättar han, bara solsken och blåa himlar. Men snart är det dags att möta hösten och efter sommarsäsongen på konsthallen Sliperiet ska lokalen nu även fyllas under vinterhalvåret.

– Vi ska dra igång konsertserier under vinjetten "Personligt", berättar Oscar Magnusson.

Som namnet skvallrar om ska det vara konserter i det enkla formatet, nedskalat och nära.

– Idén har legat och skvalpat i bakhuvudet en längre tid, fortsätter Oscar Magnusson.

– Nu ska det äntligen bli av.

Tidigare har Oscar Magnusson arrangerat mindre konserter i Sliperiet under namnet "Sköna söndag". Det här blir en utveckling och fortsättning på det, fast i större format.

– Tanken är att en artist eller ett band ska köra ett antal spelningar på Sliperiet varje höst och vår. En serie konserter där man möter musiken i en annan form än den vanligtvis presenteras.

Oscar Magnusson sommarpratar: "Jag får äga min historia"

"Skala av musiken"

Först ut nu under hösten är Oscar själv och hans vapendragare i Sven-Ingvars. Med start i november ligger tio spelningar planerade.

– Nu har vi kört stora scener, arenor och konserthus. Det blir så jäkla skönt att få sätta sig ner och skala av musiken. Prata om låtarna, berätta om bakgrunden till dem och plocka fram saker i bandets låtskatt. Det finns bland annat en hel del visor i bandets katalog som sällan kommer fram i ljuset.

Vilka andra band eller artister som kan bli aktuella för vårsäsongen vill han inte avslöja än.

– Det ska vara akter som får ta på sig en mindre kostym, inte band som kommer till Sliperiet och gör det de brukar. Det ska bli ett nära, intimt möte med publiken. Konstnärer har alltid gillat lokalen, och jag tänker att det kan bli samma sak med artisterna. De kommer hit för att de gillar stämningen, platsen, huset. Jag har kontaktat flera etablerade band och artister som är påtänkta. Men det är inte akter som kör akustiskt och avskalat redan, utan konserterna på Sliperiet ska vara något unikt där bandet eller artisten får stöpa om sin musik. Tänk konserter i stil med "MTV Unplugged".

Konserterna blir ett sätt att hålla liv i huset även under den slumrande vintersäsongen.

– Vi har en fantastisk lokal som i dag bara används i tre, fyra månader om året. Det här blir ett krafttag som kräver mycket arbete och investeringar i huset. Det är en satsning för att ge Sliperiet ytterligare ben att stå på, på så sätt är vi inte så beroende av sommarmånaderna.

Sliperiet kommer att kunna ta emot en publik i storleksordningen 350 - 400 personer.

– Sittande publik. För den som uppträder blir det en känsla av att ha publiken i knät.

Den första konserten med Sven-Ingvars "Personligt" i Sliperiet blir den 18 november.

Artikeltaggar

BorgvikHöstKändisarKonstMusikNöje/KulturNWTOscar MagnussonSliperietSommarSommar i P1Sven-Ingvars

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.