HSB Värmland satsar på nya bostadsrätter i Forshaga med älvläge

Publicerad:
Under janauari eller februari räknar HSB Värmland med att inleda bygget av två flerbostadshus med totalt 32 bostadsrätter på Åsmyren i Forshaga. Här visar fastighetschefen Lars Boman och Pär Ekholm, chef för medlem och marknad på HSB Värmland upp området. Foto: Christer Wik

HSB Värmland ska bygga två nya flerbostadshus med totalt 32 bostadsrätter på Åsmyren nära centrum i Forshaga. Läget är väldigt fint alldeles vid Klarälven.

– Vi räknar med byggstart efter nyår och vi har säljstart den 3 september. Redan nu har vi cirka 200 intressenter.

Det säger Pär Ekholm, chef för medlem och marknad på HSB Värmland.

Området är beläget på ett tidigare kommunalt före detta skogsområde alldeles norr i centrala Forshaga och markarbetena är nästan klara.

– Det är Forshaga kommun som själva har anlagt gator, vatten och avlopp, något som är lite unikt. Man drar även in fjärrvärme till det nya bostadsområdet, säger Lars Boman, fastighetschef på HSB Värmland.

Så här kommer de två nya bostadshusen på Åsmyren se ut. Alla får stora inglasade balkonger. Inflyttning blir det vintern 2024/2025.
Så här kommer de två nya bostadshusen på Åsmyren se ut. Alla får stora inglasade balkonger. Inflyttning blir det vintern 2024/2025. Foto: Illustration: Klara arkitekter

Det var i början av april som bygglovet för bolagets nya bostadssatsning på Åsmyren vann laga kraft. Totalt handlar det om 32 bostadsrätter som ska uppföras och byggstarten börjar närma sig.

”Fantastiskt läge”

– Läget för de två husen är fantastiskt här strax intill Klarälvens strand och många kommer ha fin älvutsikt. Samtliga lägenheter får stora inglasade balkonger och det kommer även byggas en gångväg här intill älven.

– Den 3 september är det säljstart för lägenheterna som är HSB Värmlands första nya i Forshaga på cirka 40 år och vi hoppas att det blir många som hör av sig.

– Vi gick ut i våras och berättade om projektet och redan nu har vi cirka 200 intresserade, säger Pär Ekholm.

Det är bara några få meter ner till Klarälven från de nya bostäderna konstaterar Lars Boman och Pär Ekholm.
Det är bara några få meter ner till Klarälven från de nya bostäderna konstaterar Lars Boman och Pär Ekholm. Foto: Christer Wik

De två husen blir i det närmaste identiska och kommer att innehålla tio stycken tvåor och 22 stycken treor. Boytan kommer att vara 60-74 kvadratmeter. HSB Värmland har valt att inte gå ut med några priser på lägenheterna före säljstarten.

Olika energikällor

– Uppvärmning blir det från fjärrvärme och HSB ligger i framkant och vi använder oss även av solceller på alla hus och geoenergi som gör att kan minska inköp köpa energi för att värma husen, säger Lars Boman

– Vi räknar med att byggstarten för de två nya flerbostadshusen kommer att ske i januari eller februari och inflyttningen väntar vintern 2024/2025, fortsätter han.

De två husen kommer att innehålla tio stycken tvåor och 22 stycken treor. Boytan kommer att vara 60-74 kvadratmeter.
De två husen kommer att innehålla tio stycken tvåor och 22 stycken treor. Boytan kommer att vara 60-74 kvadratmeter. Foto: Illustration: Klara arkitekter

Det finns även mer mark alldeles söder om de kommande bostadshusen och HSB Värmland kan tänka sig en andra etapp där om några år.

– Ja, det skulle kunna vara en möjlighet. Det är kommunen som äger den marken också. Samtidigt har vi inlett kontakter med ett stort antal av länets kommuner för att kolla behovet och möjligheterna av nya bostäder.

Ytterligare 57 bostäder

Även Forshaga kommuns fastighetsbolag Forshagabostäder ska bygga bostäder på Åsmyren. Det blir två fyravåningshus och en tvåvånings radhuslänga med totalt 57 hyresrätter. Projektet inleds inom kort.

– Vi kommer att bygga i två etapper och börja med ett fyravåningshus och radhuslängan, har Örjan Nässlander, vd för Forshagabostäder tidigare berättat för NWT.

Även Forshaga kommuns fastighetsbolag Fabo ska bygga bostäder på Åsmyren, totalt 57 hyresrätter fördelade på tre hus.
Även Forshaga kommuns fastighetsbolag Fabo ska bygga bostäder på Åsmyren, totalt 57 hyresrätter fördelade på tre hus. Foto: Christer Wik

Artikeltaggar

Bostad och byggenForshagaForshaga kommunForshagabostäder ABHSBLars BomanPär Ekholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare