Hoppa till huvudinnehållet

Byten av vattenmätare går vidare – hit kommer kommunen härnäst

Publicerad:
Vattenmätare
Vattenmätare Foto: Peter Bäcker

Karlstads kommun fortsätter arbetet med att byta vattenmätare runt om i kommunen. Härnäst är det Molkomsborna som får sina vattenmätare bytta. Men det gäller att ha en vattenmätarkonsol installerad – något som kan bli en dyr historia.

Vattenmätarna ska enligt lag bytas var tionde år. Men för att kommunen ska kunna byta mätare hos fastighetsägare kräver man nu att en konsol med avstängningsventiler installeras. Konsolen minskar risken för en vattenläcka och fungerar som jordning för el vid mätningsplatsen. Dessutom behövs konsolen för att den nya digitala mätaren ska sitta stadigt.

Samtidigt som kommunen står för bytet av själva mätaren så är det fastighetsägaren som ska se till att det finns en konsol installerad när det är dags för byte – en kostnad som kan landa på flera tusen kronor.

Efter semestern har Karlstads kommun nu satt igång med arbetet igen. Härnäst är det Molkomsborna som kommer få sina mätare utbytta.

– I september är vi fullbokade i Molkom. Därefter blir det Kronoparken, förmodligen i slutet på året, säger Lennart Karlsson, mätartekniker på vattenmätarverkstaden vid Karlstads kommun.

Hur har processen med byten gått hittills i år tycker du?

– Det har gått bra tycker jag. Det är klart det kan bli lite diskussioner och gruff med vissa ibland, men folk verkar ha förstått upplägget. Enligt vattentjänstlagen ska mätarna bytas ut var tionde år, och konsolkravet gäller för alla.

– Men jag tycker det har blivit bättre sedan det börjades skrivas om detta i media. Efter det tycker jag inte att jag har behövt blåsa upp mig mycket alls.

Prischocken – byte av vattenmätare kan bli dyrt: ”Bökigt för ägarna”Villaägarna om vattenmätarna: Lagstöd för kommunernas ageranden

Artikeltaggar

Karlstads kommunKarlstads kommunSamhälleVA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.