Hoppa till huvudinnehållet

Tjuvgolfandet på Sommarro ökar: ”Tappat bort en del av det gentlemannamässiga”

Publicerad:
Fler spelar golf utan att betala.
Fler spelar golf utan att betala. Foto: Peter Gustafsson

Allt fler golfspelare går rundor utan att betala greenfee. En trend som man märkt av på Sommarro Golf i Karlstad.

– Vi har i år tagit fler som tjuvspelat, men det kan hänga ihop med att vi har lagt mer resurser på det, säger Martin Lindén, klubbchef på Sommarro Golf.

Under året har klubbens personal tagit flera tjuvspelare på banorna Links och Lilla. Flera av personerna har då inte heller bokat tid.

Nu har det hänt igen.

– En i vår personal såg några personer som var ute och spelade. Han kollade då starttidsschemat och där fanns ingen inbokad. Då konfronterade han spelarna och då framkom det ganska fort att de inte hade bokat tid och heller inte betalat. De har sedan i efterhand inkommit med en skriftlig ursäkt, säger Martin Lindén.

Är det här ett ökande problem?

– Vi har märkt att det har ökat. Tjuvspel har förekommit i alla tider, men i år har vi lagt in lite extra resurser för att få bort det. I vår värld är det ju stöld. Vi har märkt att folk tror att man bara kan gå ut och spela, säger han och fortsätter:

– Vi har i år tagit fler som tjuvspelat, men det kan hänga ihop med att vi har lagt mer resurser på det. Jag tror också att det är fler som tjuvspelar nu, då det spelas mer golf nu än för fem-tio år sedan.

Nu utför golfvärdar på golfklubben fler kontroller än tidigare, både på kvällar, helger och när receptionen är stängd.

– Framöver kanske vi kommer utöka med ytterligare personal för att höras och synas. Vi vill ju ha en nolltolerans mot tjuvspel.

Det ökade tjuvspelandet får konsekvenser.

– Det leder till ökade priser. Ökad gästgreenfee och ökade medlemsavgifter för att täcka upp för mer slitage på banor och bortfall av intäkter. Det går ut över alla medlemmar och alla som gör rätt för sig.

Vad tycker om du det här?

– Det är tråkigt. För det tar resurser som vi annars hade kunnat lägga på att göra banorna bättre, och prata trivsel och speltempo. Det tar energi, det gör det. Vi kämpar för att få så fina banor som möjligt och då får de betalande i det långa loppet sota för det här.

Tjuvspelarna kommer att rapporteras till respektive hemmaklubb.

– Det är ju hemmaklubbens ansvar att utbilda sina spelare.

Och just utbildning tror Martin Lindén är viktigt för att lösa problemet.

– Golfen har blivit populär, många spelar och vi har kanske tappat bort en del av det gentlemannamässiga och vett och etikett. Vi måste prata om detta inom golfen och utbilda spelarna i ett tidigt skede vad som gäller när du som gäst kommer till en annan bana.

Artikeltaggar

GolfKarlstadMartin LindénSommarroSommarro GKStölder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.