Hoppa till huvudinnehållet

Från bråkstake till "Idol" för Luka Nemorin från Kristinehamn

Publicerad:
Luka Nemorin fick en känsla av samhörighet genom musiken.
Luka Nemorin fick en känsla av samhörighet genom musiken. Foto: TV4

En bråkstake med bottenbetyg i skolan. Idag firad deltagare i "Idol".

För Luka Nemorin från Kristinehamn har musiken förändrat livet, allt började med en engagerad musiklärare.

Han har charmat "Idol"-juryn med en egen låt och lyckades även imponera tillsammans med studiobandet i onsdagens avsnitt. Hittills har Luka Nemorin, 21, gått från klarhet till klarhet i tävlingen. Annat var det i tidigare i livet.

– Det är en speciell resa det här, börjar Luka Nemorin.

– Jag sökte aldrig själv till "Idol" utan blev uppmanad att göra det av programmet. Hur de hittade mig och min musik, vet jag inte.

Luka Nemorin börjar berätta om en brokig bakgrund. I skolan var han en stökig kille som saknade riktning och mål.

– Men så tog min musiklärare med mig till musiksalen och visade mig tre ackord på gitarren. Jag fastnade direkt. Men jag ville inte bara vara en gitarrist, så jag började sjunga också och sedan utvecklades det.

Nu blev dessvärre inte musiken en räddning vad gäller hans betyg.

– Jag sket i skolan redan innan, men det blev ännu värre när jag bara ville spela musik. Efter att jag hittade gitarren ville jag bara spela, jag satt hela dagarna i cafeterian på skolan och spelade och sjöng. Jag hade F i allt.

Tidigt började Luka Nemorin skriva egna låtar.
Tidigt började Luka Nemorin skriva egna låtar. Foto: Pressbild

”Kände ett lugn”

I dag läser Luka Nemorin upp sina betyg med målet att själv studera till musiklärare.

– Min musiklärare har betytt mycket för mig. Hade inte han fått mig att uppträda på en skolavslutning inför hela skolan hade jag nog inte varit med i tv nu.

Musiken gav både självförtroende och en känsla av att höra till?

– Verkligen. Den där avslutningsspelningen var viktig, känslan var att vinna eller försvinna. När sedan hela skolan ställde sig upp och gav mig stående ovationer fattade jag att "fan, jag kan ju det här". Då blev jag killen som spelar och sjunger, inte han som bara sitter i rasthallen. Det var viktigt.

Det var vinna eller försvinna även i kvällens avsnitt. Det passar dig?

– Ja, jag gillar när det blir lite nervöst och lite gambling. I kväll gick det bra, det var skönt att gå vidare. Jag var faktiskt inte så nervös, det kändes mest lite naket att inte ha gitarren eller pianot med mig. Men jag kände ett lugn, jag hade tränat väldigt mycket.

Hur vill du beskriva stämningen bland er som tävlar?

– Kanon. Vi är en väldigt bra grupp. Känns som en stor familj. Ingen rivalitet, alla gråter när någon åker ut. Vi har kommit nära varandra, så när någon får lämna blir det tråkigt.

Du fick höra av juryn tidigare att du kändes som en färdig artist, behöver du "Idol"?

– Ja, det är i alla fall ett sätt att få ett bra kontaktnät vad gäller musiker och producenter. I dag jobbar jag med pappa och andra nära vänner till familjen, Linda Lööf och Marcus Berglund, när det gäller min musik. Det är kul att få vara med i ett större sammanhang.

Vilken sorts artist ser du dig själv som om fem år?

– Om fem år har jag släppt två album och uppträder som singer-songwriter på mindre scener. Och det kombinerar jag med att vara musiklärare.

Det låter grundat, du har fötterna på marken och är realist?

– Ja, det tycker jag.

Nästa steg för Luka Nemoris är "Sista steget" och "Beskedet" som sänds i ett dubbelavsnitt den 15 september. Där får vi veta om de tar sig vidare till kvalveckan som sedan sänds live från Kungsträdgården i Stockholm.

Artikeltaggar

IdolKristinehamnLärareLuka NemorinMusikNöje/KulturStockholmTVTV-serierTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.