Max tre minuters väntetid till 1177.
Det är ett av Kristdemokraternas vallöften.
Men den värmländska personalstyrkan räcker inte till, det skriver en läkare till NWT.
– Med vilka pengar ska detta finansieras och på bekostnad av vad?
När man ringer till 1177 i Värmland idag får man vänta i snitt 23 minuter och 55 sekunder. Detta enligt Region Värmlands egen statistik för augusti månad.
Kristdemokraterna i Värmland lovar nu, i en del av valrörelsen, skärpta krav och max tre minuters väntetid till 1177.
– Vi har varit nere på 3 minuter tidigare, och jag tror verkligen att det går igen, säger Sara Kihlström (KD), regionrådskandidat.
Problemet är dock, skriver en läkare till NWT, att det skulle kräva fler sjuksköterskor, vilket det redan är stor brist på i länet och i hela Sverige.
– Jag jobbar som läkare i regionen och ser hur alla sliter. Jag vet att det är sköterskebrist på avdelningarna. Om man ska bemanna upp till exempel 1177 är det på bekostad av annat. Kanske är det viktigare att akuten är fullbemannad än att man får svar på tre minuter vad man ska gör med en ofarlig förkylning som råkar pågått mer än tre dygn?
Extremt långa väntetider till 1177: ”Det är alltid kö”Prioriterar snabb hjälp
Till skillnad mot andra regioner i Sverige sköter Region Värmland, sedan några år tillbaka, sjukvårdsrådgivningen 1177 i egen regi.
Kristdemokraterna i Värmland öppnar nu upp för möjligheten att gå tillbaka till tidigare lösning. Då upphandlade regionen sjukvårdsrådgivningen av ett externt bolag.
Vill du avveckla 1177 från Region Värmlands verksamhet?
– Det viktigaste är att värmlänningarna tar sig fram. Det kan vi göra i egen regi också, men om inte det går så är vi positiva till att göra en upphandling på det igen.
– Det viktigaste är inte om det sköts av Region Värmland eller utifrån, utan det viktigaste är att när man sitter med sitt sjuka barn i knät, eller om man fått en hjärnskakning, då ska man komma fram.
Efter kritiken – kötiderna till 1177 ska halveras: ”Det är realistiskt”Sjukvårdsrådgivningen i Region Värmland kallas för Värmlandsmodellen och syftar till att, förutom att ge råd, hjälpa patienter att boka in möten på vårdcentral eller specialistmottagning om så behövs.
– Det är inte så lätt för alla, exempelvis sköra äldre, att ägna sig åt digitala bokningar, utan här finns det många patienter som behöver hjälp och stöd. Det gör att vår process tar lite längre tid, säger Andreas Norling, verksamhetschef för 1177.
– Vi har inte haft som målsättning att svara snabbt, utan vi vill fylla vårdsamtalet med hög kvalité. Där behöver man fundera på vilken inriktning man vill ha. Det behöver politiken klargöra.
1177:s Värmlandschef: “Inte nöjda med väntetiderna”