Hoppa till huvudinnehållet

Därför läggs operans flytt till Orrholmen på is: operachefen förklarar

Publicerad:
Kjell Englund är chef för Wermland opera och får nu vänta på den planerade flytten från Spinneriet till Tullholmen.
Kjell Englund är chef för Wermland opera och får nu vänta på den planerade flytten från Spinneriet till Tullholmen. Foto: Tommy Pedersen

Wermland operas flytt från Spinneriet till nya lokaler på Orrholmen har lagts på is.

Det uppger operachefen. I en skrivelse till Karlstads kommun varnar han också för risken att den höga inflationen urholkar operans ekonomi.

Flytten var planerad att ske hösten 2023. I Coop Värmlands tidigare bageri är tanken att nya lokaler för operans kontor, repetitioner och även en scen rymmas.

– Vi har i princip projekterat färdigt, sen ska det upphandlas och sedan byggas, men nu har ägarna tagit beslutet att bromsa. Det är för osäkert i världen idag, säger Kjell Englund till NWT.

Osäkerhetsfaktorerna är flera.

– Vi lever i postpandemin och nu är det ett krig som påverkar väldigt mycket. Det är så osäkert med leveranser och priser på råmaterial. Till exempel kommer i princip all ekparkett från Ukraina och björkplywooden kommer från Ryssland. Vi tror på ett nytt beslut i oktober, men nu bromsar man det hela, säger Kjell Englund och stödjer helt det ställningstagandet.

Vågar inte gissa

– Det är ju farligt om man sätter sig i en sits där man börjar bygga och sedan inte får leveranser så att man kan fortsätta utan bygget står still. Då kostar det mycket.

Wermland Opera har lokaler på Spinneriet, men när Centralsjukhuset växer behöver operaverksamheten flytta ut.
Wermland Opera har lokaler på Spinneriet, men när Centralsjukhuset växer behöver operaverksamheten flytta ut. Foto: Arne Skorup

När tror du att flytten kan bli av?

– Jag vågar inte gissa, men jag hoppas att det blir så snart som möjligt.

Varningsflagg

I en ansökan till Karlstads kommuns kultur- och fritidsnämnd om kommande års verksamhetsanslag, berättar operachefen om de pausade flyttplanerna.

I samma skrivelse hissar han också varningsflagg för ekonomin, på grund av den stigande inflationen.

Stödet till Wermland opera brukar räknas upp med 2,5 procent årligen, men den uppräkningen riskerar att i verkligheten istället bli en urholkning av resurserna, uppger operachefen.

– Så länge inflationen ligger på 2 till 2,5 procent eller ännu lägre är en uppräkning på 2,5 procent en säkerhet för oss, men när inflationen ligger på 7-8 procent innebär en uppräkning med 2,5 procent att vi tappar, förklarar han.

”Vi kör på”

Han begär ingen specificerad utökning inför 2023, men hoppas:

– Att vi får medel och vår uppräkning och om det visar sig att det inte alls kommer att räcka, så får vi ta ett nytt nappatag med frågan.

I skrivelsen till Karlstads kommuns kultur- och fritidsnämnd framhåller han att operahuset trots allt måste ha en planeringshorisont på flera år.

Musikal och opera

Planerna för 2023 innehåller såväl en operasatsning på Verdis Aida som en urpremiär på en musikal baserad på romanen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Boken om hundraåringen som försvann har lästs av miljoner skrattande människor. Hösten 2023 har den världspremiär i Karlstad.
Boken om hundraåringen som försvann har lästs av miljoner skrattande människor. Hösten 2023 har den världspremiär i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Musikalsatsningen under hösten 2023 var tänkt att kunna kombineras med en flytt, men nu är det osäkert hur flytten går i takt med kommande produktioner. I övrigt tycker han inte att den uppskjutna flytten får några större konsekvenser.

– Vi har våra planer. Vi kör på och sedan får vi hantera flytten när den kan bli, säger Kjell Englund.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunKjell EnglundNöje/KulturOrrholmenRegion VärmlandSamhälleTeaterVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.