Hoppa till huvudinnehållet

Bengt Berg hatdiktar om Putin: “Han är ett blodigt kommatecken i historieboken”

Publicerad:
"Under Ukrainas blåa himmel” heter Bengt Bergs nya bok. Också Karlstad bjuder på en blå himmel denna dag, men villkoren i övrigt är väsensskilda för värmlänningarnas och ukrainarnas vardag. Foto: Lena Richardson

Från en kris till nästa – fortfarande med dikten som metod för att hålla vanmakten stången. Efter en uppskattad pandemidagbok, kommer Värmlandsförfattaren Bengt Berg nu med en bok präglad av kriget i Ukraina.

”Under Ukrainas blåa himmel” innehåller vardagsnära betraktelser i krigets skugga, men också rena hatdikter.

Vi träffas i Karlstad under en blå himmel med bara några molnstråk svävande högt över Sandgrundsudden.

Den blå himlen finns också med i titeln på hans nya bok, en titel inspirerad av Ukrainas blågula flagga och av en sång han hörde en gång, men inte riktigt minns.

– En blå himmel är ju nästan sinnebilden av en idyll, något vackert och fint. Men under Ukrainas blå himmel händer allt det här, säger han och tänker på kriget som utlöste det nya bokprojektet.

Boken kommer ut lagom till Ukrainas nationaldag, den 24 augusti. Väven på omslaget har konstnären Kristina W-Hedmans gjort. Det är en damastväv hon kallar för Hommage till Ukraina. ”Den ukrainska flaggans färger symboliserar ju det himmelsblå och jordens gula skörd i form av vete eller glimrande solrosfält, symboler också för både tro och hopp”, säger Bengt Berg.
Boken kommer ut lagom till Ukrainas nationaldag, den 24 augusti. Väven på omslaget har konstnären Kristina W-Hedmans gjort. Det är en damastväv hon kallar för Hommage till Ukraina. ”Den ukrainska flaggans färger symboliserar ju det himmelsblå och jordens gula skörd i form av vete eller glimrande solrosfält, symboler också för både tro och hopp”, säger Bengt Berg.

Boken består av texter och dikter som han skrivit under vintern och våren. Den börjar ganska gemytligt i januari, men tonen ändras snart.

Chocken i februari

– Dels är det sedvanliga värmländska promenader och funderingar, lite åt dagbokshållet till. Men sedan, den 24 februari, invaderade Ryssland Ukraina. Man hade ju känt att något var på gång, och sett de ryska trupperna på kartan, men jag trodde ju inte det skulle hända.

Det kändes absurt att man satt uppe i idyllen i norra Värmland och tittade på det som hände. Då satte jag igång och skrev dikter på impuls av det jag såg. Till en början var det en sorts terapi. Hur hanterar man något sådant?
Bengt Berg, författare

Han följde utvecklingen på tv med stor förfäran och växande vanmakt.

– Det kändes absurt att man satt uppe i idyllen i norra Värmland och tittade på det som hände. Då satte jag igång och skrev dikter på impuls av det jag såg. Till en början var det en sorts terapi. Hur hanterar man något sådant? Jag upplever det som ett så omodernt krig, med skyttegravar och truppförflyttningar, och att detta händer i vår tid. Sedan växte det in en annan tanke, hur vansinniga alla krig är, säger han.

Bengt Berg blandar betraktelser från sin värmländska vardag med reflektioner över krigets vansinne i sin nya bok.
Bengt Berg blandar betraktelser från sin värmländska vardag med reflektioner över krigets vansinne i sin nya bok. Foto: Lena Richardson

Dokumentation från sidan

Hans förra bok kom under pandemin och var en dagbok präglad av just den tiden.

– Den här boken kan påminna om den. När de här dikterna är skrivna, är de skrivna i anknytning till det datumet och då vet jag inte när jag skriver hur det ska gå, utan det är impulsstyrt, säger han och kallar dem ett slags ”avsidesdokumentationer”.

Boken innehåller dock också bilder tagna på plats i Ukraina, starka bilder. Fotografen är ukrainska Mila Teshaieva, bekant från ett fotoprojekt i Sunne och som utställare på Alma Löv Museum. Hon bor nu i Berlin, men i våras fotograferade hon i krigsdrabbade städer i sitt hemland.

Hatdikter mot Putin

Också dikterna innehåller bilder, sådana som Bengt Berg målar upp med ord. I några låter han sin ilska ge kraft:

– Det är några dikter som är rena hatdikter. Det har jag aldrig skrivit förut, säger han. Man ska spara sin vrede tills den behövs!

Både Putin och Lavrov figurerar i hatdikterna. Putin kallar han bland annat för ”ett blodigt kommatecken i historieboken”.

"Ett blodigt kommatecken i historieboken”. Så beskriver Bengt Berg Rysslands ledare.
"Ett blodigt kommatecken i historieboken”. Så beskriver Bengt Berg Rysslands ledare. Foto: Lena Richardson

– Det är en ganska stark bild och samtidigt reducerar jag den där jäveln till bara ett kommatecken. Det är väl en primitiv reaktion att skriva hatdikter och vara nöjd med det, men det är ungefär som satir, säger han.

”Bengt Berg sitter i Fensbol och skriver dikter, tänk om Putin visste det!” ”Akta dig Putin, annars skriver jag en dikt till”. Så inbilsk är jag faktiskt inte.
Bengt Berg

”Så inbilsk är jag inte”

I en text om boken har han skrivit att diktningen den här gången handlar om att ”hålla vanmakten stången”.

– Det är en sorts motreaktion, som jag i och för sig vet att den betyder inte i ögonblicket ett dyft. ”Bengt Berg sitter i Fensbol och skriver dikter, tänk om Putin visste det!” ”Akta dig Putin, annars skriver jag en dikt till”. Så inbilsk är jag faktiskt inte. Men det handlar ju om att göra någonting.

Det nya normala

På kuppen ger han en tidsbild av livet i Sverige, i just denna tid, hur vardagen flyter på trots allt.

En dikt kan handla om en ljussläckare smidd av hästskosöm, som av oklar anledning hittas i ett utrangerat kylskåp hemma i Fensbol. En annan behandlar krigets fasor.

– Det speglar mitt enkla liv, samtidigt som kriget pågår.

Vardag här, krig där. Bengt Berg fångar det absurda i nutiden, där vitt skilda villkor gäller under den blå himlen.
Vardag här, krig där. Bengt Berg fångar det absurda i nutiden, där vitt skilda villkor gäller under den blå himlen. Foto: Lena Richardson

Kanske är en av de viktigaste sakerna han gör med sin bok att han påminner om kriget och dess konsekvenser. Under pandemin pratades det mycket om ”det nya normala” och på ett otäckt sätt har också krigets vardag blivit så, i alla fall för alla som betraktar kriget på avstånd.

– Ja, tyvärr, säger han och hoppas också kunna göra skillnad genom arrangemang i höst, där uppläsning ur boken kombineras med musik och intäkterna går till välgörenhet.

Strävar efter ärligheten

Bengt Berg har varit författare i snart 50 år och tror fortfarande på ordens kraft, men tycker själv inte att man kan se några direkta linjer i hans sammanlagda diktning.

Bengt Berg ger sig själv rätten att spreta i sina uttryck: i alla fall hävdar han själv att et inte finns någon klar linje i hans diktargärning.
Bengt Berg ger sig själv rätten att spreta i sina uttryck: i alla fall hävdar han själv att et inte finns någon klar linje i hans diktargärning. Foto: Lena Richardson

– När jag var ung och världsförbättrande skrev jag om miljö, skogsbesprutningen och Vietnam-kriget och sånt. Sen har det kommit perioder när det varit på ett helt annat sätt och dikterna sett ut på ett helt annat sätt, mer meditativa eller österländska. Det som karaktäriserar mig är att det inte går att se någon linje. Jag har inte haft behov av att vara sådär linjehållande. Jag har försökt att vara ärlig mot mig själv, att jag är på många olika plan, tankemässigt. Ena stunden är man upptagen av det man kan kalla för detaljer eller trivialiteter, i andra ska man liksom rädda världen.

Poesi på väg. Bengt Berg är redo för ett nytt boksläpp.
Poesi på väg. Bengt Berg är redo för ett nytt boksläpp. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Bengt BergFörfattareHeidruns förlagKarlstadKrigLitteraturNöje/KulturPoesiSamhälleTorsbyUkrainaUkrainakrigetVärmlands länVladimir Putin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.