Våra bovärdar förgyllde tillvaron - ensamheten gör oss sjuka

Insändare
PUBLICERAD:
”Ensamheten tär på oss och gör oss sjuka. När jag flyttade till KBAB:s boende för 13 år sen hade vi två värdinnor som ordnade mycket trevligheter för oss”, skriver insändarskribenten. Genrebild.
Foto: Nina Varumo / SvD / TT
Vad har hänt med KBAB? Det blir bara sämre. Det talas så mycket om att det måste göras något för att stimulera ensamma äldre. Ensamheten tär på oss och gör oss sjuka.

När jag flyttade till KBAB:s boende för 13 år sen hade vi två värdinnor som ordnade mycket trevligheter för oss. De bakade semlor, lussekatter, gjorde pajer, vi hade till och med kräftskiva, allt beroende på årstid. Vi spelade bingo och kunde vinna små priser, det visades film i vår gemensamhetslokal. Kaffet med tillbehör kostade ofta bara 20 kronor. Vi fick träffas och prata och uppleva lite gemenskap en stund, cirka en timme. Plötsligt behövdes inte detta längre hade KBAB:s ledning bestämt. Det fattades två värdinnor, en på Gruvlyckan och en på Orrholmen, så då var det enklast att ta våra och skicka dem åt var sitt håll, då behövde man ju inte anställa några nya. Alla var så ledsna över detta, både vi boende och de KBAB-anställda bovärdinnorna, men vi hade ingen talan trots protester.

Det sades att vi fick gärna låna lokalen och träffas där själva. I dag ringde jag och ville låna lokalen till en sammankomst, men fick då veta att den var stängd och inte för utlåning. Vi hade städdagar höst och vår där vi boende hjälpte till i trädgården med vad vi förmådde och det blev städat och fint till allas trevnad. Vi belönades med kaffe, festis och en varm korv. Någon gång på året kunde vi få gå ner och hämta en glass som delades ut i trädgården, då fick vi också träffas och prata en stund, borta sen flera år det också. Positivt ändå är att vi har kreativa, unga, duktiga familjer i huset som tagit initiativ att måla stagen till vårt takskydd i trädgården i trevliga, glada färger och fick då färgen via KBAB. Det var på plussidan, men inte KBAB:s förtjänst. Skärp er KBAB, vi vill ha tillbaka våra värdinnor och vi vill kunna nyttja den tomma lokalen.

Anita i Viken

***

SVAR DIREKT: Vi ska arbeta långsiktigt med trivsel och trygghet

Vi är glada att höra att våra plusbovärdars arbete och engagemang har uppskattats och gjort skillnad för våra hyresgäster, vilket vi bara kan hålla med om. Att bryta ensamhet och lära känna sina grannar är en viktig pusselbit i att skapa trivsel och trygghet i sitt område. Vi blir glada att höra att du tycker att du har familjer i huset som visar på omtanke och engagemang.

Vår ambition är att vi ska arbeta långsiktigt med trivsel och trygghet runt om i alla våra områden och att vi ska använda våra resurser på ett klokt och effektivt sätt. Plusboendet i Viken togs bort för fyra år sedan men som boende i Viken är du varmt välkommen att vara med på de aktiviteter som ordnas i Trygghetsboendet Järpen som ligger på Konduktörsgatan 17-19. Angående din förfrågan om lokal så hyr vi inte för närvarande ut några gemensamhetslokaler i våra områden till privata sammankomster.

Karin Jonsell

Avdelningschef Marknad och kund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.