Hoppa till huvudinnehållet

Valet: Majoritet av partierna öppnar för kärnkraft i Värmland

Publicerad:
Fem av åtta riksdagspartier öppnar för kärnkraft i Värmland. Bilden är ett kollage.
Fem av åtta riksdagspartier öppnar för kärnkraft i Värmland. Bilden är ett kollage.

Fem partier öppnar för kärnkraft i Värmland. Det visar en enkät som NWT gjort.

Tre säger nej.

Men det lär dröja innan eventuell ny kärnkraft är på plats. Och i ett varmare klimat blir den allt mindre pålitlig.

I dag finns totalt sex kärnkraftsreaktorer i drift i Sverige i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn.

Som NWT tidigare berättat öppnar Liberalerna för kärnkraft i södra Värmland och Karlskoga.

Inför valet har NWT gjort en enkät om klimat- och energifrågor med en värmländsk kandidat var från de åtta riksdagspartierna.

Där öppnar även Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna för ny kärnkraft i Värmland. Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej. Du hittar deras fullständiga svar längst ner i artikeln.

– Vi har sagt södra Sverige och Mellansverige, sedan tror vi inte att det är politiken som ska utse exakt vad kärnkraften ska ligga, säger Pål Jonson, som toppar Moderaternas riksdagslista i Värmland.

Socialdemokraterna har bjudit in till energipolitiska samtal och i dem vill man inte utesluta några frågor, som exempelvis var och hur många nya reaktorer som ska få byggas.

– Om det finns en kommun i Värmland som vill att det ska byggas där, då får vi väl överväga det. Men jag har svårt att se vilket kommun som räcker upp handen, säger Lars Mejern Larsson (S), listetta för partiet i Värmland.

”Tidigast 2030”

Men det lär dröja innan eventuell ny kärnkraft i Värmland – eller på andra platser i Sverige – bidrar med märkbara mängder fossilfri el.

– Tidigast 2030, säger Filip Johnsson, professor i energiteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Han fortsätter:

– En vindkraftspark kanske man kan bygga på två–tre år, men kärnkraft har mycket längre ledtider och det kostar mer. Kanske kan så kallade SMR-reaktorer som är under utveckling, där vitala delar är tänkta att produceras i en fabrik i många exemplar, gå att bygga snabbare, men det vet vi inte ännu.

Det är också svårt att veta hur planer på ny kärnkraft, främst på platser där det inte redan finns, tas emot av dem som bor i närheten. Redan i dag möts många planer på vindkraft av hårt motstånd.

– Det finns indikationer på att det är ännu mindre acceptans för ytterligare kärnkraft, säger Filip Johnsson.

Klimatkrisen påverkar kärnkraften

Kärnkraften är inte beroende av vädret som vind- och solenergi, men kan vara känslig för ett förändrat klimat. Enligt en studie publicerad i tidskriften Natur Energy har antalet klimatrelaterade produktionsbortfall ökat från 0,2 per reaktor på 1990-talet till 1,5 det senaste decenniet.

Den varma sommaren 2018 fick Ringhals halvera effekten på en reaktor när havsvattnet som används för kylning blev för varmt. En studie visar att värmeböljan blev minst dubbelt så sannolik på grund av klimatkrisen.

I sommar har Frankrike fått dra ner på kärnkraftsproduktionen på grund av extremvärme.

– När det gäller ny kärnkraft kanske man kan designa bort det här, säger Filip Johnsson på Chalmers.

Kan behöva anpassa

Pål Jonson säger att han ändå ser kärnkraften som mer planerbar än övriga alternativ.

– Man får väl titta på tekniken, hur man anpassar kärnkraftverken om vattentemperaturen skulle öka.

Lars Mejern Larsson säger:

– Man får ta med det i beräkningarna.

Fotnot: Enligt miljöbalken tillåts i dag nya kärnkraftsreaktorer enbart för att ersätta reaktorer som varit i drift efter den 31 maj 2005 på de ställen där de använts efter det datumet.

Politikernas svar om kärnkraften (sorterat i bokstavsordning efter partinamn):

Kjell-Arne Ottosson, Kristdemokraterna.
Kjell-Arne Ottosson, Kristdemokraterna. Foto: Göran Persson

Kjell-Arne Ottosson, KD

Vill ditt parti ha kärnkraftverk i Värmland? Om ja, var? Om nej, varför inte?

”Vi vill modernisera lagstiftningen så att det blir lagligt att bygga på fler platser än där dagens reaktorer redan ligger. De små modulära reaktorer (SMR) som kommer allt närmare kommersiell användning kan placeras närmare slutkund/användare och då är inte Värmland orimligt. Lokalt har vi inget beslut om kärnkraft i länet. Vi anser att det är upp till marknaden att se vad som skulle fungera bäst och därefter ska sedvanlig miljöprövningsprocess avgöra om det kan bli verklighet eller ej.”

När bedömer ditt parti att eventuell ny kärnkraft i Sverige kan bidra med märkbara mängder fossilfri el?

”Man räknar med att byggtiden för en SMR är ca tre år, till detta kommer tillståndsprocess etc. Vi vill se en snabbare miljöprövningsprocess men det gäller oavsett verksamhet. Svensk miljölagstiftning riskerar tyvärr att försena framsteg i klimat- och miljöhänseende eftersom det är så långa och utdragna processer.”

Arman Teimouri, Liberalerna
Arman Teimouri, Liberalerna Foto: ALI LORESTANI/TT

Arman Teimouri (L)

Vill ditt parti ha kärnkraftverk i Värmland? Om ja, var? Om nej, varför inte?

”Liberalerna anser att det ska vara tillåtet att ansöka om att bygga kärnkraft där den behövs. Vi kommer att ta bort det de facto förbud mot ny kärnkraft som finns idag.

Flera platser i Värmland lämpar sig väl för etablering av ny energiintensiv industri. Det som saknas är just god tillgång på stabil elproduktion och det skulle därmed absolut kunna finnas ett intresse att bygga i Värmland om det blev tillåtet.”

När bedömer ditt parti att eventuell ny kärnkraft i Sverige kan bidra med märkbara mängder fossilfri el?

”Det kommer att ta tid att bygga upp det som raserats under de senaste åtta åren av ansvarslös energipolitik. Gradvisa förbättringar kan göras de kommande åren, men det som verkligen gör skillnad – ny elproduktion – tar längre tid. Kärnkraft och havsbaserad vindkraft kan börja göra skillnad i början av 2030-talet.”

Per-Inge Lidén, Miljöpartiet
Per-Inge Lidén, Miljöpartiet Foto: Håkan Strandman

Per-Inge Lidén, Miljöpartiet

Vill ditt parti ha kärnkraftverk i Värmland? Om ja, var? Om nej, varför inte?

”Nej. Kärnkraft tar oerhört lång tid att bygga, de som byggs nu i Finland visar att det är ett dyrt sätt att producera el på och det skapar radioaktivt avfall vi ska ta hand om i 100 000 år.”

När bedömer ditt parti att eventuell ny kärnkraft i Sverige kan bidra med märkbara mängder fossilfri el?

”Det skulle ta 15 år – och den tiden har vi inte på oss för att stoppa klimatförändringarna.”

Pål Jonson och Marléne Lund Kopparklint, Moderaterna
Pål Jonson och Marléne Lund Kopparklint, Moderaterna Foto: Anton Eriksson

Pål Jonsson, Marléne Lund Kopparklint, Moderaterna

Vill ditt parti ha kärnkraftverk i Värmland? Om ja, var? Om nej, varför inte?

”Vi vill se ny kärnkraft, framförallt i södra och mellersta Sverige. Exakt var reaktorerna ska byggas har vi inte tagit ställning till.”

När bedömer ditt parti att eventuell ny kärnkraft i Sverige kan bidra med märkbara mängder fossilfri el?

”Runt 2030 är vår bedömning, vilket stämmer med Vattenfalls uppskattningar om ny kärnkraft vid Ringhals.”

Runar Filper, Sverigedemokraterna
Runar Filper, Sverigedemokraterna Foto: Lisa Olaison

Runar Filper, Sverigedemokraterna:

Vill ditt parti ha kärnkraftverk i Värmland? Om ja, var? Om nej, varför inte? När bedömer ditt parti att eventuell ny kärnkraft i Sverige kan bidra med märkbara mängder fossilfri el?

”Ja, hela Sverige behöver el under årets alla timmar ˗ till rimliga priser. För detta behövs mer planerbar elproduktion och i praktiken innebär det mer kärnkraft. Idag omöjliggör i praktiken svensk lagstiftning att ny kärnkraft byggs ut. Detta vill vi ändra på.

Vi kommer snarast efter en valvinst i höst sjösätta ett antal åtgärder; Vattenfall får direktiv att omedelbart påbörja planeringen av ny kärnkraft, statligt investeringsstöd för kärnkraft om 400 miljarder införs, energipolitiska målet ändras från 100 % ’förnybart’ till 100 % ’fossilfritt’ m.m.”

Fotnot: Runar Filper har i mejl till NWT förtydligat att han öppnar för kärnkraft i Värmland.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiet.
Håkan Svenneling, Vänsterpartiet. Foto: Adina Magnusson

Håkan Svenneling, Vänsterpartiet

Vill ditt parti ha kärnkraftverk i Värmland? Om ja, var? Om nej, varför inte?

”Vänsterpartiet säger nej till kärnkraft. Det är inte bara en osäker energikälla, den är också dyr och försvårar omställningen till en förnybar energiproduktion. Det finns inte heller någon säker metod för slutförvaring av det radioaktiva avfallet och kraftverken utgör en fara både vid naturkatastrofer och krig. Därför vill vi se en avveckling av kärnkraften så fort som möjligt. Vi säger också nej till prospektering och brytning av uran i Sverige.”

När bedömer ditt parti att eventuell ny kärnkraft i Sverige kan bidra med märkbara mängder fossilfri el?

”Aldrig. Vi behöver ha 100% förnybar produktion av energi.”

Följ NWT:s valbevakning här – allt det viktiga samlat på ett ställe

Artikeltaggar

Arman TeimouriCenterpartietDaniel BäckströmElHåkan SvennelingKärnkraftKjell-Arne OttossonKlimatKristdemokraternaLars Mejern LarssonLiberalernaMarléne Lund KopparklintMiljöMiljöpartietModeraternaPål JonsonPer-Inge LidénPolitikRiksdagenRunar FilperSocialdemokraternaSverigedemokraternaValVal 2022VänsterpartietVärmlands länVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.