Hoppa till huvudinnehållet

Hampus Hedström i SVT-komedi: ”Hoppas vi lyckas göra Värmland rättvisa”

Publicerad:
Hiphopartisten Jelassi och komikern Hampus Hedström i en Mazda A-traktor. Nu gör de huvudrollerna i ”Från trakten”.
Hiphopartisten Jelassi och komikern Hampus Hedström i en Mazda A-traktor. Nu gör de huvudrollerna i ”Från trakten”. Foto: Carl Edlom

Med komikerna Hampus Hedström och Johan Östlig samt hiphopstjärnan Jelassi spelar SVT just nu in en ny tv-serie som utspelar sig i Värmland.

Vänskap, mobbing och A-traktorer är några av ingredienserna i ”Från trakten”. NWT besöker inspelningen i Sunne.

Några stenkast från kyrkan i Sunne kör Hampus Hedström fram i en blå Mazda som är ombyggd till A-traktor. Ett antal tärningar dinglar i framrutan och sätena är klädda i imitation av päls från något djungeldjur. Han gör rollen som Bror - en kille som inte hör till de tuffaste eller mest populära, snarare är han en av de lite utstötta, mobbade.

– Jag är uppväxt precis här, börjar Hampus Hedström och blickar ut.

– När vi i produktionsteamet diskuterade tänkbara spelplatser, nämnde jag att jag är från Sunne i Värmland och gänget som bestämmer tyckte att det lät som en bra plats för inspelningen. Jag pratade väldigt gott om Sunne och Värmland ska tilläggas, säger han med en blinkning.

– Fast jag måste erkänna att det känns lite märkligt att spela in en tv-serie just här.

Tv-serien heter ”Från trakten”. Brors familj bor på en bondgård och heter Mårtensson. Johan Östling från ”Ack Värmland” och ”Hela Sverige bakar” spelar pappan och när familjen får ett tillskott i fosterbarnet Zeina uppstår både kulturkrockar och vänskap. Zeina är ett maskrosbarn som kommer från betongförorten i Stockholm och spelas av hiphop-artisten Fatima Jelassi.

– Min karaktär Zeina är en rolig och omtänksam tjej. Mitt i allt som pågår i hennes egna liv, försöker hon hjälpa alla andra, berättar Fatima Jelassi.

Inspelningarna i Sunne sker där Hampus Hedström växte upp.
Inspelningarna i Sunne sker där Hampus Hedström växte upp. Foto: Carl Edlom

Hon debuterade som artist 2018 och har samarbetat med bland andra Einár och Silvana Imam. Ifjol utsågs hon till ”Framtidens artist" på P3 Guldgalan.

– Bror och Zeina är som motpoler till varandra. Zeina har självförtroende, kan prata och stå upp för sig. Något som Bror saknar, han har varit tystlåten hela livet. säger Hampus Hedström.

– Men när han lär känna Zeina hjälper de varandra med sina brister och problem, fortsätter Fatina Jelassi.

De trivs tillsammans, både i manuset och i verkligheten.
De trivs tillsammans, både i manuset och i verkligheten. Foto: Carl Edlom

"Bästa månaden i mitt liv”

Från den svenska hiphop-eliten till A-traktorer och den värmländska landsbygden - för Fatima Jelassi är inspelningen ett välkommet äventyr.

– Skitroligt såklart, en stor kontrast till det jag normalt är van vid.Jag inspireras alltid av att uppleva nya saker, se nya platser. Det här är den första lite mer omfattande rollen jag gör.

Hampus Hedström skrattar till.

– Vi märker båda två att vi är väldigt lika de karaktärer vi spelar.

Fatima Jelassi nickar.

– Ja, ibland när vi pratar ”på riktigt”, alltså inte framför kameran känns det som om att vi är i våra karaktärer!

De båda kände inte varandra innan inspelningsstarten, nu har de känt varandra i en månad.

– Bästa månaden i mitt liv, utbrister Hampus och får medhåll.

– Min med!

Lucas Grimstedt och Tobias ”Keku” Skogman spelar Brors mobbare i ”Från trakten”.  Lucas Grimstedt kommer även att synas i filmatiseringen av ”Händelser vi vatten” som kommer nästa år.
Lucas Grimstedt och Tobias ”Keku” Skogman spelar Brors mobbare i ”Från trakten”. Lucas Grimstedt kommer även att synas i filmatiseringen av ”Händelser vi vatten” som kommer nästa år. Foto: Carl Edlom

"En sliskig mobbare”

I rollerna som Brors plågoandar syns värmlänningen Tobias ”Keku” Skogman och Lucas Grimstedt.

– Jag spelar, Arvid, en sliskig mobbare, berättar Tobias Skogman.

– Det är första gången jag gör något liknande så jag är fruktansvärt nervös. Jag fick rollen genom min Youtubekanal. Och för att jag är värmlänning, ler han.

Hampus Hedström i rollen som Bror.
Hampus Hedström i rollen som Bror. Foto: Carl Edlom

Serien ”Från trakten” är skapad av Johan Wiman som gjort manus i samarbete med Sara Young och Melody Farshin. Regisserar gör Carl-Petter Montell.

– Det är en komediserie riktad till hela familjen. Kanske främst till unga. Serien skildrar en klassisk kulturkrock, Stockholmstjejen Zeina möter landsbygdskillen Bror. Serien innehåller drama och det kommer tittarna att känna, men huvudfokus är att underhållning. ”Från trakten” är en liten bit verklighetsflykt.

Även om inspelningsplatsen är Sunne är själva orten inte specificerad i serien.

– Det kan vara vilken värmländsk ort som helst. Även om det blir väldigt mycket Sunne i serien.

Regissören Carl-Petter Montell med Sunne kyrka i bakgrunden.
Regissören Carl-Petter Montell med Sunne kyrka i bakgrunden. Foto: Carl Edlom

Carl-Petter Montell har själv en lantlig bakgrund och pratar varmt om Värmland.

– Här är väldigt vackert. Det är ett tacksamt landskap med fina miljöer och stora vidder. Jag hoppas vi lyckas göra Värmland rättvisa.

”Från trakten” sänds i SVT i åtta delar med premiär den 12 maj.

Artikeltaggar

A-traktorBilburen ungdomFosterbarnFritid och livsstilHampus HedströmHiphopHumorJohan ÖstlingKändisarLandsbygdMaskrosbarnMazda Motor SverigeMobbningNöje/KulturP3 GuldRaggareSilvana ImamStockholmSunneSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.