Hoppa till huvudinnehållet

Bombastisk Queen-show med extra allt till Löfbergs arena

Publicerad:
Queen-veteranen Peter Johansson har förlagt turnépremiären av ”Champions of Rock” i Karlstad.
Queen-veteranen Peter Johansson har förlagt turnépremiären av ”Champions of Rock” i Karlstad. Foto: Anna-Lena Ahlström

När Queenshowen ”Champions of Rock” inleder en omfattade turné i början av nästa år blir premiären i Löfbergs arena i Karlstad.

Sångaren Peter Johansson är landets meste Queen-tolkare och med sig den här gången har han Jenna Lee-James från West End i London samt en kör från Värmland.

Några av låtarna tröttnar han på ibland, erkänner Peter Johansson. Hits som "I want to break free" och "We will rock you" uppskattar han att han sjungit i runda slängar 5 000 gånger. Klart det tär på tålamodet. "Radio Ga Ga" är inte alltid så engagerande att dra på soundcheck. Men det han aldrig tröttnar på är reaktionen på musiken när han sjunger den inför en publik. Det är i det mötet drivkraften verkar finnas för honom efter 20 år med Queens låtar på olika scener.

– Nästa års upplaga av "Champions of Rock" blir en fortsättning av det vi gjort tidigare, säger Peter Johansson.

– Publiken kommer att känna igen sig, men det kommer att vara en del saker som är nya.

Till de nya inslagen hör kören Joyvoice.

– Kören startades i Linköping av Hanna Rydman och kören har 40 000 medlemmar runt om i Sverige. Så i varje ort showen besöker kommer den lokala Joyvoice-kören att vara med på scenen.

Anledningen till att Peter Johansson valt att arbeta med en stor kör på scenen är att få det storslagna i musiken att bli så maffigt som möjligt, helt enligt Yngwie Malmsteens devis "More is more".

– Låtar som "Bohemian Rhapsody" och "Barcelona" tar vi till en ny pampighetsnivå. Quuen ska låta bombastiskt, det ska vara all in, så nu kör vi.

Peter Johansson tillsammans med musikalartisten Jenna Lee-James.
Peter Johansson tillsammans med musikalartisten Jenna Lee-James. Foto: Rebecka Hansson

Spelat Queen i West End

Peter Johansson har medverkat i många musikaler, bland annat ”Jersey Boys" och "Jesus Christ Superstar" men mest känd är han för en internationell publik genom att ha spelat huvudrollen i ”We Will Rock You” i West End i London. Den rollen gjorde han 800 gånger.

– När det gäller själva framförandet så har musikerna en frihet vad gäller musiken. Visst ska det låta som originalen, men jag har sjungit Queen i olika sammanhang 20 år – från att bara ha en akustisk gitarr till full symfoniorkester. Jag har lärt mig att tackla musiken på olika sätt. Vilket är kul.

Du tillåter dig själv att sätta din egen prägel på Queenlåtarna?

– Ja, mer och mer. Det är spännande att hitta nya vägar in i musiken. I början var jag mer slaviskt trogen originalen. Men en del av Queens musik är som tjurfäktning, man måste ta tjuren vid hornen och bara köra. Vissa låtar är som ett gympass för både stämbanden och resten av kroppen. De måste man köra precis så som de är.

Han berättar att han tillsammans med sin pappa – som spelar dragspel – brukar jamma loss på valda Queenstycken.

– Pappa på dragspel och jag på gitarr! Vissa låtar har drag av folkmusik faktiskt. Det är ett sätt att leka fram musiken, hålla den levande för oss som spelar den. Och visst händer det att jag tröttnar på vissa låtar.

Han tystnar någon sekund.

– Men när jag sjunger dem inför en publik får de liv. Flera låtar är gjorda för interaktion med publik, som "Radio Ga Ga" till exempel. Det är arenalåtar, de fångar upp folk direkt och får dem engagerade. Innan jag blev musikalartist spelade jag i coverband och redan då var Queen en stor del av repertoaren. Queen och Sven-Ingvars.

Värmland och Karlstad är välkända spelplatser för Peter Johansson. Ett annat Karlstadsminne har han dock från tiden innan han blev artist.

– Jag mönstrade i Karlstad! Men i övrigt känner jag bara staden från alla gånger jag spelat där. Det är en väldigt bra publik i regel, ett bra ställe att förlägga en turnépremiär på. Och jag älskar Sven-Ingvars, de har också låtar som publiken går igång på direkt. Jag har spelat mycket Sven-Ingvars genom åren, inte minst när jag spelar med pappa. Kanske det får bli en show med både Queen och Sven-Ingvars framöver, ler Peter Johansson.

Medverkar på "Champions of Rock" gör även musikalartisten Jenna Lee-James samt en överraskningsartist. Turnépremiär i Löfbergs arena den 3 februari.

Artikeltaggar

BarcelonaDragspelFritid och livsstilHanna RymanJesus Christ SuperstarKarlstadKonserterKörerLinköpingLinköpingLöfbergs ArenaLondonMusikMusikalerNöje/KulturQueenRadioRockSven-Ingvars

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.