Hoppa till huvudinnehållet

Beslutet: Superhästen San Moteur startar på hemmabanan Färjestad

Publicerad:
San Moteur vid utklassningssegern i Jubileumspokalen.
San Moteur vid utklassningssegern i Jubileumspokalen. Foto: Lars Jakobsson

San Moteur är utan tvekan landets hetaste travhäst.

Nu är det klart när nästa start blir och den kommer att ske på hemmabanan Färjestad i samband med Unionstravet den 17 september.

– Jag hoppas att det kommer mycket folk, säger ägaren Håkan Arvidsson.

San Moteur har gjort sex starter under 2022 och han har svarat för uppseendeväckande prestationer varje gång.

Redan innan Jubileumspokalen den 17 augusti var han hästen på mångas läppar och efter den insatsen vid en överlägsen seger på Solvalla är han utan tvekan landets hetaste travhäst.

San Moteur är drömhästen för varje bana att få med i startlistan och närmast blir det hemmabanan Färjestad som drar vinstlotten.

Nästa start blir nämligen i Uno Sweds Minneslopp på V75 den 17 september.

– Färjestad är min hemmabana och den vill jag värna om. Unionstravet är en kul tävlingsdag och den ligger bra i tiden för vår del, säger ägaren Håkan Arvidsson.

Inte krocka med SHL-premiären

Att San Moteur kommer till Färjestadstravet lockar extra mycket publik till tävlingsdagen och det kommer att vara mycket folk i omlopp i området den här dagen. Färjestad spelar nämligen sin SHL-premiär hemma mot Leksand samma dag, en match som börjar klockan 18.

– Jag har sagt till Ken Karlsson på travet att han måste ordna så att San Moteur startar i någon av de tre första V75-avdelningarna. Jag vill att loppet ska köras innan ishockeyn börjar så att folk får möjlighet att komma och titta.

Håkan Arvidsson och Björn Goop efter segern senast på Solvalla.
Håkan Arvidsson och Björn Goop efter segern senast på Solvalla. Foto: Lars Jakobsson

San Moteur vann Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad under långfredagen och det här blir andra gången i år som han tävlar på sin hemmabana. Det blir den tredje gången i karriären då han även debuterade på banan den 8 juni 2020.

– Vi ska vara med i många stora lopp men att just ta ut honom på Färjestad ska bli jättekul. Jag hoppas verkligen att folk kommer till banan. Jag har sett så många fina hästar från sidan på Färjestad och tycker att det är roligt att ge tillbaka till sporten.

”Vet inte vad han är gjord av”

Överallt i travsammanhang pratas det om San Moteur efter Jubileumspokalen och rapporterna efter uppvisningen går i dur.

– Det är bara bra med hästen. Han vann på ett världsrekord senast med krafter kvar och det är nästan ofattbart. Jag vet faktiskt inte vad hästen är gjord av, han har den unika kombinationen att han är både stark och snabb. Dessutom kan man köra flera speeder med honom i loppen och sedan plocka upp. Det brukar vara omöjligt att göra på det sättet.

Backar man bandet till starten på långfredagen var San Moteur inte ens favorit i loppet utan det var Önas Prince. Nu är undertecknads och många andras åsikt att San Moteur är landets bästa travhäst.

– Ser man till långfredagen så var San Moteur inte etablerad i eliten utan en femåring som skulle ta klivet upp. Om man jämför honom då och nu så är han herrans mycket bättre nu. Det är många, många längder som det handlar om.

Frankrike eller Åby

Efter starten på Färjestad den 17 september finns det fortsatta planer för San Moteur.

– Det finns två möjligheter. Antingen att starta i Frankrike den 14 oktober i EM för femåringar eller i SM på Åby veckan innan. Att starta i VM-loppet i USA är inte aktuellt längre.

Det finns ett stort mål den sista söndagen i januari: Prix d’Amerique på Vincennes i Paris.

– Det kan bli två eller tre starter till innan det. Han måste kvala in i något av de så kallade B-loppen för att komma med i Prix d’Amerique för hans intjänade pengar kommer inte att räcka.

Artikeltaggar

FärjestadstravetHåkan ArvidssonSan MoteurTravUnionstravet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.