Hoppa till huvudinnehållet

Planerar nytt sexvåningshus och restaurang intill Klarälven i Karlstad

Publicerad:
Länsstyrelsens gamla matsal intill Klarälven som numera är kontor åt teknikkonsultbolaget Etteplan vill Randviken fastigheter riva och ersätta den med ett nytt flerbostadshus som även ska innehålla en restaurang.
Länsstyrelsens gamla matsal intill Klarälven som numera är kontor åt teknikkonsultbolaget Etteplan vill Randviken fastigheter riva och ersätta den med ett nytt flerbostadshus som även ska innehålla en restaurang. Foto: Christer Wik

Randviken fastigheter vill riva länsstyrelsens gamla matsal som ligger alldeles intill Klarälven.

På platsen vill man bygga ett nytt sexvåningshus med bostadsrätter samt en restaurang i markplanet.

– Läget är fantastiskt och värt att ta vara på.

Det säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart.

När det stora länsstyrelsekomplexet byggdes på 1960-talet anlade myndigheten en matsal i ett plan bara några meter från Klarälven nedanför Våxnäsgatan. Sedan många år är den ombyggd till kontor och i dag håller teknikkonsultbolaget här.

Nu vill fastighetsägaren Randviken fastigheten som köpte byggnaden och den stora länsstyrelsebyggnaden för ett par år sedan utveckla tomten och skapa någonting mer.

– Ja, man vill riva dagens byggnad och ersätta den med ett nytt sexvåningshus. Läget vid älven är ju fantastiskt och värt att ta vara på. I dag är det här en rätt tråkig och lite otrygg plats som det bör hända något med.

14 lägenheter

– Totalt handlar det om 14 nya bostadsrätter som Randviken fastigheter vill bygga och storleken blir på cirka 80-100 kvadratmeter, säger Maria Frykblom.

Ungefär så här det tänkt att det nya sexvåningshuset med 14 lägenheter samt restaurang bredvid länsstyrelsen i Karlstad ska se ut. Det får klara likheter med den byggnad intill som Riksbanken uppförde i slutet av 1980-talet.
Ungefär så här det tänkt att det nya sexvåningshuset med 14 lägenheter samt restaurang bredvid länsstyrelsen i Karlstad ska se ut. Det får klara likheter med den byggnad intill som Riksbanken uppförde i slutet av 1980-talet. Foto: Illustration: Tengbom arkitekter

De är tänkta att byggas på våning två till sex medan det i markplanet ska bli en restaurang.

– Planen är att skapa någonting bättre på den här fina ytan och den här satsningen utvecklar verkligen området längs älvstråket, säger Maria Frykblom.

Ny detaljplan behövs

Randviken fastigheter har lämnat in en begäran om planbesked till stadsbyggnadsnämnden så att en ny detaljplan kan tas fram. Det behövs för att projektet ska kunna förverkligas.

– Vi räknar med att det tar cirka två år innan den nya planen är klar och byggtiden beräknas sedan till ungefär 1,5 år.

– Utformningen av det nya sexvåningshuset kräver mycket omsorg eftersom det måste smälta in bland de kringliggande byggnaderna. Ett sexvåningshus gör det.

– Vi har gett arkitektbolaget Tengbom som själva har sitt kontor alldeles intill att ta fram ett gestaltningsförslag och hoppas att kommunen är positiv till det, säger Maria Frykblom.

Gör tummen upp

Stadsbyggnadsförvaltningen har gjort tummen upp och bedömer att kvarteret ska kunna kompletteras med bostäder utan att bebyggelsens kulturhistoriska värden påverkas negativt.

Även stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) är positiv inför att ärendet ska behandlas i nämnden på onsdag.

– Läget är ju jätteattraktivt och genom att skapa en väl anpassad byggnad stör man ingen, säger han.

Bostadsbyggandet bromsar in – men inte i Värmland

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonKlaraMaria FrykblomRandviken fastigheterStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.