Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen stäms på tre miljoner: ”Tydligt att ansvar är ekonomisk ersättning”

Publicerad:
Arvikas kommundirektör Hans Karlsson: ”Nu är det tydligt att ansvar uppenbarligen betyder att man vill ha ett ekonomiskt skadestånd”.
Arvikas kommundirektör Hans Karlsson: ”Nu är det tydligt att ansvar uppenbarligen betyder att man vill ha ett ekonomiskt skadestånd”. Foto: Anton Eriksson

Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på närmare tre miljoner kronor. Kommunen har i sin tur lämnat stämningsansökan till sitt försäkringsbolag.

– Av kontakten jag har haft tidigare har jag fått klart för mig att det tar en stund att återkomma, säger Arvikas kommundirektör Hans Karlsson.

Under måndagsförmiddagen höll Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck en presskonferens där de berättade att en stämningsansökan mot Arvika kommun kommer att lämnas in till Värmlands tingsrätt.

Robin Dahlén stämmer kommunen: ”Beredd att ta riskerna”

Robin Dahlén vill att kommunen ska betala ett skadestånd på 2 985 000 kronor.

Kommunen har överlämnat skadeståndsanspråket till sitt försäkringsbolag för bedömning.

– Av kontakten jag har haft tidigare har jag fått klart för mig att det tar en stund att återkomma, säger Arvikas kommundirektör Hans Karlsson.

Han fortsätter:

– Vi ber dem jobba på så fort de kan, men det är klart att de ska göra det här på ett seriöst sätt och ta tid på sig. Det finns många handlingar att gå igenom och vi får ha respekt för deras handläggningstid.

Kan det bli en förlikning beroende på vad försäkringsbolaget kommer fram till?

– Jag vill inte spekulera i det, men jag förstår att det finns olika steg i en sådan här diskussion. Min erfarenhet är att man försöker hitta någon förlikningssituation – men det beror helt på hur parterna villa agera så det är för tidigt att säga det.

”Ska ta sitt ansvar”

Robin Dahlén och hans bror pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Arvika 1998, då bröderna bara var fem och sju år gamla. 2018 avskrevs bröderna från utredningen.

Arvika kommun var inblandad i utredningen 1998 genom socialtjänsten. I början av 2022 presenterade kommunen en utredning som visade att inga formella fel begicks 1998 och att de därför inte kommer att betala ut något skadestånd till bröderna och deras familj.

Robin Dahlén under måndagens pressträff.
Robin Dahlén under måndagens pressträff. Foto: Anton Eriksson

Kommunstyrelsen i Arvika beslutade att ge en offentlig ursäkt till bröderna och deras familj ”för den utsatthet och de upplevelser som hela familjen upplevt och fortfarande upplever.”

Under möten med kommunen anser Robin Dahlén att han har fått löfte om att Arvika kommun ska gå ut offentligt och erkänna fel. Ett löfte som han tycker att kommunen har brutit.

– Betoningen på att det är fel, det är väldigt viktigt. Inte bara för mig, utan för att kommunen i sig ska ta sitt ansvar och stå för det som har gjorts, berättar Robin Dahlén om vad han har sagt under möten med kommunen.

Robin Dahlén återkommer flera gånger till att han anser att Arvika kommun har lovat att gå ut med en ursäkt och erkänna offentligt att kommunen gjorde fel 1998. Vad är din syn på det?

– Vi kommer tillbaka till diskussionen som var där kommunstyrelsen är tydlig med att det inte gick att se något formellt fel i den utredning som var gjord – men kommunstyrelsen ville be om ursäkt för det som har hänt under årens lopp, säger Hans Karlsson.

Hans Karlsson säger att han uppfattade att den diskussionen var avklarad även om det är svårt att se hur man ska hantera en ursäkt där man inte erkänner något formellt fel. Ett formellt fel som skulle kunna ge ett skadestånd.

– Robin har i olika sammanhang sagt att han tycker att kommunen ska ta ansvar, och vi har efterfrågat vad det innebär. Nu är det tydligt att ansvar uppenbarligen betyder att man vill ha ett ekonomiskt skadestånd.

– Vi ser konturerna tydligare. Det som Robin önskar, som vi inte har kunnat tillgodose, är en ekonomisk ersättning.

När man hör honom prata verkar det som om han tycker att kommunen borde ha gått ut och erkänt fel offentligt, och att det är ett löfte som har brutits från kommunens sida.

– Han får beskriva hur han ser på det. Vi har uppfattat att det fanns en bra ton och anda i våra samtal. Jag har hört Robin säga att kommunen ska ta ansvar. Vi uppfattar i dag som att ansvar är detsamma som en ekonomisk ersättning. Men Robin får beskriva vad han menar med att ta ansvar och vad som behöver göras.

Arvika kommun hotas av stämning – på närmare tre miljoner

Artikeltaggar

Arvika kommunBrott & blåljusHans KarlssonKevinfalletRobin DahlénStefan Liliebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.