Hoppa till huvudinnehållet

Gråa vargar i fårakläder

Publicerad:
Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans.
Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans. Foto: Maja Suslin/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Sydsvenskan har gjort en avslöjande granskning av partiet Nyans (11/8). Tidningen granskade alla 25 personer som är folkbokförda i Skåne och som registrerats som kandidater för Nyans. Det var hårresande läsning.

Det visade sig nämligen att trots att partinamnet implicerar någon form av nyans och trots partiets utfästelser om att vara till för alla minoriteter, var kandidaterna varken särskilt nyanserade eller toleranta mot minoriteter. Tvärtom är flera extremister.

En uppmanar till heligt krig och att krossa judars huvuden. En annan kallar shiamuslimer för judar, hundar och grisar. Han menar även att shiamuslimer vanhelgar den stora moskén i Damaskus genom att be i den. ”Precis som de jävla judarna vanhelgade Al-Aqsas heliga mark”. Han har efter granskningen hoppat av. Den av kandidaterna som spridit flest konspirationsteorier stannar alltjämt kvar.

Sydsvenskan skriver ”Under tidningens granskning av Nyans ser vi att partikandidater från flera håll i landet sprider grovt antisemitiska konspirationsteorier. I Skåne är det en femtedel av kandidaterna som sprider konspirationsteorier mot judar och shiamuslimer.” En av kandidaterna till både flera kommuner, region och riksdag går hårt åt shiamuslimer eftersom han menar att shia grundades av en jude. Ett tankemönster som återfinns hos Muslimska brödraskapet och IS.

När tidningen försöker intervjua en annan kandidat om hennes spridande av antisemitiskt material visar det sig att hon inte kan prata svenska. Även hon har nu avslutat sin kandidatur. Så har också den kandidat som spridit filmer med självmordsbombare samt kallat Hamas, Islamiska Jihad och Al-Aqsa-martyrernas brigad för ”vår stolthet”.

Nyans har flera gånger anklagat andra partier för rasism och islamofobi. Så även denna gång när partisekreteraren Rami Hussein försöker släta över just rasismen, islamofobin och antisemitismen som präglar det egna partiet. Det har handlat om allt från att uttalanden var gamla, vilket inte stämmer, påståenden om att människor inte längre kandiderar trots att de fortfarande finns kvar på listorna samt att det ju är så man säger om judar i Mellanöstern.

Det tycks som att Nyans försöker få in extremister i våra beslutande organ. Vilket inte minst styrks av att Nyans när det visade sig att knappt någon av dess kandidater var valbara då de inte skickat in kandidatförsäkran, svarade att samtliga skulle sända in denna. Det fanns då inget tal om att neka individer med odemokratiska åsikter.

Detta stoppades av varken Säkerhetspolisen eller Valmyndigheten, utan av två journalister varav den ena pratar arabiska. Vi skall samtidigt minnas att dessa försök pågått under lång tid. Nyans partiledare Mikail Yüksel var ju Centerpartiets toppkandidat i Göteborg och de lät honom starta Centerturkarna, men uteslöt honom efter avslöjanden liknande de Sydsvenskan nu gjort.

Det är tydligt att Nyans är gråa vargar i fårakläder avogt inställda mot i stort sett alla andra minoriteter utom sunnimuslimer.

Artikeltaggar

CenterpartietExtremismGöteborgHamasISIslamismLedareMuslimska brödraskapetNyansRasismSäkerhetspolisenSkåne länSydsvenskanValmyndigheten