Hoppa till huvudinnehållet

Degerforsveteran debuterar som författare

Publicerad:
Agne Andersson gör författardebut som 83-åring.
Agne Andersson gör författardebut som 83-åring. Foto: Håkan Kamp

Nu kan Degerfors silverhjälte Agne Andersson även titulera sig författare. Hans officiella bokdebut heter Från Örtenvi till Stora Valla och vidare ut i världen.

Agne Andersson, som fyllde 83 i februari i år, har länge funderat på att skriva en bok om sitt liv och nu har alltså idén blivit verklighet.

– Det var väl för tre-fyra år sedan som idén satte igång. Det senaste året tog skrivandet ordentlig fart och redan 2021 blev det en hela 1 135 sidor tjock och inbunden bok, men den var hela tiden tänkt för barn och barnbarn och trycktes bara i tio exemplar. Nu vänder jag mig mot en lite större läsekrets.

Den mer publika starten blev en 120 sidor (beror lite på hur man räknar) tjock och inbunden bok, som mest handlar om Agne Anderssons långa och framgångsrika fotbollskarriär.

– Jag hoppades att mina berättelser kunde vara intressanta för fler och testade genom att låta några av mina mer skrivrutinerade vänner läsa igenom en del texter. De tyckte att jag skulle fullfölja min bokidé, förhoppningsvis inte bara för att de ville vara snälla mot mig.

Degerfors silverlag 1963 pryder omslaget på Agne Anderssons nya bok. Övre raden: tränaren Gunnar Nordahl, Leif Aronsson, Tord Grip, Agne Andersson, Håkan Höglander, Lars Heinemann, Jan Aronsson och lagledaren Tore Karlsson. Nedre raden: Gunnar Aronsson, Willy Sträng, Bertil "Sippa" Tinglöf, Sven Augustsson och Göran Kummelsedt.
Degerfors silverlag 1963 pryder omslaget på Agne Anderssons nya bok. Övre raden: tränaren Gunnar Nordahl, Leif Aronsson, Tord Grip, Agne Andersson, Håkan Höglander, Lars Heinemann, Jan Aronsson och lagledaren Tore Karlsson. Nedre raden: Gunnar Aronsson, Willy Sträng, Bertil "Sippa" Tinglöf, Sven Augustsson och Göran Kummelsedt. Foto: Privat

Från Mölnbacka

Han växte upp på Åsens gård i Mölnbacka, började spela fotboll på hemorten och fortsatte i Deje, Karlstads FF, Degerfors, Linköpingsklubben Saab, Karlstad BK och Sommarro i Karlstad. Tränare var han i Deje, Sommarro samt Säffleklubben Sifhälla.

Jag blev inte rik på pengar på min fotboll, men på upplevelser och fina minnen. Jag tror nog att det var roligare förr, när det inte handlade så mycket om pengar.
Agne Andersson

Boken handlar långtifrån bara om mål, resultat, placeringar och medaljer, utan ännu mer om viktiga personer han mött och om under vilka betingelser det sportades förr i tiden. Exempelvis om spartanska träningsförhållanden, stora åldersspann bland spelarna i ett landsbygdslag, starka ideella ledare och om klena ersättningar i form av pengar.

– Jag blev inte rik på pengar på min fotboll, men på upplevelser och fina minnen. Jag tror nog att det var roligare förr, när det inte handlade så mycket om pengar, säger Agne Andersson.

Agne Andersson i kamp med IFK Göteborgs landslagsytter Bengt "Fölet" Berndtsson.
Agne Andersson i kamp med IFK Göteborgs landslagsytter Bengt "Fölet" Berndtsson. Foto: Privat

Träning på distans

Närmast otrolig är också berättelsen om hur Agne Andersson kunde spela samtliga 22 matcher i det klassiska Degerforslag, som erövrade andraplatsen (stora silvret) i allsvenskan 1963. Han pluggade och bodde i Uppsala och det var mycket sällan som han hann träna med sin klubb. Men den legendariske tränaren Gunnar Nordahl litade på att Andersson skötte sin fysik på egen hand i universitetsstaden 23 mil bort.

Redan i folkskolan tyckte Agne Andersson om att skriva. Därefter blev det bland annat många uppsatser under gymnasie- och universitetsåren.

– Dessutom har jag fört dagbok under nästan alla år och även skrivit mycket i mina jobb.

Mer erfaren författare

Han har också fått goda råd av Erik Bengtson, ex-degerforsare och gammal studentkamrat från Uppsalaåren.

– Erik är ju författare och pensionerad lärare i svenska, så han har givit en hel del värdefullt stöd.

Degerfors IF bildades 1907.
Degerfors IF bildades 1907.

Bengtson finns också med som gästförfattare i slutet av boken. Det gör även barndomskamraten Göte Frid från Mölnbacka.

Den nya boken har tryckts i 500 exemplar och försäljningen har startat.

– En del böcker har redan gått åt, men jag har också delat ut till grannar och vänner. Framöver hoppas jag kunna sälja på Fotbollsmuseet i Degerfors, idrottshistoriska kaféer och självklart hemifrån.

Stöttar Degerfors

Om det blir något överskott ska 80 procent gå till klubben i hans hjärta, Degerfors IF, och resten till en fond.

– Trots att jag var en utböling och som akademiker en lite udda fågel, blev jag så varmt välkommen och behandlad när jag värvades i Degerfors. Där fanns en bra klubbledning och många fina lagkamrater.

Mölnbacka AIS bildades 1944.
Mölnbacka AIS bildades 1944.

Allt sedan Agne Andersson lämnade Degerfors efter säsongen 1965 har han följt klubben och stöttat den.

– Mest genom att värva medlemmar. Som mest tror jag att det varit 103 stycken. Alla som jag värvat har jag varje säsong, frånsett pandemiåren, bjudit in till Degerfors i samband med någon match och då har vi också haft besök av bland andra Tord Grip och Håkan Höglander. Framöver har exempelvis Curt Edenvik, Sven-Göran Eriksson och Thomas Nordahl lovat att ställa upp.

Golf och stavgång

När Agne Andersson inte skriver böcker sköter han, tillsammans med frun Bibbi, om familjens hus på Hagalund i Karlstad och i Sunnemo, är aktiv hedersledamot i Värmlands idrottshistoriska sällskap samt motionerar med golf och stavgång plus gym med IF Karlstads veteraner. Matchvikten är ungefär densamma som under Degerforsåren.

Just nu är han dock begränsad efter ett fall på en gångrunda.

– Rehaben tar längre tid när man blir äldre. Men mycket sitter nog i skallen, man är rädd för att skada sig igen. Längtar bland annat efter att kunna åka till Degerfors igen. Jag har haft säsongskort i många år och sällan missat en hemmamatch.

Fler böcker på gång

Meningen är att Agne Andersson ska skriva ytterligare två eller tre böcker. En om åren i Tanzania 1977-1978 och Kenya 1983-1987, en om Vietnamtiden1990-1995 och kanske en om alla andra och kortare utlandsjobb som han haft - i Kambodja, Thailand, Libanon, Etiopien, Ryssland samt fler uppdrag i Vietnam.

– Allt beror på hur klar i huvudet man får vara framöver. Det är ju sådant man inte vet något om.

Trots att jag började studera till lärare i Uppsala en gång i tiden, kom jag att organisera sjukvård. Utom i Linköping, där jag arbetade med administrativ rationalisering hos Saab.
Agne Andersson

I samtliga länder har Anderssons jobb handlat om sjukvårdsorganisation. Likaså hemma i Värmland då Andersson var sjukhuschef i Säffle och jobbade på Landstinget i Karlstad, bland annat som hälso- och sjukvårdschef.

– Ja, trots att jag började studera till lärare i Uppsala en gång i tiden, kom jag att organisera sjukvård. Utom i Linköping, där jag arbetade med administrativ rationalisering hos Saab.

Om försäljningen av de framtida böckerna inbringar mer än produktionskostnaderna kommer det att bli pengar till Läkare utan gränser.

– Den organisationen gör mycket bra. Det har jag själv sett på plats under mina utlandsår.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFDegerfors IFFotbollKarlstadVärmlands Idrottshistoriska Sällskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.