Hoppa till huvudinnehållet

Succé för Solberg – fyra i Belgien: ”Jag är så lycklig”

Publicerad:
Oliver Solberg slutade fyra i Belgiens VM-rally.
Oliver Solberg slutade fyra i Belgiens VM-rally. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Oliver Solberg fick omedelbar revansch för fadäsen i Finland.

Han var en av få som hade relativt problemfri färd i Belgiens VM-rally och det ledde till personrekord i WRC med en fjärdeplats totalt.

”Jag är så lycklig”, skriver Solberg på Twitter.

Avståndet till topp tre var dock stort för 20-åringen från Mitandersfors, med brittiske kartläsaren Elliot Edmondson (1.46,9 minuter). Men femman Takamoto Katsuta var distanserad med nästan tre minuter på den belgiska asfalten.

Precis som i Finland vann Solbergs estländske Hyundaiteamkamrat Ott Tänak. Han var fem sekunder före Elfyn Evans, Toyota. Esapekka Lappi, Toyota, kom trea.

Länge var fjärdeplatsen hotad av fransmannen Adrien Formaux i Ford. Differensen var bara tio sekunder efter 18 sträckor, men på den 19:e och näst sista bröt Formaux på grund av tekniska problem.

Flera av toppförarna hade bekymmer.

Ordspråket den enes död den andres bröd passar för Solberg i Belgien, men att undvika incidenter och fullfölja är också en del av rallysporten.

Inför avslutande powerstagen var det lugnt bakåt och handlade om att ta bilen i mål för att säkra det hittills bästa resultatet i tungviktsklassen. Och det lyckades.

– Målet för helgen var att köra säkert och riskfritt genom den ena sträckan efter den andra – och slutligen komma säkert i mål. Vi tänkte bara på oss själva och vårt eget race. Det ger självförtroende att kontrollera en sån tävling, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Han blev åtta på finalsträckan, som vanns av Kalle Rovanperä före Evans och Thierry Neuville.

Tidigare var femteplats i Monza i fjol toppen.

Det här är en stor revansch för flera tunga tävlingar, med kraschen senast i Finland för två veckor sedan på den första riktiga sträckan som den värsta.

– Efter olyckan i Finland har det varit ett par tuffa veckor. Det är helt fantastiskt att komma tillbaka på det här sättet. Dessutom bidrog vi med bra med VM-poäng till teamet. Jag är otroligt lättad och glad.

Solberg hade en jämn fart och noterade sträckplaceringarna: 10, 8, 8, 16, 6, 6, 5, 9, 10, 7, 7, 8, 6, 7, 5, 6, 8, 7, 9, 8.

Mästerskapsledande finländaren Kalle Rovanperä i Toyota kunde i teorin ha säkrat VM-titeln nu i Belgien, men möjligheten gick upp i rök redan på fredagen, då han bröt och startade om.

Solberg höll sig kall bakom ratten och säkrade sin bästa placering i WRC.
Solberg höll sig kall bakom ratten och säkrade sin bästa placering i WRC. Foto: Hyundai Motorsport

Av segeraspiranterna hade även Craig Breen och Solbergs andra teamkamrat Thierry Neuville, ett tag i ledningen, krångel. Dessutom fick sluttvåan Elfyn Evans, Adrien Formaux och Gus Greensmith tidsstraff. Britten med värmländske kartläsaren Jonas Andersson slutade på 17:e plats.

Rovanperä leder fortfarande VM stort med fyra deltävlingar kvar, även om Tänak närmar sig. 72 poäng skiljer. Evans är trea och Neuville fyra.

Oliver Solberg fick tolv sköna poäng och är på 13:e plats, med 21 totalt.

Närmast väntar Akropolisrallyt i Grekland den 8–11 september, men där får Solberg av allt att döma lämna plats i Hyundais tredjebil för veteranen Dani Sordo.

Artikeltaggar

Oliver SolbergRallyRally-VM

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.