Hoppa till huvudinnehållet

Gatukonsten har dragit till skogs – äventyret börjar vid Vildaparken

Publicerad:
Jan Ståhl och Marthe Hem bekantar sig med de nya konstverken, som nu kommit på plats vid Vildaparken i Väse. Tio verk har det blivit, skapade av Hilma Nordén och Jörgen Häll.
Jan Ståhl och Marthe Hem bekantar sig med de nya konstverken, som nu kommit på plats vid Vildaparken i Väse. Tio verk har det blivit, skapade av Hilma Nordén och Jörgen Häll. Foto: Lena Richardson

En praktfull påfågel och en två gosiga grävlingar – det är några av djuren som just flyttat in i skogen vid Vildaparken i Väse.

Det är projektet Karlstad street art som dragit sig österut och försett den populära parken med tio konstverk, som lockar till upptäcktsfärder i skogen.

– Det här är nästa kapitel! säger konstnärliga ledaren Marthe Hem, när Karlstad street art nu också blivit ett skogsnära projekt.

NWT träffar henne i Vildaparken och det är första gången hon ser de färdiga konstverken på plats ute i naturen. De är målade på figursågade träskivor, föreställer djur, fåglar och sagoväsen och smälter in fint i miljön.

Ett troll tittar fram. Konstnärerna Hilma Nordén och Jörgen Häll har skapat barnvänliga verk som smälter in i fint i skogsmiljön och sätter igång fantasin.
Ett troll tittar fram. Konstnärerna Hilma Nordén och Jörgen Häll har skapat barnvänliga verk som smälter in i fint i skogsmiljön och sätter igång fantasin. Foto: Lena Richardson

– Det här kan ju växa sig till sagofigurer, om man tänker på de värmländska berättartraditionerna. Kanske kan det födas en ny Tummen? säger Marthe Hem.

Från centrum till skogen

Konstnärerna som skapat konstverken är Hilma Nordén, bördig från Arvika, och Jörgen Häll, som redan förra året var engagerade i Karlstad street art. Då tog de in sina sagoskimrande skogsväsen till den urbana miljön genom en utställning i Mitticity-gallerian. Nu gör de tvärtom och tar gatukonsten bort från stadens betong och asfalt och ut till skogen.

Gulliga grävlingar är några av figurerna som väntar strax bredvid Vildaparkens skate- och parkourbanor.
Gulliga grävlingar är några av figurerna som väntar strax bredvid Vildaparkens skate- och parkourbanor. Foto: Lena Richardson

– Jag tycker det är helt naturligt – det finns ju redan betong här i och med att det är en skatepark. Här har man flyttat en urban miljö ut i skogen, säger Marthe Hem om miljön, men påminner också om att ”street art” inte bara behöver betyda målningar i gatumiljö.

– Det kan vara så mycket. Det är konst som plötsligt händer! säger hon.

Levande tipsfrågor

De tio nya konstverken i naturen kring Vildaparken bjuder in till upptäcktsfärder, både att vandra runt och hitta alla verken och att stanna till och se alla kluriga detaljer i bilderna.

– Vi försöker alltid göra våra verk, så att det inte ska räcka att kolla en gång. Detaljerna ska växa på dig, när du ser det igen kommer det fram nya saker, säger Marthe Hem.

Vildaparken är ett mycket populärt utflyktsmål och har nu fått ytterligare en attraktion. Det är spännande för både små och stora att gå runt och titta på konstverken som dyker upp längs en slinga i närområdet.
Vildaparken är ett mycket populärt utflyktsmål och har nu fått ytterligare en attraktion. Det är spännande för både små och stora att gå runt och titta på konstverken som dyker upp längs en slinga i närområdet. Foto: Lena Richardson

Planer finns också på att förstärka upptäcktsglädjen:

– Vi vill göra en levande tipspromenad!

På baksidan av varje figur kommer det att finnas en ficka eller liknande, där man kan sätta utbytbara tipsfrågor eller utmaningar att utföra runtom i parken.

Kanske kommer det QR-koder också, där varje kod kan leda till en berättelse.

”Är fantastiskt”

Eldsjälen Janne Ståhl var den som tog initiativet till aktivitetsparken, som blivit ett populärt utflyktsmål.

Målningarna har skogsanknutna motiv och det finns många detaljer att upptäcka i dem.
Målningarna har skogsanknutna motiv och det finns många detaljer att upptäcka i dem. Foto: Lena Richardson

Han är glad över det konstnärliga nytillskottet:

– Visst är det fantastiskt! säger han.

Redan i fjol hade Vildaparken gatukonst, när Karlstad street art flyttade dit stora kuber som konstnärer målat på. Dessa var inte tänkta att hålla permanent, så de är borta nu, men Hilma Nordéns och Jörgen Hälls verk ska stå där alltid.

Marthe Hem såg verken på plats för första gången under fredagen, så det blev en upptäcktsfärd också för henne.
Marthe Hem såg verken på plats för första gången under fredagen, så det blev en upptäcktsfärd också för henne. Foto: Lena Richardson

Figurerna är målade på träskivor och de är behandlade så att de ska klara av att stå ute året runt.

Nu har de funnit sina platser och inom kort väntas en officiell invigning.

Janne Ståhl ser fram emot det, men har redan nya planer för hur Vildaparken ska utvecklas vidare.

– Vi ska fortsätta. Vi ska bygga en labyrint till att börja med och så ska det gå runt en slinga här. Det beror mycket på finansieringen, men en labyrint ska det bli, det har vi råd med, slår han fast.

En påfågel har brett ut sin praktfulla fjäderdräkt.
En påfågel har brett ut sin praktfulla fjäderdräkt. Foto: Lena Richardson

Karlstad street art 2022 är heller inte över, även om Nordén-Hälls verk nu kommit på plats i Vildaparken. Flera stora väggmålningar är också på gång inom projektets ram, på ännu inte spikade platser.

– I fjol gjorde vi tre och vi hoppas att vi åtminstone ska leverera ett par konstverk till innan vi är klara för året, säger Marthe Hem.

Flera av konstverken har konturer som accentuerats med hjälp av stämjärn. Det ger djup åt bilderna.
Flera av konstverken har konturer som accentuerats med hjälp av stämjärn. Det ger djup åt bilderna. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BarnHilma NordénKarlstad Street ArtKarlstads kommunKonstNöje/KulturSamhälleSkateboardVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.