Joachim ville sätta solcellstak – kommunen sa nej: ”De motarbetar sig själva”

Publicerad:
Joachim Brånander ville lägga solcellsintegrerade takpannor, men fick avslag från kommunen eftersom takmaterialet påverkar det kulturhistoriska värdet. Foto: Amanda Forslund

Joachim Brånander bor i ett hus på Stockfallet i Karlstad. Han ville sätta upp solcellsintegrerade takpannor.

Men kommunen sa nej, eftersom huset är k-märkt.

– När du vill byta tak till något som rimmar med kommunens vision och så får du ett nej. Det begriper jag inte riktigt, att de motarbetar sig själva, säger Joachim.

Joachim Brånander pendlar tio mil till Torsby nästan varje dag. I oktober förra året kom han över en elbil och eftersom taket på huset behöver bytas tänkte han att det vore perfekt att sätta solceller.

– 95 procent av våra resor går på el. Kan vi producera den elen på taket så blir det ännu bättre, säger Joachim.

Joachim sökte bygglov för att sätta solcellsintegrerat tak – då är själva taket solceller.

Men, kommunen avslog bygglovet. Huset, som är byggt 1979, ingår nämligen i en kulturhistorisk miljö där det vanligaste takmaterialet är betongpannor i betongtegel.

Kommunen ansåg alltså att ett byte från betongpannor till plåt bryter mot miljöns tidstypiska karaktär.

– Slutsatsen blir att betongpannan är viktigare än att få sätta upp ett solcellsintegrerat tak. De jobbar med att få ett klimatneutralt Karlstad. Det är bara två mandatperioder bort. De har bråttom. Men jag vet inte om de tycker det? Betongpannorna är viktigare, hur är det möjligt?

För att bemöta kommunen inkom Joachim med ett nytt förslag – att bara sätta solcellsintegrerat tak på delar av taket och låta lägga tidstypiska betongpannor på de andra delarna av taket.

Men även det avslog kommunen.

I avslaget hänvisar kommunen Joachim att sätta upp solceller ovanpå betongpannorna eftersom det inte kräver bygglov. Men eftersom de nuvarande betongpannorna behöver bytas ut, måste Joachim först lägga ett nytt tak av betongpannor och sedan lägga solpaneler.

– Varför bygga ett tak för att sedan bygga ett tak till? Ekonomiskt var det ingen jätteskillnad, men jag ser inte vitsen. Vi gillade iden att det är integrerat, att taket blir solcellslösningen.

Joachim kommer inte att överklaga beslutet.

– Ju närmare 2030 vi kommer kanske det blir så att vi inte får byta tak om vi inte byter till solceller. Jag tror inte en överklagan kommer leda någonstans i nuläget. Det är bättre att låta tiden ha sin gång. Fler och fler kommer att tycka att integrerade solceller på taket är en bra lösning. Energifrågan är verkligen på tapeten, men den ligger inte högst på agendan.

”Jag tror inte en överklagan kommer leda någonstans i nuläget”, säger Joachim Brånander.
”Jag tror inte en överklagan kommer leda någonstans i nuläget”, säger Joachim Brånander. Foto: Amanda Forslund

Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, berättar att de hade långa diskussioner om bygglovet skulle godkännas eller avslås i stadsbyggnadsnämnden.

– I det här området påverkas det kulturhistoriska värdet om det läggs ett annat takmaterial. Betongpannorna är tidstypiskt och binder samman det här områdets utformning. Vi såg hellre en lösning med solpaneler ovanpå. Men det ville inte sökande. Det är inga lätta beslut och en snårig gränsdragning, säger Erik Nilsson.

Men taket är gammalt och måste bytas ut. Att bygga ett nytt betongtak och sedan lägga solceller över, är inte det ett resursslöseri när man kan lägga solcellsintegrerat tak direkt?

– Det är krångligt när vi har flera olika lagstiftningar att följa. Vi ska bevara kulturmiljön och vara resurssnåla. Jag önskar mer tydlighet från lagstiftaren, säger Erik Nilsson.

Det är inte att ni motarbetar er själva – när kommunen har visionen klimatneutralt 2030?

– Stadsbyggnadsnämnden måste utgå från lagstiftning och följa den. I det här fallet vägde kulturmiljön tyngre. Vi hade hoppats på att sökaren skulle överklaga för att få en bättre förståelse av hur lagen kan användas, säger Erik Nilsson.

Stadsbyggnadsnämnden som avslog ansökan om att lägga solcellsintegrerat tak var oeniga i frågan. Miljöpartiet var ensamt parti om att tycka att bygglovsansökan borde ha beviljats.

De jobbar med att få ett klimatneutralt Karlstad. Det är bara två mandatperioder bort. De har bråttom. Men jag vet inte om de tycker det? Betongpannorna är viktigare, hur är det möjligt?
Joachim Brånander

Miljöpartiet anser att bygglov bör beviljas eftersom villaområdet bara anses ha ett visst värde och inte ett högt värde och då kan takmaterialet bytas ut.

Vidare anser de ”att det blir orimligt stora kostnader för medborgarna att stadsbyggnadsnämnden tvingar de som behöver byta tak och vill installera solpaneler att först bekosta ett betongtak – vilket lär kosta 100 000 till 150 000 kronor – innan de får lägga solpaneler uppå sitt nya tak. Att göra en del av det nya taket av integrerade solpaneler är en bättre lösning både ekonomiskt och tekniskt.”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovErik NilssonKarlstadKarlstads kommunMiljöpartietSolenergiStadsbyggnadsnämndenStockfallet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare