Den glada horan är väl ändå rätt ovanlig?

Debatt | Val 2022
PUBLICERAD:
Som lagstiftningen ser ut nu är det straffbart att köpa sex men den som tvingas sälja och därmed utsatt för ett brott har ingen brottsofferstatus, skriver Sophie Janulf.
Foto: Centerkvinnorna
Genom att ge brottsofferstatus till de människor som sexköpare och människohandlare utsätter blir det tydligt att köpet av sex är skadligt för den som blir utsatt, skriver Sophie Janulf.

Vi i Centerkvinnorna har beslutat att arbeta för sexköp ska likställas med våldtäkt. Orimligt och onödigt, tänker de som tror att det finns nog något frivilligt ändå. Självklart, tänker de som känner någon som varit utsatt för sexhandel eller som har varit utsatt själv.

Som lagstiftningen ser ut nu är det straffbart att köpa sex men den som tvingas sälja och därmed utsatt för ett brott har ingen brottsofferstatus. Det innebär att det blir otydligt vem som är utsatt för det begångna brottet – det är ju ingen som är målsägare.

Logiskt sett är det torskens brottsoffer som är utsatt, men det måste tydliggöras för att de som utsätts för sexköp ska kunna få erkännande, upprättelse, skydd och hjälp. Genom att ge brottsofferstatus till de människor som sexköpare och människohandlare utsätter blir det tydligt att köpet av sex är skadligt för den som blir utsatt. Då tydliggörs det också vilka som faktiskt bär skulden – sexköpare och människohandlare.

Den absoluta majoriteten av alla som säljer sex gör det inte frivilligt oavsett kön eller ålder. Människohandel fortsätter med obruten styrka i vårt land och runt om i världen. Unga sårbara människor blir indragna i sexhandel, inte sällan efter att ha blivit utsatta för sexuella övergrepp och våldtäkter som barn och tappat tron på det egna värdet och utvecklat självskadebeteende.

Utsatta invandrade pojkar utnyttjas av svenska män. Flyktingar fångas upp längs gränser och flygplatser med löfte om hjälp och ett bättre liv men stängs in i svenska lägenheter och säljs. Unga människor övertalas eller tvingas till att fota och filma sexuella handlingar på sig själva, på syskon eller djur. Priset är ett fruktansvärt högt och livslångt lidande med psykisk ohälsa, depression, riskbeteende och i värsta fall självmord.

Lägg skulden där den hör hemma, erkänn det nedbrytande våld som sexköpet innebär och ge de utsatta brottsofferstatus. Likställ sexköp med våldtäkt!

Sophie Janulf

Centerkvinna och riksdagskandidat för Centerpartiet Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.